Lessen be a denevérek nászbarlangjába!

  Ingyenes éjszakai túrán ismerkedhet meg a denevérek világával aki ellátogat augusztus 25-én az Abaligeti-barlangba.

  A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. Ebben az időszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amely később telelőhelyül is szolgálhat. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején. Mivel a megtermékenyülés ősszel történik és a fejlődő embrióknak táplálékra van szükségük, ezért a nőstények a téli álom során a méhben raktározzák a spermiumokat és csak tavasszal érik be a petesejt, ami akkor megtermékenyülhet. Ekkor elkezdenek fejlődni, és nyár elejére, közepére megszületnek az első denevérbébik.

  Galéria: DenevérlesFotó: Radisics Milán / Indafotó

  Augusztus 25-én, szombaton a denevérek nyár végén kezdődő nászidőszakához igazodó esti programon a denevérek különleges és titkokkal övezett világát ismerhetik meg a látogatók szakavatott denevérkutató segítségével. Az előadáson megismerkedhetünk a denevérkutatás módszereivel és jelentőségével. Az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel. A programot Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója vezeti.

  Hasznos információk

  Helyszín: Abaligeti-barlang, 20:00 óra (gyülekező: 19:45-kor)
  Utazás: egyénileg
  A program időtartama: kb. 2 óra
  Részvétel: ingyenes

  Tudnivalók: Az esti órákra tekintettel meleg ruhát és zseblámpát célszerű vinni. Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem.

  Információ, bejelentkezés csoportoknak: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459, E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!