Thai fogás másfél perc alatt a belvárosban

Thaiföld Délkelet-Ázsia gasztronómai központja, állítja az újonnan nyílt Padthai Wokbar tulajdonosa, akinek egyik fő vezérelve, hogy itthon a távol-keleti ízvilágban ne kelljen éreznünk az Erős Pistát. Kreatív konyha, ahogyan Thaiföldön az utcán főznek.

"Itthon néhány távol-keleti étteremben mindent teleraknak Erős Pistával, érzem az ételekben azt a jellegzetes ízt. Az ázsiai konyhára jellemző, hogy mindent frissen készítenek, nem pedig órákig áll a kész étel egy tálalópultban, mint azt sok, hazai helyen látjuk, főleg kínai éttermekben. Mi azt szerettük volna meghonosítani, ahogyan Thaiföldön, az utcán főznek" - mondta a Travelónak Simon Gergely, az újonnan nyílt Padthai Wokbar egyik tulajdonosa.

Legyen objektív a csípősség

Galéria: Pad ThaiFotó: Páth Dániel / Travelo

Thai wok étterem több is van Budapesten. A Kis parázs népszerű hely, én is a kezdetektől fogva járok oda, és nem változott a színvonala. A drágább kategóriában az eddigi legújabb étterem, az Andrássy úti Kaeng Som Tom Yum kínálata is nagyon finom, de mivel ott késsel, villával szokás enni evőpálcika helyett, kevésbé idézi fel a távol-keleti hangulatot. A másik baj az, hogy a csípős fogalma szubjektív. Végül is más elvárásom nincs, csak hogy autentikus ételek legyenek frissen elkészítve, objektív csípősséggel.

Az önkiszolgálós rendszerben működő, "fast casual" étterem megnyitó sajtótájékoztatója csúszott egy kicsit, és mire elkezdődött, a két szintes bár földszinti helyisége teljesen megtelt. A bemutató után mindenkit meghívtak egy adag Pad Thaira, az étterem névadó fogására, amelynek csak akkor látott neki a thai szakács, amikor a vendégek elkezdtek sorban állni a pultnál.

Alig másfél perc alatt kész

Többen arra számítottunk, hogy majd negyed órát várunk, de végül a szakács az előkészített alapanyagokból kevesebb, mint másfél perc alatt összedobott egy adagot, úgyhogy gyorsan haladt a sor. Egy jó thai főzőműsorhoz eszerint nem fontos a vágó, ha van kézilány, az utómunka megspórolható. A bárban egyébként thaiföldi és laoszi szakácsok dolgoznak, illetve Rudas Péter a Kanadai Nagykövetség korábbi séfje.

Az ételt wok boxban kaptuk, így akár ki is ülhettünk volna vele az Október 6.-a utcai, szomszédos játszótérre, de ott ebben az időben még melegebb volt. A névadó fogás remek volt, érezni lehetett benne a tamarindot, a halszószt, a csirkehúsnak kérge volt, de belül puha, a rizstészta nem volt túlfőzve, csípőset és lime-ot pedig mindenki maga tehetett hozzá.

Egyszerű Pad Thai
Hozzávalók:
20 deka rizstészta
3 gerezd fokhagyma
20-25 deka apró, mirelit rák, vagy 30 deka csirkemellfilé, vagy mindkettő
1 lime
1 teáskanál tamarindpaszta
2 evőkanál pálmacukor
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál halszósz
5 deka pirított földimogyoró, apróra zúzva
1 csokor újhagyma
Friss koriander zöld, chilipehely és friss szójacsíra ízlés szerint
Pár evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítés:
A rizstésztát forrásban lévő vízzel leöntöm és lefedem, így 10-15 perc alatt megpuhul. Ha már puha, hideg vízzel leöblítem. Közben egy kis főzőedényben felhigítom a tamarindpasztát egy kis langyos vízzel. Hozzákeverem a pálmacukrot, chilipelyhet és lassú tűzön felforralom. A végén adom hozzá a rizsecetet és a halszószt.
Felmelegítem a wokot, és amikor felhevült, beleöntöm az olajat, és néhány perc alatt megpuhítom benne a karikákra vágott újhagymát. Ha megpuhult, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a rákokat, és áttetszőre párolom. A másik edényből hozzáöntöm a szószt és a lecsöpögtetett rizstésztát, és jól átforgatom. A végén mehet hozzá a felaprózott koriander, a lime leve, a szójacsíra és az apróra zúzott, pörkölt földimogyoró.
Ha csirkével készül, akkor a wokban a csirkét pirítom meg először nagy lángon, majd kiveszem, utána párolom a zöldségeket, majd a végén a rizstésztával együtt beleforgatom a zöldséges szószba.

A magyar csípős paprika jobban megterhel

Galéria: Pad ThaiFotó: Páth Dániel / Travelo

"Vannak egy és három chilis ételeink" - folytatta a gasztro ismertetőt Simon Gergely. "A két chilisnek nem láttam igazából értelmét, mert van, aki azt szereti, ha az étel éppen, hogy csípős, és van, aki a nagyon csípőset szereti. Az egyébként tény, hogy a chili kevésbé terheli meg az emésztést, mint például a magyar erőspaprika, ezért egy távol-keleti, csípős étel jóval könnyebb. Minden ételükbe tesznek valamennyi chilit a forróság és az eltarthatóság miatt."

Az étterem vezetőségének fontos volt az is, hogy az alapanyagok passzoljanak az egészséges életmód trendjébe, főleg könnyű húsokat, rizst és barnarizst, rizstésztát, üvegtésztát kínálnak. Vegetáriánus fogásokat is össze lehet állítani. Az alapanyagok magyar őstermelőktől szerzik be, a zöldségeket és szezonális gyümölcsöket is, amelyekből a gyümölcslevek készülnek, a fűszereket pedig Thaiföldről hozatják be minőségbiztosítási rendszer keretein belül.

Egy-egy szósz Laosztól Kínáig

Annak pedig, hogy az ételek gyorsan elkészülnek, különféle trükkjei vannak."Vannak zöldségek, amelyek egy kicsit keményebbek, például a karfiol vagy a brokkoli, ezeket egy percig forró vízben blansírozzuk, majd sokkoljuk hideg vízben. Ezután ezek is ugyanolyan hamar megpuhulnak a wokban, mint a többi zöldség. "

A bárban minden vendég maga állíthatja össze a saját fogását. Az alapok 990 forintba kerülnek, a húsok 290 forintba, kivéve a rákot, ami 490 forint. A zöldségeket 150-200 forintért válogathatjuk össze, a szószokért nem kérnek plusz összeget. A szószoknál megfigyelhettük, hogy nemcsak a thai, hanem más országok jellemző ízvilágát is behozták. A kínai konyhát az édes-savanyú szósz, a burmait a thai citromfüves, lime-os zöld curry, a laoszi konyhát az extra csípős vörös curry, az indonézt a mogyorós-kókusztejes satay szósz, és a japán gasztrót pedig a gyömbéres teriyaki képviseli. Az citromfüves, kókusztejes Amok őshazása, Kambodzsa kimaradt ebből a mezőnyből.

Burma a legjobb hely

"A laosziakra jellemző, hogy sok sticky rice-t esznek. Érdekes bambuszedényben párolják a rizst, amelyet ragacsosan szeretnek, és főleg levesek mellé eszik" - részletezte Simon Gergely, aki a felsorolt ázsiai országok közt Burmát szereti a leginkább. "A kulturális kincsei miatt lett a kedvencem, nem annyira a gasztronómiája miatt. Ők kevés húst esznek, de sok zöldséget. Vannak ételeik, amelyeket szezámlevélbe csomagolnak és megeszik a levelet is. Rengeteg mentát, bazsalikomot használnak, és jellemző, hogy az asztalukra tesznek egy csomó zöldséget, és abból szednek a fogásaikhoz."

A tulajdonos elmondta, a későbbiekben szeretnének leveseket is kínálni, például thai, kókusztejes leveseket, vagy éppen az itthon már kultikus vietnámi pho-t. És hogy miért épp egy hagyományos thai ételről nevezték el az éttermet, ha egész Délkelet-Ázsiát megidézik, a tulajdonos egy rövid téletmondattal válaszolt: "Thaiföld Délkelet Ázsia gasztronómiai központja."

A thai háztartás alapjai

Galéria: Pad ThaiFotó: Páth Dániel / Travelo

Thaiföldre, ahogyan más, szegényebb ázsiai országokra is jellemző, hogy nagy kreativitással variálják azt a néhány alapanyagot, amely elérhető a számukra. Ízesítésre használják a szárított chili darabkákat, a tamarinduszt, a halszószt, rákszószt, szárított, sós, őrölt rákot, a rizsecetben érlelt chili borsot. Az ország középső és déli területein imádják a citromfüvet és a kaffir lime levelet, és mindenhol használják a kókusztejet, a pálmacukrot, a lime-ot. Egy thai háztartás alap fűszerei közé tartozik a fokhagyma, koriander, a gyömbér, a kissé gyantás ízű galanga, a hagyományos bazsalikomnál apróbb levelű és ánizsosabb aromájú thai bazsalikom, és persze a chili minden mennyiségben.

Az ismertebb, egyszerű thai ételek közé tartozik a Kow Pad Gai, a sült rizs csirkével, a sült zöldségekből álló Pad Pak Ruam, és a keverve sütött, curry-s egytálételek, mint például a Khao Rad Gang. Leveseik közül a húsos, erős-savanyú Tom Yam és az erős-édeskés, kókusztejjel készült Tom Kha Gai tartozik a legkedveltebbek közé.

Étkezések után édességet, vagy friss gyümölcsöt esznek. A desszertek is változatosak. A Kanome Maw Gaeng édesburgonyából készült puding, a Kao Niao kókusztejben főtt ragacsos rizs, amelyhez mangót, durián gyümölcsöt, vagy más, édes gyümölcsöt kevernek, de vannak tésztáik, palacsintaszerű édességeik is.

Az enteriőr története

Visszatérve a budapesti wok bárba, az enteriőrnek is története van. Az üzlet másik tulajdonosa, Horváth Ágnes belsőépítész Thaiföldön dolgozott egy szálloda megtervezésén, amikor is beleszeretett az országba. "Később itthon megkeresett valaki, hogy szeretne egy thai éttermet nyitni, és segítsek kialakítani az enteriőrt. Kiderült, befektetőit is keres, úgyhogy az ország iránt érzett szerelmem miatt belevágtam"- mondta a Travelónak.

Az eredeti tulajdonos azóta elment, a belsőépítész maradt, és csapatával az európai ízlésvilágnak megfelelően tervezte meg az éttermet. A falakat Timkó Bíbor képzőművész dekorálta falmatricákkal. A tulajdonos csapat egy hónapon belül tervezi elindítani a házhozszállítást és reményeik szerint terjeszkednek majd, hálózatot szeretnének létrehozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek