Időkapszulát és várárkot találtak Keszthelyen

Hamarosan befejeződnek a felújítási munkálatok Keszthely Fő terén, melynek során nem várt, értékes régészeti leletek kerültek elő. Megtalálták a hajdani várárok pontos vonalát, és a plébániatemplom felújítása során előkerült egy 66 éves időkapszula is.

Az új Fő tér szintjét a torony körül lesüllyesztették, így az épületbe szinte akadálymentesen lehet bejutni. Hasonló átalakítás történik a templommal szomszédos, azzal egyidős volt Ferences, ma Premontrei rendház klasszikus, kerengős kolostorépületén is. Az új térszintek kialakításával lehetőség nyílik az épület eredeti kapujának újbóli megnyitására, továbbá az eddig használaton kívüli földszinti épületrész részleges rekonstrukciójára is – fogalmaz Keszthely város sajtóközleményében Németh Gábor főépítész.

 

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

Az építészeti emlékek másik része a térrekonstrukciót megelőző régészeti ásatások során megtalált és feltárt késő római kori valamint középkori épületmaradványok, amelyeknek látványos, az új térstruktúrába illesztett bemutatása, nemcsak turisztikai látványosságként fog szolgálni, hanem az itt élőknek is láthatóvá teszi a város történelmi múltjának egy-egy részletét.

Nem csak középkori épületmaradványok, hanem őskori leletek és római kori épülettöredékek is előkerültek bizonyítva, hogy már évezredek óta éltek emberek a mai település területén. Elképzelhető az is, hogy a város nevét is a főplébánia templom harangtornya alatt feltárt, megerősített, késő római kori épületről, épületegyüttesről - castellum – kapta. – nyilatkozta a szakértő. A római kori épület maradványok a Kr. utáni III. századból valók, míg a középkori keszthelyi vár bástyája és faltöredékei a XVI. század végéről, vagy a XVII. század elejéről.

Az előkerült emlékek restaurálásuk, rendszerezésük után várhatóan 2013 nyarán, a helyi Balatoni Múzeumban lesznek láthatók, majd ősszel a fővárosban, a Nemzeti Múzeumban rendezendő kiállításon tekinthetők meg.

 

Forrás: Travelo

A 114 éves Balatoni Múzeum addig is kínál érdekes látnivalókat az érdeklődőknek, a római kortól kezdődően egészen a közelmúltig. A Festetics kastély megtekintése után, érdemes meglátogatni a közelben található Georgikon múzeumot, mely 1817-25 között korának legkorszerűbb elvei alapján épült.

A századforduló hangulatára vágyók mindenképpen tegyenek egy látogatást Keszthely Városi Strandján, ahol a Szigetfürdő történelmi időket elevenít fel. Az 1892-ben épült és nemrégiben felújított fürdőház, ma korhű formában, modern technikai megoldásokkal várja vendégeit. A Monarchia hangulatát idézi a parton található, eredeti formájában megőrzött két régi szálló, a Hullám és a Balaton is.

Az építkezés során Keszthely belvárosa gyökeresen átalakul. A nyugalmasabb, nagyobb zöldfelülettel rendelkező övezettel egy élhető városközpont alakul ki. A megújult Fő tér továbbá kiváló helyszínként szolgál majd szabadtéri rendezvényeknek is.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom 66 évvel ezelőtti plébánosa a templomtorony 1946-os felújításakor egy palackba zárt üzenetet helyezett el a toronykeresztbe, az utókor számára. Ezt a mostani munkálatok során meg is találták. Az időkapszulát és a benne rejlő nagyon jó állapotban megmaradt írást a plébánián őrzik.

A hagyomány szerint a templom új toronykeresztjébe, egy leforrasztott fémhengerbe különböző dokumentumokat helyeztek el. A díszes okirattal, fényképekkel, újságokkal és pénzérmékkel az utókornak kívántak üzenetet hagyni a jelenlévők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek