Menjen múzeumba a szombat esti buli helyett!

Most szombaton lesz a tizedik Múzeumok Éjszakája, melyen 92 budapesti, és 126 vidéki múzeum és kiállítóhely várja látogatóit kora estétől hajnalig. Tárlatvezetésekkel, koncertekkel, kézműves programokkal készülnek a legtöbb helyen.

Június 16-án, szombat délutántól vasárnap hajnalig 92 múzeum, kiállítóhely és egyéb kulturális intézmény a főváros összesen 102 helyszínén várja majd a 10. Múzeumok éjszakája közönségét. De a vidéken élőknek sem lesz oka panaszra: 126 múzeum, összesen 176 helyszínen várja az éjszakai múzeumozásra vágyókat országszerte. Minden programot lehetetlenség lenne egyetlen cikkben felsorolnunk, de a legjobbakból szemezgettünk.

Fájdalompiac és húsevő növények etetése Budapesten

A fővárosban 18 órakor, Vigyázz, Lépcső! címmel a Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertje nyitja meg hivatalosan a rendezvénysorozatot a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjén. Az épületben pedig többek között fotóműhely, sanzonest, slam poetry-verseny, és tárlatvezetések várják a látogatókat. Kelemen Károly Átfestett ikonok című kiállításához kapcsolódnak a Nagymező utcai Ernst Múzeum programjai: a családi délután résztvevői játékos formában vizsgálhatják meg a művész mókás mackóit, este pedig dzsesszkoncertet lesz ugyanitt.

A Ludwig Múzeumban többek között "Fájdalompiacot" tartanak szombat este: a Made in China-Made in Hungary cserebere résztvevői egy-egy műtárgyat vihetnek haza rajzeszközökért cserébe, támogatva a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványt, a Mapplethorpe-kiállításon pedig Alföldi Róbert vállalt vezetést ugyanitt. A Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a MOME Diploma 2012 divatshow-nak: itt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős textiltervező hallgatóinak diplomamunkáit láthatja a közönség.

Vásár az Iparművészeti Múzeumban a tavalyi Múzeumok Éjszakáján
Galéria: Múzeumok Éjszakája
(Fotó: baribari / Indafotó)

Camden Townban érezhetik magukat az Iparművészeti Múzeum brit vásárába látogatók, de a londoni Victoria & Albert Museum péntektől látogatható kiállításához kapcsolódva az Üllői úti intézmény többek között a HOPPart Beatles-koncertjével, a Vaslady című film vetítésével és Nádasdy Ádám estjével is készül a Múzeumok éjszakájára. A Füvészkertben pedig húsevő növényeket lehet etetni, a Magyar Természettudományi Múzeum más programok mellett preparálási bemutatót tart, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói többek között arra kaphatnak választ, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér.

De a fentiek mellett szombat este olyan különleges helyszínek is megnyílnak a fővárosban, mint a Magyar Televízió Látogatóközpontja, a Magyar Nemzeti Bank vagy a Puskás Ferenc Stadion, ahol bárki rúghat tizenegyest, leülhet a kispadra, illetve meglátogathatja a válogatott öltözőjét is.

Omnibusz, helikopter és nosztalgia diszkó vonatkocsi

Kadarka Szalon, lábbábos előadás, és városligeti omnibuszos körutazás is szerepel a Mezőgazdasági Múzeum szombati programjában. A Ferihegy Repülőgép Emlékparkban pedig testközelből lesz megtekinthető a Készenléti Rendőrség egy MD-550-as helikoptere, és 24 év mozdulatlanság után beindul egy Il-14-es is.

Múzeumok Éjszakája 2010-ben Ferihegyen
Galéria: Múzeumok Éjszakája
(Fotó: Guildenlenny / Indafotó)

Szombaton este Budapest-Nyugati pályaudvaron az utasok megtekinthetik a Királyi Várót, amelynek kertjében a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei zenélnek. A Nyugatiból éjjeli ingyenes múzeum-retróvonat indul zene- és bárkocsival a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, nosztalgia diszkó kocsi, és egyebek mellett a nemrég felújított 100 éves Orient étkezőkocsi várja a látogatókat.

Különjáratok Budapesten
A Múzeumok éjszakáján hat körjáratú buszt indít a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ. A különjáratok szombaton 18 órától éjjel 2 óráig közlekednek, összekötve a múzeumok helyszíneit. A Múzeumbusz 1-es a Nyugati pályaudvarról a Hősök tere-Oktogon-Deák tér-Markó utca útvonalon közlekedik, a 2-es pedig a Deák térről indulva a Széchenyi István teret, a Clark Ádám teret, a Dísz teret, a Széll Kálmán teret, a Margit híd budai hídfőjét és a Nyugati pályaudvart érintve tér vissza a Deák térre.
A Múzeumbusz 3-as a Népligetből indulva a Nagyvárad tér-Kálvin tér-Astoria-Deák tér-Oktogon-Hősök tere-Széchenyi fürdő-Ajtósi Dürer sor-Keleti pályaudvar-Nagyvárad tér útvonalon tér vissza kiindulási pontjára. A 4-es járat a Ludwig Múzeumtól indul és a Savoyai Jenő tér-Budafoki út-Szent Gellért tér-Astoria-Deák tér-Kálvin tér-Corvin-negyed-Nagyvárad tér-Soroksári út útvonalat járja be, míg a Múzeumbusz 5-ös a Nyugati pályaudvar-Jászai tér-Margit híd, budai hídfő-Szentlélek tér-Magyar Televízió-Remetehegyi út-Jászai tér-Nyugati pályaudvar vonalú körjárat. A 6-os járat a szentendrei HÉV-végállomástól a Margit híd budai hídfőjéig szállít utasokat.
A körjáratok mellett a 16A buszok meghosszabbított üzemidővel, a június 16-áról 17-ére virradó éjjel is közlekednek: az utolsó járat a Dísz térről 2:40-kor, míg a Széll Kálmán tér M végállomásról 2:35-kor indul. A BKK 17 jegypénztár nyitva tartását meghosszabbította, mindegyik kassza reggel 6 órától éjjel 11 óráig tart nyitva.

Forrás: MTI

Bányamanók Tatabányán, fröccsfesztivál Lilafüreden

Bányamanók és bányarémek között rendezett kincskereső játékkal várja látogatóit a Tatabányai Múzeum bányászati skanzenje. Esztergom és Párkány múzeumai pedig együtt éjszakáznak, a helyszíneket kisvasút köti össze. Az egri Dobó István Vármúzeumban Dobó István, az egri várvédő kapitány végrendeletét és az 1552-es várvédelemmel foglalkozó korabeli dokumentumokat is láthatja a közönség.

A lillafüredi Herman Ottó Emlékháznál gyertyafényes tárlatvezetéssel készülnek, és nem marad el idén sem az épület udvarán a Fröccsfesztivál sem. Zalaegerszegen megnyílik a bíróság épülete és a Magyar Olajipari Múzeum kapuja is, a bátrabbak pedig rabomobillal utazhatnak az elsötétített falut idéző Göcseji Skanzenbe. Szintén rabszállítóval lehet utazni Salgótarjánban is, ahol a börtönök és a bűn világába ad betekintést a Nógrád Megyei Levéltár Bűn és bűnhődés című programja. A látogatók megismerkedhetnek az egykori betyárvilággal és Sisa Pista cellájába is bepillanthatnak.

A jeles napra különlegességekkel készülnek: így nézett ki 2010-ben a Múzeumok Éjszakáján az Esterházy-kastély Fertődön
Galéria: Múzeumok Éjszakája
(Fotó: pauljavor / Indafotó)
Hasznos információk
A budapesti Múzeumok Éjszakáján minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért. A belépőjegyeket a múzeumok mellett a BKK jegypénztáraiban is meg lehet vásárolni, a karszalagokkal az összes különjárati busz és minden menetrend szerinti járat (kivéve a hajójáratokat, a Siklót és a Libegőt) ingyenesen használható június 16-án 18 óra és 17-én hajnali 2 óra között.

Vidéken a belépőjegyek árai a múzeumok saját díjszabástól függnek.

A részletes program a www.muzej.hu honlapon található meg.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek