A szerelem vitt fel a Somló hegyre

Az egri borvidéken dolgozik, Somlón művel szőlőt, és Budapesten él Kiss Tamás kézműves borász, akinek többlakisága ihlette első, saját borát, a Vándort. Mindössze három éve diplomázott, de már elkapkodták az első, forgalomba hozott évjáratát. A fiatal borásszal a VinCE fesztiválon beszélgettünk. Nap borásza a Travelón, 2. rész.

"Semmilyen marketingeszközt nem vetettem be, hogy vegyék a boraimat. Lehet, hogy ez is marketing, hogy nincs marketing" - mondja nevetve. Habár a fesztiválra a St. Andrea Birtokot képviselve érkezett a borász, néhány palackot hozott a saját házasításából is, hogy kóstolni lehessen.

Édesapámmal rengeteg bort kóstoltunk

Galéria: VinCE 2. SomlóFotó: Páth Dániel / Travelo

Kiss Tamás a gimnáziumi évei végéig cselgáncsozó volt. Édesanyja fogorvos, édesapja gasztronómiával foglalkozik, tizenöt éve a Gundel étteremben dolgozik. "Két út volt előttem. Az egyik, hogy én is fogorvos leszek. Mellette édesapám kezdeményezésére rengeteg bort kóstoltunk, pincéket látogattunk, és ezek az élmények egyre jobban felkeltették az érdeklődésemet a borok iránt. Kétszer nem vettek fel a fogorvosira, viszont felvettek a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi karára, ahol a borászati képzés folyik" - ezzel eldőlt a biológia és kémia iránt érdeklődő fiú sorsa.

2010-ben diplomázott, és az egyetemről lényegében egyenes útja vezetett Eger egyik hírességéig, a St. Andrea Pincészetig.

"Egy jó barátom szenvedélyes borgyűjtő, szerte a világból vásárolt borokat. Sokszor kóstoltunk együtt, és életem egyik meghatározó élménye volt, amikor St. Andrea borokat bontottunk. Akkor már tudtam, ha borról szeretnék tanulni, akkor azt ott szeretném."

Egert nagyon megszerettem

A leendő borász a szakmai gyakorlatra tehát az egri birtokot célozta meg. A borászatot vezető Dr. Lőrincz Györgyöt, mint egykori diákot jól ismerte az egyetem vezetősége, aki ajánlásra fogadta a fiút. "Tizenöt hetet töltöttem Egerszalókon. Budapesti születésű vagyok, nincs igazán mély kötődésem egyik borvidékhez sem, de ez idő alatt nagyon megszerettem. Gyurival pedig barátság alakult ki, és miután lediplomáztam, felvett állandó munkatársnak."

Mint azt a borász elmondta, a St. Andrea akkoriban kezdett vendégeket fogadni, korábban leginkább csak a borkészítésre koncentráltak. "Amikor megnyílt a borbolt, ahova egész nap be lehet térni kóstolni, vásárolni, megkaptam a pozíciót, hogy bemutassam a kínálatot. Édesapám révén van egy kis vendéglátós vénám."

Már csak a szőlő a szerelem

Galéria: VinCE 2. SomlóFotó: Páth Dániel / Travelo

Abban az évben azonban nemcsak ez egri kötődés erősödött, hanem a Marcal-medence legkisebb területű borvidéke is képbe került. "Az egyetemi párom ajkai származású, rajta keresztül kerültem közelebb a szülővárosától 15 kilométerre fekvő Somlóhoz. Ott nagyon sok az elgazdátlanodott szőlő. Idősek lesznek a gazdák, nem bírják már művelni az apró telkeket, és próbálják bérbe adni, vagy eladni. A párommal elvállaltunk egy területetet az Aszó dűlőn, mondván, úgyis gyakran járunk oda. Azóta már csak a szőlő miatt járok oda, a kapcsolatnak vége lett."

Kiss Tamás fél hektáron gazdálkodik, és a telekhez tartozó feldolgozó üzemben. Amikor összegyűlnek az egri szabadnapjai, átutazik, és elvégzi a talajmunkákat. A permetezésben a szomszéd segít, és minden zöld munkában a családja is kiveszi a részét. Szüretkor a nagyobb rokonság gyűlik össze segíteni.

Vegyes ültetvényi kreativitás

Somló különleges abból a szempontból, hogy nemcsak a déli oldala alkalmas a szőlőművelésre, hanem az északi is, bár ott a minőség hullámzó. A termelés körülbelül a 200-300 méter feletti tartományban folyik. A hegy lába közelében például tramini található, amelyik korábban érő fajta, a furmint, hárslevelű jellemzően feljebb terem.

"A hegyen gyakoriak a vegyes ültetvények. A 25-30 év körüli ültetvények esetében, ha valahol tőkehiány alakult ki, akkor a gazdák, amit éppen kaptak, azzal pótolták" - mondta a borász, akinek fél hektárnyi területének tetején rajnai rizling, alul pedig hárslevelű és ezerjó terem. Néhány telekkel lejjebb egy furmintültetvény található, annak a termését is feldolgozta. Így állt össze első, házasított fehérbora.

Kimazsoláztam, ami közel áll hozzám

Galéria: VinCE 2. SomlóFotó: Páth Dániel / Travelo

Laikusként nehéz elképzelni, egy kezdő, kézműves borász, aki nem borász családba született, hogyan tud egy-két éven belül már vállalható, saját borral előrukkolni. Kiss Tamás azt állítja, rengeteg gyakorlati tudást gyűjtött a St. Andrea, illetve az egri borvidék más borászaitól. "Fel tudnék sorolni számtalan egri borászt, akik lelkesen bemutatták nekem, hogyan dolgoznak a szőlőben. Abból kimazsoláztam azt, ami közel áll hozzám is. A tanácsaikat megfogadva kikerülhetem a hibákat. Tény, hogy a szőlőművelés sok évtized, évszázad hagyománya és tapasztalása után tud hibátlanul működni."

A 2010-es szüretből 300 palacknyi bor készült, de azt még nem hozták forgalomba. A következő évben már 1200 palackra bővült a sorozat, amely 2012 májusában került piacra úgy, hogy Kiss Tamás semmilyen marketingeszközt nem vetett be.

Az a néhány száz borrajongó megtalálta

"Kovács Antal sommelier kézműves borokkal foglalkozik. Tetszett neki a Vándor, úgy döntött, beveszi a készletébe. Neki köszönhetően hamar elfogyott. Ez a minimális palackmennyiség olyan embereknél talált gazdára, akik nyitottak az újdonságokra. Ez nem egy akkora tétel, aminek nagy reklámot kell csinálni, hogy elfogyjon. Az a néhány száz borrajongó megtalálja."

Amikor a terveiről kérdeztük a borászt, nem hezitált, hogy vajon a bortermelés szempontjából több lehetőséget nyújtó Egert, vagy a vulkanikus Somlót válassza-e. "Ha úgy adódik, hogy egyszer birtokot alapíthatok, akkor azt Somlón képzelem. Nagyon jól érzem magam Egerben, de ha a bort nézem, a somlói a szívem csücske. Egy kisebb kézműves birtokot tudok elképzelni."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek