Ne maradjon otthon augusztus huszadikán!

Válogasson a változatos programkínálatból koncertektől kezdve, a tortakóstoláson át a kutyasimogatásig. Aztán foglalja el a legjobb helyet, és gyönyörködjön a tűzijátékban!

Van, aki elmenekül a fővárosból, sőt akár az országból is augusztus 20-án. Kell a francnak a tömeg, a zászlófelhúzás, légiparádé, tűzijáték, hacacáré. Mások viszont nagyon szeretik az össznépi ünneplést, és a színes fénykavalkádot. Cikkünk az utóbbi tábornak szól. Milyen programok várják a budapestieket augusztus 20-a alkalmából? Honnan a legszebb a tűzijáték? Szent István-ügyi kisokosunkból minden kiderül.

Programok országtortától Mystery Gangig

Az augusztus huszadikai ünnepségek már 19-én elkezdődnek. A Duna-parton, a Várkert Kaszinótól a Bem térig magyar termékeket, hagyományos receptek alapján készülő ételeket és italokat kóstolhatnak az idelátogatók déltől éjfélig. Természetesen lehet enni Magyarország tortájából – idén ez a szabolcsi almás máktorta – sőt, Magyarország cukormentes tortájából is kanyaríthatunk egy szeletet.

Kun Sándor Pintér Zsolt és Pintér István a veszprémi Koko cukrászda cukrászai kínálják Magyarország tortáját a szabolcsi mákos almatortátGaléria: aug20 programajánló(Fotó: Kovács Attila / MTI)

A gasztroélvezetek mellett a bulizásra is lesz mód az ünnep előestéjén. Szabadtéri koncertekkel és utcabállal várják az érdeklődőket a Bem téren és a Clark Ádám téren este nyolc és éjfél között. Előbbi helyszínen Keresztes Ildikó Band, Mókus és Fabula Rasa, de Ferenczi György és a Rackajam koncert is lesz. A Clark Ádám téren pedig a The Silver Shine, Odett, és a Mystery Gang lép fel.

Tisztavatás, körmenet, tűzijáték

Augusztus 20-án reggel fél kilenckor kezdődnek az ünnepségek a szokásos zászlófelvonással és ünnepélyes tisztavatással a Kossuth téren. Ezt légi és vízi parádé követi a Dunán, egészen pontosan az Erzsébet híd és a Margit híd közé eső szakaszon tíz és fél tizenkettő között. Katonai és polgári repülőgépek, ejtőernyősök, műrepülők és sárkányrepülőgépek látványos bemutatójára, valamint hajós felvonulásra lehet számítani. Éppúgy lehet látni a Magyar Honvédség Gripeneit, mint a matuzsálemnek számító PO-2-est, a Cimborát és a Liszunov Li–2-est. Sőt, ez utóbbiból még ejtőernyősök is ugranak majd.

Szintén tíz órától várják a családokat táncbemutatóval, koncertekkel és bábelőadással az előző napi bulik színhelyén, vagyis a Clark Ádám téren és a Bem téren. „Újra van Budán kutyavásár" jeligére a Futrinka Egyesülettől örökbefogadható kutyusokkal lehet például barátkozni, de lesz néptáncbemutató, Hot Jazz Band koncert és többek között fellép a Magyar Nemzeti Rézfúvós kvintett is. Na és persze ezen a napon is lesz Magyar Ízek utcája a Duna-parton.

Délután egy és nyolc között az érdeklődők a Paralentet is megrohamozhatják, hiszen a délután folyamán előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen lesz látogatható a magyar törvényhozás épülete. Megnézhetik az épület díszlépcsőházát, a Kupolatermet, valamint a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát is. Az épületbe a XII-es kapun keresztül lehet majd bemenni.

Milyen időre számíthatunk az ünnepen?
A Köpönyeg.hu szerint augusztus 20-án derült időre, igazi nyári melegre van kilátás. Napközben akár 30 fokos kánikula is lehet, az esti órákra 15 fok körülre süllyed a hőmérséklet. Csapadék nem várható, vihartól sem kell tartani. Aki kilátogat a légiparádéra, vagy bármely más nappali programra, szerelkezzen fel napvédő szerekkel, sapkával, kendővel és gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről, hogy ne bosszankodás vagy rosszullét legyen az ünneplés vége.

A kenyéráldásra, majd az Aratómenetre délután háromkor kerül sor. A menet a Clark Ádám térről indul a Szent István Bazilikához, hogy az ünnepi szentmisén Erdő Péter esztergom-budapesti érsek megszentelje a mesterek kenyerét. A misét délután ötkor tartják, majd hatkor indul a Szent Jobb-körmenet a Szent István tér, Október 6. utca, József Attila utca, Széchenyi István tér, Zrínyi utca, Szent István tér útvonalon.

Természetesen lesz kenyéráldás isGaléria: aug20 programajánló(Fotó: Sisy / Indafotó)

Ugyanebben az idősávban – négy és hét óra között – kerül sor a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíjra is. Itt a világ legjobb atlétái – köztük hazánk büszkeségei – küzdenek meg egymással a győzelemért a Puskás Ferenc Stadionban. A belépés mindenki számára ingyenes, viszont jelezni kell, ha részt kívánunk venni az eseményen. Az ingyenes belépésre jogosító jegyek a Ticket Express országos hálózatában, valamint a helyszínen igényelhetőek.

A fenti programok végeztével sem kell unatkozva sörözéssel elütni az időt a tűzijátékig. Este hattól kilencig élő, jótékonysági kívánságműsor lesz a rakpartokon a Petőfi Rádió közreműködésével. Ennek a programnak az est fénypontja, a tűzijáték vet véget, ami este kilenckor kezdődik, a leglátványosabb pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszán lesz. Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a Lánchídról, valamint a tavalyihoz hasonlóan a Dunán állomásozó három uszályról, melyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri hajóállomás vonalában horgonyoz.

Honnan nézzük a tűzijátékot?

Rögtönzött közvéleménykutatásunk szerint a XI. kerüeti Kilátó térről, a XII. kerületi Melinda útról, a szintén XII. kerületi Ágnes utcából és a XI. kerületben található Zsigmondy Vilmos utcából jó nézni a tűzijátékot. Volt, aki a Döbrentei téri Platán presszó teraszát említette, más a Kis-Svábhegy tetejéről szereti követni az eseményeket. De egy egészen más perspektívát is kaptunk tuti tippként: a szentendrei Szamárhegyet. Persze a legjobb egy Duna-parti lakás teraszáról szemlélődni: egy kollégánk a Belgrád rakpart 20-ra esküszik, pont szemben a Gellért-heggyel. Ehhez nyilván nem árt egy hasonló lakással rendelkező ismerőst beszerezni, végül is, még van pár nap az ünnepig, hátha sikerül.

Megéri küzdeni a jó helyekértGaléria: aug20 programajánló(Fotó: CSGyuri / Indafotó)

Előkelő helyen végzett a népszerűségi listán a Sas-hegyi Természetvédelmi Területen lévő kilátópont is. Innen viszont az erre található különleges élőhelyek védelmében 2009 óta csak kerekesszékkel közlekedő mozgássérültek és kísérőik nézhetik a tűzijátékot. A csúcsra akadálymentesített út vezet, és a látogatóközpontban is nekik szerveznek tűzijátéknéző programot. Végezetül, aki otthon marad, sem marad ki a tűzijátékból. Feltéve, ha a Magyar Televízióra kapcsol este 9-kor: élő, egyenes adásban közvetítik a látványos pirotechnikai bemutatót.

Van bejáratott helyük, ahonnan a legszebb a tűzijáték? Osszák meg velünk kommentben, vagy e-mailben az olvir@travelo.hu-n! Köszönjük!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek