Tárt kapukkal várják a műemlékek a hétvégén

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén, idén szeptember 15-16-án tárják ki kapuikat az érdeklődők előtt azok a kevéssé vagy soha nem nyitva tartó középületek, magánházak, amelyek fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire és megőrzésére. 197 településen 500 helyszín és 115 sétaút várja a résztvevőket.

Először Franciaországban született meg a nyitott műemlékek gondolata 1984-ben, azután bekapcsolódtak a Benelux államok, Skócia, az Egyesült Királyság, Málta és Svédország. 1991-ben az Európa Tanács felhívta a többi európai állam figyelmét, hogy csatlakozzanak, és szenteljenek egy hétvégét az örökségvédelemnek.

A kecskeméti Cifrapalota is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaihoz
Galéria: Kulturális Örökség Napjai
Fotó: Wikimedia Commons

1999 óta az Európai Unió is programjának tekinti. Ajánlásokkal segíti a tagországokat, ezek közül a legfontosabbak: legyen ingyenes bejutás a helyszínekre; az esemény zászlaja hirdesse a nyitott épületet; legyenek érdekes, szakavatott vezetések; minden évben legyen központi témája a rendezvénynek. Immár 48 európai ország épületein látható a zászló, a csillagos kék EU-lobogó az épület rajzával. Ezzel érzékennyé kívánják tenni a polgárokat az örökség megbecsülésére – olvasható a TTG Hungary ismertetőjében az eseményről.

Az idén a magyarországi kulturális örökség napjai az Örökölt üzenet címet kapták. A mottó arra utal, hogy az épületek történelmi emlékek, "üzenetek" a múltból. A rendezvényhez újonnan csatlakozott a fővárosban a brit nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz Terme, a Pálos Könyvtár és Papnevelő Intézet, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete Kárpitműhelye, a kőbányai pincerendszer, a kelenföldi kocsiszín.

A vidéki helyszínek közül új Kecskeméten a Cifrapalota, Szegeden a vasútállomás felvételi épülete, Székesfehérvárott a Királykút-emlékház, Sopronban a Storno-ház, Kisjakabfalván a Konrád-ház, Golopon, a Vay-kastélyban az Ősi magyar címertár, Kisbéren a Kiskastély, Tatán a Bordó-ház, Gödöllőn a Testőrlaktanya.

Érdekes sétával várnak a Wekerle-telepen is
Galéria: Kulturális Örökség Napjai
Fotó: Wikimedia Commons

A két nap során száztizenöt sétaútvonalra várják az érdeklődőket. Gyerekeknek szervezik például a Vadlesen a Terézvárosban elnevezésű sétát, amelynek során az épületek homlokzatán lévő állatokat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismerhetik meg a látogatók. Séta indul többek között a Pál utcai fiúk nyomában, a Corvinus Egyetem oktatási épületeiben, Újlipótváros szecessziós világában, Raoul Wallenberg védett házaiban, Zuglóban a Hermina úton, valamint a Wekerle-telepen és a kiskocsmák között Óbudán – írja az MTI.

A teljes program megtekinthető a www.oroksegnapok.hu honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek