Vadregényes szabadstrandok a Dunakanyarban

  A gödi Homokszigetet most nem lehet megközelíteni, a horgászok viszont örülnek, hogy ott magas a Duna. Verőcén mediterrán hangulatú szabadstrand van, a közelben birkapörköltet és vödrös koktélt is szerezhetünk, Nagymaros partja pedig máris tele van családokkal és hekkező focirajongókkal. Végignéztünk pár szép strandot a Dunakanyarban. Első rész.

  Egy kiadós hőségriasztás a vízpartokra csábított minket. Azok kedvéért, akik számára a strandok a tömegek miatt nem annyira vonzóak, körülnéztünk Budapest környékén, hogy mit kínálnak a Duna-parti szabadstrandok. A pesti fürdőárak és szolgáltatások árai persze nem vetekedhetnek a benzinköltséggel, de a Dunakanyar látványa miatt megéri utazni.

   

  Göd: diétás halak, béka és sikló

   

   

  Galéria: Dunakanyar1Fotó: Páth Dániel / Travelo

  A gödi Homokszigetről már sokat hallottunk, így ez az első állomásunk. Az útirány nem teljesen egyértelmű, a helyiek segítségét, vagy más humán erőforrású GPS-t érdemes igénybe venni. A 2-es főútról Alsógödnél közvetlenül a játszótér és az úgynevezett Józsi cukrászda előtt kell a Duna irányába lekanyarodni, és hamarosan megérkezünk a Feneketlen tóhoz.

  A Szabadharcosok útján, a Bartók Béla utcánál található apró, egy-két hektáros tó keszeg, sügér, és törpeharcsalelőhely, de a gödiek szerint ha itt pecázunk, abból csak diétás vacsora lesz. A gyerekek viszont jól szórakoznak. "Ennyi ebihalat fogtam" – mutatja büszkén egy kisfiú a zsákmányát egy félig teli befőttesüvegben és lelkesen meséli, hogy látott békát és siklót is. A Feneketlen tó ennyit tud.

  Keressük a legjobb Duna-parti helyeket!
  Ha van kedvenc Duna-parti strandja Győrtől Mohácsig, ossza meg velünk néhány személyes élménnyel együtt az olvir@travelo.hu címen! Akár a strandolás, akár a horgászás, akár fröccsözés élménye miatt szeret oda járni, szeretnénk megismerni a véleményét. Az írások alapján összeállítunk egy toplistát a legjobb Duna-parti helyekről.

   

   Most nem lehet átkelni

   

  Partjának nevezetessége a Tó büfé, ami ittjártunkkor épp zárva van, de hétvégén állítólag nagy élet van itt, a közelében pedig az az ártér található, ahonnan a gazdag madárvilágot ígérő Homokszigetre lehet átsétálni. "Most nem tud átmenni aranyos, mert túl magas a Duna, az ártér víz alatt" – magyarázza egy Duna-parti horgász, karján egy párducfej tetoválással. – "Öt méter mély lehet a víz, de ha tovább apad, akkor egy hét sem kell hozzá, és újra járható lesz az út. Sokan kijönnek olyankor strandolni" – mondja, majd ismét a harcsákra és márnákra koncentrál. A víz már nem hideg, meg lehet benne mártózni. A dunai vízminőségről keveset tudunk, így aztán a szokásos közhellyel élve, saját felelősségre ajánlják a csobbanást.

  Aki ebben a vadregényes környezetben a Tó Büfénél komolyabb helyre vágyik, annak a közeli Széchenyi csárdát ajánlják a helyiek, ahol a Széchenyi-forrás ered. A Duna-part a város nagy részén kiépített. A felsőgödi vasútállomás magasságában szép parti sétány van a bicikliút mentén, és egy csárda, ahol hétfőn délben is látunk vendégeket.

  Gödöt a Dunakanyar kapujának is nevezik, és bőven akad látnivalója. Ami az épületeket illeti, a Béke utcában található Arany László műfordító, népmesegyűjtő kúriája, ugyanitt nem messze a Sivó villa, a Petőfi utcában pedig a Délibáb villa áll, a városban van egy Madách-kastély, egy Schaffer kastély, amely Madách-családhoz közeli bankáré volt, és itt található a klasszicista stílusú Nemeskéri-Kiss kúria is, amelyik egy időben szintén a Madách-családé volt. A városban van lovaspark és golfálya is, és Gödhöz tartozik a Costa Constantiam nevű, késő romai kori erőd is, tizenkét tornyával.

  A strandolás szabályai Gödön
  Főszabályként tilos fürdeni tilos kikötők, hajóállomások közelében, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig. Továbbá tilos fürdeni városokban és települések belterületéhez tartozó részeken. "Göd ugyan város, de a szigetnél nem tilos fürdeni, erről már megállapodtunk a főépítész asszonyal. Az a rész a külterülethez tartozik. A Széchenyi csárda előtti részen azonban nem szabad bemenni a vízbe – mondja Dr. Fülöp Tibor alezredes, a Dunai Vízi Rendészeti Kapitányság víziközlekedési osztályvezetője.

   

  Verőce: Mediterrán lejáró, magyar strand

   

   

  Galéria: Dunakanyar1Fotó: Páth Dániel / Travelo

  A következő állomásunk Verőce, ahol közvetlenül a főút mellett, a Milleniumi Harangtornyok közelében található a szabadstrand. A lépcső melletti kovácsoltvas korlát mediterrán hangulatot ad a parti lejárónak, de odalent a kabinok a napszívta, pattogzó festékkel már inkább a magyar szabadstrand-kultúra jegyeit viselik. Szépen rendben tartják amúgy a strandot, van vécé, és a partot gereblyézik. "Most, hogy vége az iskolaszezonnak, hamarosan megtelik majd a strand. A kisgyerekes családok délután 4 óra körül szoktak kijárni, amikor már nem tűz annyira a nap" - mondja a strand melletti Barna Party kisvendéglő vezetője.

  Aki a nagy strandolásban megéhezik, itt pontyhalászlét 1450 forintért, kakaspörköltet 1690 forintért, birkapörköltet egy százassal drágábban kaphat. A Dreher korsója 550 forint. Mivel a koradélutáni, legnagyobb melegben érkeztünk, a napon senkit nem találunk, néhányan a szabadstrand közelében, a játszótérnél pihennek az árnyékban. Errefelé már szerényen érezhető a bő olajban sült hal illata.

  "Nagy forgalom azért nincsen, egyedül vagyok itt és a lacikonyhán is" - mondja a Büfé nevű büfé pultosnője és ezzel a lendülettel eltűnik a fritőzök hátsó helyiségében. A sült hekk (amit ugye nem a Dunából fognak, és nem is a Balatonból: tengeri ragadozóhal) 10 dekánként 290 forintba kerül itt, ugyanennyi a sült kolbász. Az illatokból ítélve a söröző vendégeinek az utóbbit készíti királyi adag sült krumplival.

   

  Szép Duna-parti függőkertek

   

  A part mentén egyébként megtalálhatjuk a Hét Vezér Pizzériát és Dunára néző kilátással sörözhetünk a Nautik bár teraszán. Az itallap alapján a minőségi fröccsözés nem a hely erőssége, a fehér és vörös Hajóbor decije 100 forintba kerül, palackos kivitelben pedig csak a Varga pincészet borait árulják 190 forintért. 1 liter vödrös koktél 1400 forintba kerül, aki pedig mégsem inna alkoholt, választhat a gyömölcs shake-ek közül 290-ért.

  A verőcei vízpart egyedi beépítése a Duna-parti házsorral Ybl Miklós nevéhez fűződik, és nagyon szépek a parti függőkertek is. Verőcének más látnivalói is vannak, itt található a barokk stílusú Migazzi kastély a váci püspökség kezelése alatt, és a Gorka Múzeum, nagy kerámiagyűjteménnyel. A községből egyszerű eljutni a Királyréti Erdei Vasúthoz, amelyik Kismarosról indul, és a közelben van a Camelot Kalandpark is, Vác és Verőce között a Dunaparton.

  A strandolás szabályai Verőcén
  "A verőcei szabadstrandon nincs kijelölve a fürdésre engedélyezett terület" – mondja Dr. Fülöp Tibor. A jogszabály azonban nem tiltja, hogy megmártózzunk itt, mert községről van szó.

   

  Nagymaros: zene, fagyi, vizipisztoly

   

  Galéria: Dunakanyar1Fotó: Páth Dániel / Travelo

  Nagymaros felé indultunk tovább, amelyről nem is sejtjük, hogy Verőcénél mennyivel nyüzsgőbb strandja van. A kompállomás mellett azonban jó néhányan kitelepültek már a vízpartra. Kisgyerekes családok labdáznak a vízparton, a nagyobbak az állomás lehajtója melletti büfésornál kapható vízipisztolyokért könyörögnek a szüleiknek, akik válasz helyett inkább a szemközti parton álló visegrádi vár látványában gyönyörködnek. A tinédzser lányok kis erősítő berendezéssel érkeznek, hogy tudják hallgatni David Guettát.

  Csodálatos panoráma és a tíz év körüli lányok Hello Kitty-őrülete jellemzi Nagymaros szabadstrandját, fürdőruhában is jégkrémek terén is megy a japán macska. Olyannyira, hogy az Ógel Józsefné vezette büfében épp hiánycikk a 110 forintos Hello Kitty jégkrém. Csavaros fagyi viszont van 140 forintért, csokoládé és narancs tekereg a gépben.

   

  A hekken kívül minden jobb volt régen

   

  Szemközt az Ászok sarokban láthatóan ebédidő van, sorban készülnek a paprikáslisztben sült hekkek 10 dekánként 310 forintért. Szinte minden betérő hekkezik. A férfivendégek egy csoportja épp csalódottságának ad hangot, amiért most már csak egy focimeccset nézhetünk esténként, és egyetértenek abban, hogy régen minden jobb volt, beleértve az eb- és vb-közvetítések időzítését is. Na de a hekk mindig ugyanolyan jó.

  Miután nyüzsgő szabadstrandról beszéltünk, a lángos sem hiányozhat a nagymarosi miliőből. A kompállomás melletti büfésor egy siófoki bazárral vetekedik, itt a friss sütésre várva meg lehet csodálni a nagymarosi hűtőmágneseket és strandfelszereléseket. A sima és a fokhagymás lángos 220 forintba kerül, a sajtosért 330-at, a sajtos-tejfölös kombinációért 380-at kérnek. Népszerű a jégkása is, 2 decit 160 forintért, 3 decit 240-ért vehetünk.

   

  Addig menj be csak, amíg leér a lábad

   

  A családok a partszakasznak csak az első, néhány méterét használják, amikor fürdenek. "Ha be akarsz menni, csak addig menj be, amíg még leér a lábad" – tanácsolja feleségének egy fiatal apa, aki a gyerekekre vigyáz a partról.

  A szelídgesztenyéről híres Nagymaroson hosszú, dunai korzó vezet végig a város határáig. A Béla sétány szobrait a 2000-es milleniumi megemlékezésre készítették, és itt található a csodaszarvasos kút is. Megmászhatjuk a Kálváriadomb 168 lépcsőjét a Kálvária templomért, megnézhetjük még a Fő teret és a Monsberger teret is. Nekünk ezekre most nem volt időnk, mert indult a kompunk Visegrádra.

  A strandolás szabályai Nagymarosnál
  "Nagymaroson, a kompkikötő mellett van egy szabadstrand, ahol azonban tilos a fürdés" – mondta a viziközlekedési osztályvezető. Egyrészt, mert városról van szó, másrészt pedig nincs kijelölt terület a fürdésre.

   A következő részben a visegrádi oldalon Dunabogdány emberközeli strandját és az eldugott kisoroszi Szigetcsúcsot nézzük meg.

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

   

  Vízparti gyorssegély forró napokra 
  Ráckeve csendes, a Dorgói-tó romantikus, a pilisszentiváni Slötyi közel van, Veresegyház retro bulinak jó. Vízpartok tömeg és hőguta ellen.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek