Vízparti gyorssegély forró napokra

Ráckevén hattyúk és olcsó büfék közt strandolhatunk, Halászi szabadstrandja csendes és tiszta, a Dorgói-tó romantikus hely lugasokkal és faházakkal. A pilisszentiváni Slötyi előnye, hogy csak néhány kilométerre van Budapesttől, Veresegyház pedig a retro strandolás színhelye. Összegyűjtöttünk néhány vízparti helyet hőguta ellen.


A strandolás sokaknak a klóros úszóvizet jelenti, a talpalattnyi zöld területen összezsúfolt strandtörölközők közötti manőverezést, sorbanállást az öltözőkért, a csúcsdákért, a hideg sörért. Persze, szépen barnulni a lángosra várva is lehet, de van a strandolásnak ennél jobb módja is, ha felfedezzük a vízpartjainkat. Nagyrészt olvasóink javaslatai alapján összegyűjtöttünk néhány szép, magyarországi vízparti helyet, ahol érdemes megmártózni a kánikula idején.

Ráckeve: hattyúk és vadkacsák közt

Galéria: VízpartokFotó: Zsebibaba, Indafoto

"A legjobb Duna-parti szabadstrand a Ráckevei holtág partján található. Páratlan a látvány, szemben a parti sétánnyal, majolika templommal, varázslatos épületekkel, lakóházakkal. A ráckevei Árpád-híd közelében, hattyúk és vadkacsák között, a tiszta vízben élvezet megmártózni, szépen rendezett föveny, játszótér, olcsó büfé fogadja a vendégeket. Mindez belépőjegy nélkül elérhető" – írja olvasónk, Patrícia.

A település a Csepel-sziget déli részén található, Budapesttől körülbelül 50 kilométerre. Aki nem autóval szeretne menni, választhatja a Közvágóhídtól induló ráckevei hévet, bár azzal július 15-ig kalandos az út. Addig ugyanis a járat két szakaszon, pótlóbuszok közbeiktatásával közlekedik a Duna-híd felújítása miatt. Ráckevén egyébként termálfürdő is található, az Aqualand Élményfürdő, óriáscsúszdákkal, hullám- és ufócsúszdával, pezsgőágyakkal, 36-38 Celsius fokos vízzel.

Halászi: kenuzás a Szigetközben

Galéria: VízpartokFotó: Momsy, Indafoto

"Rendszeresen járunk a Halászi Duna-partra" – kezdi beszámolóját olvasónk, Péter. – "Rendkívül jó fekvésű, a főúttől távoli, csendes, szélvédett. A part déli tájolású, szinte állandóan napsütötte. Ugyanakkor árnyat adó fák is akadnak szép számmal. Van kajak- és kenukölcsönzés, sétahajózás, gyerekeknek játszótér, ingyenes női-férfi mellékhelyiség, tisztán tartva. Büfé, melegszendvics, sör, üdítő, jégkrém, még nem horror árakon. A strand közvetlen szomszédságban vízparti kemping található, és a Party-csárda vendéglő. Árnyékos, ingyenes parkolóhelyekkel. Kerékpárral Győr illetve Mosonmagyaróvár irányából is megközelíthető kerékpárúton (EV6)."

A mosonmagyaróvári kistérségben található községet a Szigetköz kapujának is nevezik, és Mosonmagyaróvártól mindössze 4 kilométerre fekszik. Egykor a Szigetköznél megtalálható volt a hazai halfajok 80%-a, de még ma is rengeteg halfaj él ott. Védett lepke és madárfajokban is gazdag ez, a körülbelül 400 négyzetkilométeres terület, ahol láperdők és mocsárrétek is találhatók. A Szigetközt a kajak és kenutúrázók szeretik, mert sokoldalú helyszín, szigetek és zúgók váltogatják egymást. Az útvonalakon kiépített kempingek és bolthálózat található. Kezdőknek a Mosoni-Duna 120 km hosszú szakaszát is szokták ajánlani, mivel nyugodt víz, de tele van természeti látnivalóval.

Pilisszentiván: a naphal biztosan legenda

Galéria: VízpartokFotó: David88, Indafoto

"Ha nem bírom tovább a meleget és utazni sem szeretnék sokat, akkor rá szoktam venni a családot, hogy autózzunk ki Pilisszentivánra" – írja Ágota – "A Hidegkúti úton haladunk kifelé, majd elhagyjuk Solymárt, és Pilisszentivánnál az út mentén már lehet látni a bányatavat. A helyiek szerint úgy hívják, hogy Slötyi. A partja nem kiépített, de az utóbbi években már tettek némi erőfeszítést arra, hogy szép legyen, nyírják a füvet, eltakarítják a szemetet. Pár, kisebb szakaszon lehet fürödni, bár veszélyesnek tartják. Főleg a horgászok járnak oda. A horgász napijegyet a szemközti benzinkútnál lehet venni, és ahogyan hallottam, pontyot, harcsát, amúrt, balint és naphalat is lehet fogni, bár ez utóbbi biztosan legenda."

"A parton egy, nagyobb vendéglátó egység van, a Csali csárda. Hagyományos kajákat készítenek a hortobágyi palacsintától a sültekig elfogadható színvonalon. Van úgy, hogy hétvégente sokan vannak ott, mert időnként lagzikat, vagy más megmozdulásokat tartanak."

A bányató mindössze néhány hektáros, és a neve állítólag bányaiszapot jelent régiesen, németül. Horgásztavakból a környéken nincsen hiány. Pilisvörösvárnál, a 10-es út mentén található a huszonhat hektáros Háziréti horgásztó. A napijegy 3500 forintba kerül, és a közeli Tó büfében horgász kiegészítőket is árulnak, ha valamiről megfeledkeznénk. Piliszentivánnál pedig még egy tó található, a Jági tó, amelyik a Vadász-réti tavak felduzzasztásával jött létre.

Dorgói-tó: szőlő és romantika

Galéria: VízpartokFotó: Moziizom, Indafoto

"Tokaj-Hegyalja nagyon jó hely nyáron, imádom például a Dorgó-völgyben található tavat, amit egyébként Bortónak is neveznek. Egy picit hideg, nem tud felmelegedni, de meg lehet szokni. Biciklivel is könnyű eljutni oda" – írja röviden Nóra. A Mád közelében található mesterséges tavat a Harcsakút forrás vizéből duzzasztottak fel, és mivel forrásvíz táplálja, a vize jellemzően hideg.

A Dorgó-völgyet 37-es útnak a Szerencs és Sátoraljaújhely közötti, mádi elágazásától lehet megközelíteni Mád felé kanyarodva. A tó mentén évtizedekkel ezelőtt szőlőt telepítettek, a parton tehát lugasok és bérelhető faházak vannak, összességében romantikus hely. A Bortó nevet pedig arról kapta, hogy a hatvanas évektől a vizét a szőlők öntözésére használták. A Mezőzomborhoz tartozó tó közelében más szálláslehetőségek is vannak, például a Bortó panzió.

Veresegyházi tavak: retro bulinak jó

Galéria: VízpartokFotó: Mimi, Travelo / Travelo

"A hivatalos tóstrand a Malom-tónál található. A rengeteg parkoló autóból sejteni lehetett, hogy itt nem csak egy-két ember fog lézengeni " – írja Mimi egészen friss élményei alapján. "Kábé tíz éve jelentős colibaktériumos fertőzésveszély volt itt, azóta folyamatosan nézik a vízminőséget és ma már kiválónak számít. A strand a hosszú évek során semmit nem változott, homokos föveny, pár büfé, pattogatott kukorica, lufi, zizi, bambi, na meg heringszerűen zsúfolva az emberek a hőségriadó miatt. Máskor ha jövünk-megyünk, ilyen tömeget azért nem szoktam erre látni. Nagyon exkluzív dolgokra vágyóknak nem igazán ajánlanám, de retro bulinak elmegy. A környékén több fagyizó, étterem és még egy ingyenes Káosz múzeum is található – akármit is jelentsen ez." A strandra 450 forint a belépő, a diák- és nyugdíjasjegy pedig 300 forint.

Veresegyházon több tó is található, a már említett Malom-tavon kívül a Kocka-tó, az Ivacsi-tó és a Pamut-tó is. Ez utóbbi évtizedekkel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett, a Pestről induló strandturizmus kedvelt célpontja volt annak ellenére, hogy fürödni nem szabad benne. "Régen ezt egy elég nagy és jól látható helyen lévő tábla jelezte, de ez senkit nem zavart. Most a korábbi tábla eltűnt, helyette oldalt a susnyásban helyeztek el egy tiltó táblát, és állítólag komoly bírság jár az illegális fürdőzésért" – tette hozzá Mimi.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek