Szarvasbőgés Szálkán, gyűrűzőnap Sumonyban

Szeptember első hétvégéjén két érdekes programmal is kedveskedik a Duna-Dráva Nemzeti Park a természetrajongóknak. Délelőtti madárgyűrűzésen, vagy esti szarvaslesen is részt vehetünk szeptember elsején, szombaton.

Az állatok jelölésének egyik legrégebben használt módszere a gyűrűzés. A módszer a vadon élő madarak, a fogságban tartott madarak, és a denevérek esetében használatos. A madárgyűrűzés mint kutatási módszer elsősorban a madárvonulás sajátosságait vizsgálja, de más összefüggések megértésében és tisztázásában is jelentős szerepet játszik. Leginkább elterjedtek az egyedi kóddal ellátott gyűrűtípusok, de újabban egyre gyakrabban színes gyűrűk kombinációját is alkalmazzák.

Itt épp egy szalakótát gyűrűznek
Galéria: Gyűrűzőnap és szarvasbőgés
Fotó: kovacskri / Indafotó

1981 óta működik hazánk legrégebbi madárgyűrűző tábora a Sumonyi-halastavak mellett. Az elmúlt 30 évben több mint 300 000 madarat fogtak be és jelöltek meg itt a madarászok. A programon lehetőség nyílik a befogott, kézben tartott madarak jobb megismerésére. A madarak a reggeli órákban aktívabbak, ezért reggel nyolc órakor kezdődik a program.

Szarvasbika
Galéria: Gyűrűzőnap és szarvasbőgés
Fotó: tizenötös / Indafotó

A szarvasok viszont este aktívak – ekkor lehet megfigyelni a jellegzetes bőgő hangjukat, így a nemzeti park másik programján este lehet részt venni, szintén szeptember első napján. Tudja-e, hogy hol lőtték azt a szarvasbikát, amelyiknek a trófeája 60 éven keresztül volt világrekorder? Ez a hely a Szekszárdi-dombság mélyén megbúvó gyöngyszem, Szálka. Szeptemberben már a falu határában is hallhatjuk a szarvasbikák bőgő hangját, közben megcsodálhatjuk a települést és az azt körülvevő gyönyörű természeti környezetet.

Hasznos tudnivalók
Gyűrűzőnap
Helyszín, időpont: Sumony, vasútállomás, 8.00 óra
Program időtartama: 4-5 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: Egyénileg
Megközelítés vonattal Pécsről (szentlőrinci átszállással lehetséges):
Pécs-Sumony: 7.22; Sumony-Pécs: 12.14, 14.14
Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs, az időjárásnak megfelelő felszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.
Szarvasbőgés
Helyszín, időpont: Szálka, szarvas szobor, 19.30 óra
Túra hossza, időtartama: 4 km, 3-4 óra
Részvételi díj: 500 Ft/fő
Utazás: Egyénileg
Hasznos:
Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés. A késő esti programnál zseblámpa/fejlámpa is hasznos szolgálatot tehet.
Az esti órákban a hőmérséklet gyorsan hűvössé válhat, ezért érdemes meleg ruhát is vinni!
A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt!
Információ, bejelentkezés csoportoknak mindkét program esetén:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek