Bordélyházi zenegép és panellakás a Budai Várban

A Travelo a megnyitó előtt járta be a kiállítás kurátoraival a Budapesti Történeti Múzeum új állandó kiállítását. Középkori boltbelső, bordélyházi zenegép, ezüstkincsek a főváros kalandos múltjából.

Párizsban járva a Musée Carnavalet, Londonban a Museum of London láttán kezdtem el az addiginál is jobban irigyelni a helyieket. Nem elég, hogy ilyen izgalmas városokban laknak, de még a település történetét bemutató tárlat is lenyűgöző, ahol nemcsak a turisták, de a városlakók is találnak érdekességeket. A fenti példákkal szemben a Budapesti Történeti Múzeumról eddig ez nem különösebben volt elmondható.

Az új állandó kiállítás bejárata
Galéria: Budapesti Történeti Múzeum
Fotó: dá / urbanista.blog.hu

A Budavári Palota épületében található várostörténeti kiállítás a főváros lakóinak ingerküszöbét jóformán el sem érte, csak iskolás csoportok és lelkes külföldi turisták látogatták, és ők sem biztos, hogy elégedetten távoztak. Eddig. November 30-án, pénteken ugyanis megnyitotta kapuit az új, „Budapest – Fény és árnyék" című, állandó kiállítás, ami végre európai nagyvároshoz méltó tárlattal emlékezik meg a főváros ezer éves történetéről. A Travelót a megnyitó előtti napon vezette körbe a kiállítás két kurátora, Perényi Roland történész és Végh András régész.

Jó kicsit turistáskodni itthon is

Tegnap délután, szikrázó napsütésben sétáltunk fel a Budai Várba, hogy megnézzük magunknak az új kiállítást. A tavaszias időben rengeteg turista sétálgatott a környéken, és ránk is átragadt az Oroszlános udvarban fotózkodók lelkesedése. Közhely, de jó lenne, ha néha mindannyian messziről jött utazónak képzelnénk kicsit magunkat, és fővárosiként is rácsodálkoznánk Budapestre. Erre az életérzésre segített rá a Budavári Palota E épületében rendezett kiállítás is.

Eleinte ugyan kicsit bizalmatlanok voltunk, és a lépcsőházban uralkodó hatvanas évekből itt maradt retróhangulat sem segített sokat. Az első emeleten található új, állandó kiállításra belépve azonban örömmel láttuk, hogy végre a hazai múzeumok is igyekeznek nyitni az interaktív, kicsit és nagyot, városlakót és turistát egyaránt lekötő kiállítások felé. A Budapesti Történeti Múzeum legalábbis mindenképp.

A november 30-tól látogatható, Budapest – Fény és árnyék című kiállítás két, külön-külön, de együtt is élvezhető részből áll. A folyosón kronologikusan követhetjük végig a város történetét a római kortól a rendszerváltásig, a mélypontokat és a felvirágzás korszakait egyaránt bemutató állomásokon. A különböző szobákban, termekben pedig tematikus egységekben ismerkedhetünk meg a Budapestre legjellemzőbb dolgokkal – a temetőktől a tipikus lakásbelsőkön át a fürdőkig. Eközben pedig a múzeum ablakain át a város legszebb arcai tárulnak elénk: az egyiken kinézve például a Gellért-hegy, a másikon a Lánchíd és a pesti korzó látszik.

Az ominózus zenegép
Galéria: Budapesti Történeti Múzeum
Fotó: dá / urbanista.blog.hu

Belépéskor két nagy érintőképernyő fogad, az egyiken magyar, a másikon angol nyelven ismerkedhetünk a város térképével, az egyes látványosságok, ásatási területek, érdekes helyszínek fotóival, leírásaival. Persze mindenki egyből a saját lakhelye körül nézett szét a térképen, és már meg is jött a kedvünk a kiállítás bejárásához.

A zenegép régi, de két krajcár helyett kétszázast kér

A kronologikus részen leírások, térképek, az adott korszakból származó leletek, digitális képkeretek, illetve több helyen hanganyagok kalauzolják a látogatókat, és néhol újra feltűnnek az érintőképernyők is. Az interaktivitásért, és a mindenhol – még a hanganyagoknál is – elérhető angol nyelvű tájékoztatásért egyből kiosztottunk két nagy piros pontot. De az is nagyon tetszett, hogy a tárlókba lehetőség szerint olyan leletek kerültek, amelyek eddig a raktárban voltak, így mindenkinek újdonságot jelentenek. Illetve, hogy töredékek helyett a legszebb, és legépebb tárgyakat állították ki, így nem kell régésznek lenni ahhoz, hogy értékeljük őket.

Múltbéli kiállítások és jövőbeli tervek

A Budapest Történeti Múzeum előző állandó kiállítása 1993-ban nyílt meg, a hatvanas években irodaháznak tervezett épület földszintjén. Majd 1998-ban a főlépcsőházi aulában terjeszkedett tovább. Ez a középkori leleteket mutatta be, az újkori kiállítás 1995-ben nyitotta meg kapuit. Az új, ezer éves történetet együttesen bemutató kiállítás első része 2011 ősze óta látogatható, a most megnyitott második rész ezt teszi teljessé. Mivel az új állandó kiállítás a lépcsőháznál méltóbb helyre került, az itt található tárlók az idén 125 éves múzeum múltjáról, szakembereiről, híres vendégeiről mesélnek. 2013-ban pedig átadják helyüket a tervezett Palotatörténeti kiállításnak.

A tematikus részen a tájékoztatók játékos múzeumpedagógiai feladatokkal is kiegészülnek, szivarvég-vágót és táncrendet rejtő, kihúzható fiókokkal, két krajcár helyett immáron kétszázassal elindítható, a legenda szerint egy pesti bordélyházból származó zenegéppel, hetvenes éveket idéző lakótelepi lakásbelsőben Videoton tévén megnézhető korabeli híradóval. Olyan jelentős budapesti helyszínekkel ismerkedhetünk meg, mint a színházak, a templomok, a rózsadombi szőlőhegy, a Rudas fürdő, vagy a Csepel Művek.

Egy a sok interaktív elem közül
Galéria: Budapesti Történeti Múzeum
Fotó: dá / urbanista.blog.hu

Órákon át nézelődtünk a remek új kiállításon, és még bőven tudtunk volna bogarászni. Végre egy hely, amit jó szívvel tudunk ajánlani kül- és belföldi turistáknak éppúgy, mint a városuk története iránt érdeklődő fővárosiaknak. Nézzenek be, érdemes!

Hasznos információk

Belépőjegyek:
felnőtt 1500 forint, diák és nyugdíjas 750 forint
Nyitva:
hétköznap 10-16 óráig, hétvégén 10-18 óráig

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek