Birkapörkölttel és sárkányhajóval erősít a Tisza-tó

Idén tavasszal nyílt meg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, és Tiszafüreden van az ország legnagyobb kalandparkja. Az Alföld Balatonja a hagyományos nyári fesztiváljaival is igyekszik elérni, hogy minél több vendégük legyen, a triatlon kupától a birkafőző versenyig mindent bedobtak. A tó körüli kerékpárutak viszont még kihívásokkal küzdenek.

A Tisza-tó környéki városok idén nyáron még több vendéget szeretnének fogadni, ezért igyekeznek fesztivált fesztiválra halmozni. A szezonnyitás Tiszafüredé, ahol június 15. és 17. között idén 11. alkalommal rendezik meg a hagyományos Tisza-tavi Folk Fesztivált a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban.

CsónakázásTravelo / Travelo

 Az aktivitások közt lesz néptánc bemutatók és koncertek lesznek elsősorban, emellett nagykunsági, és hortobágyi táncok tanítása, valamint táncház, főzőverseny, és ügyességi erőpróbák is lesznek a meghívott néptánccsoportok és a civilek közt. Bemutatkoznak olyan hagyományos szakmák, mint a gyékény-és szalmafonás, a kosárfonás, a csuhé bábművészet. Lesz íjászat, kürtölés, táltos dobolás, ostorpattintás a kunhegyesi barantásokkal.

Birkapörkölt a Kunság sötét szívében

A divatos gasztromágiák közt a Tisza-tó a birkafőzésben veszi ki a részét, mint 14 éve minden évben. Június 29. és 30. között a karcagi Múzeumparkban gyűlnek össze a birkafőzés önjelölt mesterei. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya egyébként 2010-ben került rá a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így aki a fesztiválon részt vesz, megismerheti a jellegzetes, kunsági birkapörköltet, és annak minden iskoláját.

A rendezvényen a legjobb birkatestet főző felnőttek és diákok is versenyeznek. Aki pedig be tud telni a hússal, végignézheti a múzeumokat a kunok történelméről, a kun hagyományokról, vagy lazíthat a gyógyvizes strandon.

Milyen is a jó birkapörkölt?
"Legyünk realisták: a birkapörkölt, ideértve a híresnek mondott birkafőző juhászok műveit is, többször rossz, mint jó, sőt van, amikor csaknem ehetetlen. Ez volt az első tételünk. A második: a lakodalmas birka nem okvetlenül jobb, mint a konyhai birkapörkölt, de mindenképp más. Mindkettő lehet nagyon jó (kivételes, ritka esetben) és nagyon rossz (ugyancsak ritka esetben), de úgy általában közepesek, mint minden, amit emberkéz állít elő. Harmadik tételünk pedig a nyersanyagok kiválasztására vonatkozik, amit a gasztronómiáról beszélve amúgy se lehet elégszer hangoztatni, a birkapörkölttel összefüggésben pedig teljesen nyilvánvaló, minthogy a birkapörköltet elrontani leginkább a borral szokás. A bor nem szükségszerű alkotórésze a birkapörköltnek, de használják, mert „elveszi a birkaízt" – írja Váncsa István egyik kedvenc olvasmányunkban, az Ezeregy receptben. Íme a teljes birkaanalízis.

Ingyenes sárkányhajózás

A szezon egyik leglátványosabbnak ígérkező rendezvénye a Triatlon Nagyhét nulladik napján, július 7-én lesz Tiszaújvárosban, a Dísz tónál. A Sárkányhajó roadshow elnevezésű attrakció igazolt versenyzők versenye lesz a város közepén. Persze a főtéren lesz sörsátor, kiegészítő rendezvények és koncertek is.

Az Alföld Balatonja Galéria: Tisza-tó programokTravelo / Travelo

Másnap ugyanott, a sárkányhajó tematikában tömegsport rendezvényt szerveznek, mindenki kipróbálhatja a sárkányhajózást. Délután amatőr sárkányhajó-verseny lesz egyenes kiesés lebonyolításban, amelyre ingyenesen lehet nevezni. Minden felszerelést a rendezők biztosítanak, és az első három helyezettet jutalmazzák. Napközben a parton főzőversenyt tartanak.

Bográcsozás, játszópark, íjászverseny

A Triatlon Nagyhét nyolc napig tartó rendezvény Tiszaújvárosban, és hogy ne csak a sport kapjon kiemelt figyelmet, lesznek koncertek, bográcsfőző fesztivál, játszópark a gyerekek részére, a triatlonhoz kapcsolódó tömegsportversenyek. A hét fő műsorszáma a Világkupa futam, amelyben a világ legjobb triatlonosai vesznek részt. A versenyzőknek az olimpiai távot kell teljesíteniük, ami 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból, valamint 10 km futásból áll.

Ez idő alatt, július 7-én Tiszafüreden a Tűzmadár Kupa országos örömíjászversenyt rendezik meg az Íjászda Udvarán. Nevezhetnek mindazon íjászok, akiknek pusztai nomád íjuk, és fa vesszőjük van. Annak külön örülnek a szervezők, ha a versenyzők autentikusan öltöznek az eseményre. Lesz íjászpárbaj, távlövészet, és messze lövészet is.

Halas napok és Bogár találkozó

A tiszafüredi Halas napok július 13-15. között kicsit megtévesztő elnevezés, mert nem a halas ételek halmozásáról szól, hanem összeművészeti fesztivál, ahol még az EDDA is fellép. Ezzel egyidőben, július 13-14.-ig Kiskörén VW Bogár-találkozót tartanak a szabadvízi strandon. Ott is lesz minden a Bogarakon kívül is a csúzdaversenytől a kisrepülő bemutatón át a körei káposzta főzéséig.

Sarudra pedig a bicikliseket is várják július 21-22. között a blikfangos nevű GPS Műhód Fesztiválra Eurostrand kempingbe. Itt gyalogos, biciklis és vízi navigációs vetélkedőt rendeznek gyerekeknek, felnőtteknek, és kenutúrát a Tisza-tó körül. A kempingben egyébként olcsón meg lehet szállni, ez a Tisza-tó legnagyobb ifjúsági kempingje. Saját stranddal, kenukölcsönzővel és kerékpárparkkal bír, és gyakran szerveznek ide nyári táborokat.

Az Alföld Balatonja olcsó szállásokkal

Az ukrán határhoz közeli tó Magyaroszág legnagyobb mesterséges tava, feltöltését a kilencvenes években fejezték be a Tisza völgyében található, régen lápos, mocsaras vidéken. Az eredetileg Kiskörei-tározónak nevezett, felduzzasztott tónak jó ideje saját ökológiája van, madárrezervátuma 250 madárfajjal, közelében a Hevesi Füves Puszták téjvédelmi körzet található, és mivel a Balatonnál olcsóbb hely, és a falusi turizmussal igyekeznek megfogni az embereket.

Májusban, hogy felhívják a figyelmet a fiatalok számára is megfizethető szállásokra és programokra, a Magyar Turizmus Zrt tanulmányutat szervezett az ország több régiójából érkezett tanároknak. Elsőként a tiszaszőlősi Szőlőszem Egészségfarmot mutatták be, ahol lovagolni is lehet, majd a tiszafüredi Robin Kaland Szigetet, amelyik Magyarország legújabb és legnagyob kalandparkja.

A további helyszínek közt érdekes még a tó egyik legismertebb turisztikai komplexuma, a poroszlói Fűzfa Pihenőpark, amelynek kikötője, kerékpárparkja, medencéi és közösségi helyiségei vannak. A diákcsoportok számára faházakat kínálnak. Az erdőteleki Pintér Tanya és a hozzá kapcsolódó panzió rendezvényekre is alkalmas.

Édesvízi akvárium Galéria: Tisza-tó programokTourista, Indafoto

 Az ökoprogramok közt a helyiek ajánlják a poroszlói Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvényt, ahol hajókázni lehet, szervezett túrákon a tó élővilágát mutatják be. A Tisza-tavi Ökocentrumra is büszkék, amelyik a régió legújabb attrakciója, idén április végén nyílt meg és az egész Tisza-völgy élővilágát bemutatja, emellett Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is itt található.

Körbebiciklizni még nehéz

A tó körül biciklizni jó családi program, legalábbis az Ongo egyik élménybeszámolója alapján. "A Tisza-tó körül ( Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Poroszló ) a töltésre kiváló minőségű kerékpár utat építettek. Csodálatos élmény itt kerékpározni, mert ez az út teljesen független a közutaktól itt még a több kilométerre elrobogó kamionok hangját sem halljuk. Kint karikázunk a természetben, egyik oldalon a Tisza-tó a másikon az ártéri erdő sávja" - írja MartiSatya, aki szerint viszont Poroszlóról Tiszafüredre pár éve még nem volt érdemes gyerekekkel menni, mert nem volt felfestett kerékpárút, és a nagy forgalmú 33-as úton kell tekerni. Ők egyébként Dinnyésháton a kempingben szálltak meg, amelyről úgy számolt be, hogy nagyon szolid árakat és hasonlóan szolid szolgáltatást kínál.

MartiSatya tavaly nyáron is visszatért a Tisza-tóhoz, hogy körbebiciklizze, és nem írt szuperlatívuszokban a kerékpárutakról . "Tiszaújvárosnál a kerékpárút keresztezi a 35-ös, Tiszafürednél a 33-as nagy forgalmú műutakat. Ha pl. ide elhelyeznének egy reklámtáblát, hogy itt vezet keresztbe az EuroVelo 11-es kerékpárút, naponta több ezren láthatnák. De nem, még egy kerékpárutat jelző KRESZ tábla sincs."

Ami a Tisza-tó környéki szállodákat illeti, nincs túl nagy választék. Mi áprilisban teszteltük a minimalista Tisza Balneum Hotelt, ahol remekül főznek, és a kirándulás után termálmedencékben lazíthatnak a vendégek. Nagyobb gyerekekkel a hotel kétszintes apartmanházaiban érdemes megszállni, melyek közvetlenül a tó fölé épültek és cölöpökön állnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek