Népi körhinta és interaktív hétfejű sárkány Győrben

Középkori időutazásra invitálják a látogatókat Győrben, ahol június 23-24. között Szent László Napokat tartanak. Lovagi tornák, kosztümös felvonulás és egyházi események színesítik a programot a szervezők ígérete szerint.

A Szent László Napok – A Lovagkirály ünnepe Győrben rendezvénysorozat Szent László király korába repíti a látogatókat. "A Szent László Napok egy középkori időutazás, melyen nemcsak a hajdani város ünnepi eseményeit ismerhetjük meg, hanem a hétköznapok világa, a középkori ember élete is szemünk elé tárul. A Szent László Napokon szakrális és világi rendezvények, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi: lovagi tornák, legendák, misztériumok színesítik a hangulatot" – ígérik a szervezők.

Kubik Elvira

 A Szent László Napok nyitó programja a több mint 300 főt számláló kosztümös lovasok, zászlóforgatók, hagyományőrző lovagrendek felvonulása, amely Győr belvárosának utcáin idézi fel a dicsőséges lovagkort. A Szent László Napok fő helyszínén, az Aranyparton lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok várják a közönséget, de lesz hagyományőrző íjászverseny, párbaj, vívó és ostor bemutató, botvívás és buzogánycsata, sőt kopjatörés is. A Lovagkirály ünnepén az ország hagyományőrző csapatainak részvételével elevenedik meg Szent László Király és a kun vitéz legendájának ütközete. A gyerekeket népi körhinta, interaktív hétfejű sárkány, Zabszalma koncert, tűzzsonglőrök és tűznyelők repítik a középkor rejtelmes világába.

Szent László király nevének napján a győri önkormányzat díszközgyűléssel tiszteleg a lovagkirály előtt, míg a püspökség évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli szent királyunkat. Győrben minden év június 27-én – Szent László napján – ünnepi körmeneten hordozzák körbe a helyi Bazilikában található Szent László hermát.

Kubik Elvira

 A Szent László herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. A csontereklyéket László király szentté avatásakor, 1192-ben emelték ki a nagyváradi sírból: előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték. A nagyváradi székesegyházból, Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben hozta magával a hermát Győrbe. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban A Szent László ereklye vizsgálata és arcrekonstrukciója című kiállításon a Szent László hermával kapcsolatos legújabb kutatásokat ismerhetjük meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek