A hazai vizek elriasztják a könnyűbúvárokat

Keresett már vízbe esett szemüveget a dombori Duna-holtág medrében, régészeti leleteket középkori kútban, búvármentőként pedig elmerült emberek után kutatott Hortai Tamás búvároktató, a szekszárdi Óceán Könnyűbúvár SE elnöke. Segítségével a nyáron gyerekek is megismerkedhetnek a merülés élményével.

A szekszárdi fürdőben hétéves volt a legkisebb gyerek, aki sűrített levegővel víz alá merült az egyesület foglalkozásán – belőle néhány év múlva akár amatőr búvár is lehet. A legalacsonyabb életkor, amelytől könnyűbúvár vizsgát lehet tenni, jelenleg 12 év, Hortai Tamás azonban inkább 14 éves kortól javasolja a búvárkodást.

Extrém dolognak tűnt

Az egyesületet 1997-ben alapították, akkor három búvár volt a soraikban. "Extrém dolognak tűnt, ahhoz képest az eltelt 15 évben körülbelül négyszáz búvárt képeztünk ki. Legtöbbjük egyesületi tag, fele pedig aktív búvár lett" – mondta az MTI-Pressnek a több mint hatezer merülést maga mögött tudó 47 éves oktató.

A tenger meghozza az amatőr búvárok kedvét
Galéria: Búvár
(Fotó: andro / Indafotó)

Az elméleti oktatást a medencében, majd nyílt vízen végzett gyakorlatot tartalmazó tanfolyam után feltárulhat a búvárok előtt a tenger mélye. Elsősorban ugyanis az Adriai-tenger a könnyűbúvárok merülési helye, de a gazdasági válság előtt sokan keresték fel a viszonylag megfizethető egyiptomi partokat is. Hortai Tamás szerint a Vörös-tenger nyújtja a legszebb látványt a könnyűbúvárok számára. A szekszárdi búvárok korábban próbálkoztak hazai vizekkel, a Gyékényesi-tóban merültek. Úgy tapasztalták azonban, hogy a viszonylag zord körülmények, a kis látótávolság inkább elriasztja az amatőr búvárokat a kalandtól, a tenger pedig meghozza a kedvüket.

Az egy hónapos tanfolyamon a búvárjelölteket felkészítik a szabadtüdős merülésre is. Az oktató – aki versenyzőként 2000-ben 25 méteres medencében 100 métert úszott egy levegővel – állítja, hogy a vizsgán sikeresen átesett búvárok különösebb erőfeszítés nélkül lejutnak 10-15 méteres mélységig. Megemlítette azt az esetet, amikor 14 éves gyerekek is tagjai voltak a csapatának, és a víz felszínétől 18 méterre fekvő hajóroncsot úsztak körbe az Adriai-tengeren. "Ehhez persze meg kell tanulni a merülés technikáját és szabályait. Ha ez megvan, akkor az ember ötméteres mélységig egyszerűen süllyed lefelé a vízben" – magyarázta.

Elhiszik, hogy tudnak úszni

Több mint egy évtizednyi hivatásos búvárszolgálat után a hazai folyó és állóvizekkel kapcsolatban azonban óvatosságra int. Az egyesület 1998-tól egészen tavalyig speciális búvárszolgálatot látott el, tagjai főleg a rendőrség és katasztrófavédelem számára dolgoztak. Ez idő alatt Tolna megyében tucatnyian fulladtak vízbe. 2007-ben vízi balesetek megelőzését szolgáló programot indítottak, és elsősorban Tolna megyei iskolákban felvilágosító – vagy inkább elrettentő – előadásokat kezdtek szervezni. Az áldozatok száma, talán ennek is köszönhetően, azóta lényegesen csökkent.

"Az átlagembereknek a vízhez való viszonya elképesztően felelőtlen" – jegyezte meg az egyesületi vezető. Találkozott olyan esettel, amikor úszni nem tudó férfi akarta átúszni a dombori Duna-holtágat. Általában is az a tapasztalata, hogy a legtöbb vízbe lépő embernek gyenge az úszni tudása. "A búvártanfolyam résztvevőin azt látom, hogy először inkább az életükért küzdenek, mégis elhiszik, hogy tudnak úszni" – mutatott rá.

A búvárkodás jó móka, de komoly felkészültséget igényel
Galéria: Búvár
(Fotó: panniporter / Indafotó)

Ennek ellenére sokan "bevállalják" a folyókat. Személyes élményként idézte fel, hogy 2001-ben, a szekszárdi Duna-híd építésénél búvármentőként egy, a folyóba esett munkást keresett, amikor 15 méter mélységben elúszott mellette egy fagerenda – egy ilyen "találkozás" akár végzetes lehet az ember számára. Az oktató még a jó úszók számára sem javasolja, hogy biztosítás nélkül átússzák a Dunát, a sebesebb sodrású Dráváról, Tiszáról nem is beszélve, és egyetlen vízi túrát sem engedne meg motorcsónakos biztosítás nélkül.

Az eszközök a raktárban állnak

Az Óceán SE eddig a nap 24 órájában díjmentesen rendelkezésére állt nemcsak a hatóságoknak, hanem magánembereknek is. Amióta azonban tavaly megszűnt a szervezet kiemelten közhasznú minősítése, megcsappantak a támogatók és a pályázati lehetőségek. Három hivatásos búvár közül ketten külföldön vállaltak munkát, így a segítő tevékenység szünetel. "Jelenleg is az egyik legjobban felszerelt egység a miénk, de az eszközök a raktárban állnak. Az idén júliusban, Bátán történt tragikus vízi balesethez, amikor egy 16 éves fiú vesztette életét, már Baranyából hívtak speciális búvármentőket" – mondta el Hortai Tamás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek