Összecsapnak a gerilla sőrfőzők a Főzdefeszten

Idén amatőr sörfőzők is készülnek a Főzdefesztre, ahol most is lesz Fekete Bárány, Dracula és sok, más különlegesség. A tavalyinál több gyümölcsös sört kóstolhatunk, előkerülnek a különféle almás sörök, és lesznek brit és cseh sörök is.

Június első hétvégéjén, 1. és 3. között ismét a józsefvári Palotanegyed legszebb terein, a Mikszáth téren, a Krúdy Gyula utcában és a Szabó Ervin téren rendezik meg a legjobb hazai kézműves sörök kóstolóját.

Fotó: Főzdefeszt

Debütálnak a gerillák

Az idei év új fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi gerilla sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk fejlesztették ki saját találmányaikat, és ezekből kóstoltatnak majd.

A júniusi hétvégére huszonegy kézműves sörfőzde költözik ki a terekre, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, illetve a már bemutatott sörök felturbózott változatait. A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t (Dark Side of the Grabanc - tehát a Grabanc fekete változata). és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját.

A Kálvin téren a Hara'Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O'Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok.

Travelo tippek
Sörkóstolásban amatőrök, szebben mondva műkedvelők vagyunk, de a tavalyi élményeink alapján lelkesen ajánljuk a Csobánkai Kézműves Serfőzde műveit. Például a hatféle malátából készült Fekete Bárány sűrű, feketecsokoládés ízvilágú stout típusú sört, amelyik a tavalyi sörnapokon debütált. A Kissler főzde feketeribizlis söre is különleges, a Szögedi Serfőzde vöröses Red Devilje igazi ritkaságnak számít, gyümölcsös illata van, és lágy habja. A Bauer Draculáját is szerettük, mert sötét és veszélyes. Többféle malátából készült, sűrű, mélybarna sör, karamelles, kávés, gyümölcsös, édeskés ízvilággal, erős és meglehetősen laktató. A Grabancot, a Keserű Mézet, a Dupla Kölest is érdemes megkóstolni.

Előkerül a rejtegetett almás sör

Az idei újdonságok közé tartozik, hogy a sörfeszten bemutatják az elmúlt évtized egyetlen új brewpubját, a miskolci Zip's Brewhouse-t. A főzde sörei amúgy csak Miskolcon kóstolhatóak, a meglepően zöldalmás ízvilágú Golden Ale-jük külön figyelmet érdemel.

A dombóvári Kissler fügés sörrel támad, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességet küld a fesztiválra. A Serforrás a hordóérleléssel egészen kitűnőre varázsolt Korty söre mellett elhozza az évek óta Borsodban rejtegetett almás sörét is.

Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, Öregsör, Bárány is, illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde is bemutatja első - még elnevezésre váró - 8%-os barna sörét. A csepeli Rizmájer a porterével és a kukoricás Cortezzel száll ringbe, a Stari újra főzi legendás Ír Vörös sörét. A huszonegy magyar sörfőzde közt újak is lesznek, például az üllői Franzberger, a magyarhertelendi Kapucinus és pilisvörösvári Rotburger.

A jó öreg brit real ale

Idén először a Brit Nagykövetségnek is standja nyílik Fuller's söreivel. A BeerBier csapat a tradicionális angol sörműfajt, a 'real ale'-t mutatja be a Főzdefeszt közönségének.

A 'real ale' lényege, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső készültségi fokát, és ott is tovább él, változik - a pincemester feladata, hogy a lehető legtökéletesebb formában jusson el a fogyasztóhoz. Míg Nagy-Britanniában a CAMRA tevékenységének hála, a 'real ale' már nem ritkaság, a La Manche csatornán túl szinte soha sehol nem található ilyesmi.

A csehek is képviselik magukat, de nem egy-egy cseh sörfőzde érkezik, hanem a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmák, a Pivó és a Hrabal állít standot, így itt lesz a Nova Paka-i, nymburki, treboni sörök mellett az erős félbarna Zatec, és a még erősebb fekete Pardubicky Porter, valamint a Kout és a vyskovi sörfőzde sörei. A rozsnyói Kaltenecker ismét hozza majd a szokásos jó formáját, és a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, Tokaji Aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et.

Lesz cider is

Fotó: Főzdefeszt

Idén először bajor stand is lesz. A Sörmanufaktúra bemutatja a Schneider Weisse Aventinust, a sötét búzaduplabakot, és a bajor alapbúzát, a Schneider Weisse Originalt. Ha minden igaz, Bajorország legjobb búzasörfőzdéje mellett itt lesz Bajoroszág leginnovatívabb sörfőzdéje a Camba Bavaria is a maga jellegzetes, kísérleti komlózású Pale Ale-jével.

A magyar ciderkultúra feltámasztására is tesznek egy kísérletet. A Liquid Gold standján csapon lesz az alföldi Sunlight cider.

A belépés ingyenes

A fesztiválra a belépés ingyenes, a szervezők mindössze egy dolgot kérnek cserébe, hogy a fesztiválozók szavazzanak a sörökre. Szavazni úgy lehet, hogy a fesztivál minden standján ingyenes fesztiváltérkép lesz, amelynek a helyszíneit a csaposok lepecsételik, amikor náluk vásárolunk. A térkép hátoldalán szavazólapot találunk, ahol a fesztivál sörei közül ki lehet választani azt, ami a legjobban ízlett. Aki végiglátogatta az összes főzdét, leadta a szavazatát és megadta az e-mailcímét is, az részt vesz egy nyereményjátékon.

A zenei kínálatról a Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band, valamint más utcazenészek gondoskodnak. Bemutatkozik és zenél majd a június 1-én induló internetes Sörrádió.

Ahogyan az elmúlt évben, idén is elindul a BeerBike, amelyik a sport, a kényelem és a közepes intenzitású sörözést ötvözi. A tavalyi tapasztalatok alapján a spontán döntéseket a fezstoválszervezpk megkönnyítik azzal, hogy nincs kóstolójegy, sem kártya, sem más kényelmetlen, lehúzó művelet. Egy pohár sör átlagosan 3-400 forintba, egy korsó 5-600 forintba került. A Főzdefeszt legdrágább söre a B27, polgári nevén Brokát 27 Old Beer volt, amelynek decijét körülbelül 1000 forintért mérték.

Sörfőzdék a fesztiválon
Armando Otchoa, Bors, Brandecker, Csobánkai Kézműves Sörfőzde, Fóti Kézműves Sörfőzde, Franzberger, Hara'Punk, Hopfanatic, Kaltenberg, Kaltenecker, Kapucinus, Kárpi, Kissler, Köles. Mályi, Palóc, Rizmájer, Rotburger, Serforrás, Stari, Zip's Brewhouse
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek