Ellepik a Minik Balatonfüredet

Általában a nagyközönséget nem engedik be a Mini Világtalálkozókra, Balatonfüreden azonban kivételt tesznek. Május 26-án bárki megnézheti a hazánkba érkező kisautókat. Csak ne felejtsenek el előzetesen regisztrálni.

Május 24-én nyitja meg kapuit az első kelet-európai Mini Világtalálkozó Balatonfüreden. A Mini Club Hungary által szervezett autós rendezvényre 1200 kisautó érkezik Európa szinte összes országából. A találkozó a hagyományoktól eltérően a nagyközönség számára is látogatható lesz.

Mi az a Mini Világtalálkozó?
Az első Mini Világtalálkozót harmincnégy évvel ezelőtt, 1978-ban egy német klub szervezte Pünkösd hétvégéjén a németországi Moersban. Az első öt év találkozóinak Németország adott otthont, ám a rendezvény rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, és egyre több látogatót vonzott az ország határain túlról is. Ennek eredményeként a találkozó szervezését később más országok klubjai is vállalták, és azóta évente egyszer rendezik meg az összejövetelt. A márka hagyományai előtt tisztelegve minden ötödik évben az Egyesült Királyság ad otthon a találkozónak, a többi eseményre viszont szabadon pályázhatnak a Mini klubok.

Bő két év munka után célegyenesbe érkezett a hazai rendezésű Mini Világtalálkozó, amelynek szervezési jogát 2010-ben, nemzetközi zsűri döntése alapján nyert el a Mini Club Hungary a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával. Így a magyar klubnak köszönhetően május 24-28. között első ízben utaznak az öreg kontinens Mini tulajdonosai a találkozó kedvéért Kelet-Európába, ahol a balatonfüredi Füred Kemping&Üdülőfaluban tölthetnek el négy napot.

A Mini Cooper esete Nagy-Britannia legnagyobb bikájával
Galéria: Mini Világtalálkozó
(Fotó: Nick Obank / Barcroft Media / Northfoto)

A rendezvényre 1200-nál több Mini érkezik Európából, és a korábbi tapasztalatok szerint ennek közel 80 százaléka lesz klasszikus változat. A márka 53 éves történetének szinte teljes palettáját felsorakoztató összejövetelen a hagyományos modellek mellett sok autókülönlegesség várható a Balaton partjára, az érdeklődők találkozhatnak például Mini limuzinnal, a sportos kabrió Mini Speedsterrel, a David Bowie nevével fémjelzett, teljesen krómozott, vagy a Volvo Laplander alapra épített „Bigfoot" Minivel is. A BMW jóvoltából az új modellek sem maradnak ki a sorból, a füredi kempingben megtekinthető lesz a Kenneth Cole MINI, és az újdonságnak számító MINI Rauno Aaltonen Special Edition, valamint a MINI Roadster is.

"A Mini Világtalálkozó hagyományosan zártkörű rendezvény, ahová kizárólag Mini tulajdonosok jöhetnek be előzetes regisztrációval. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy nem szeretnénk teljes mértékben kizárni a nagyközönséget, így az érdeklődők május 26-án, szombaton beléphetnek a tábor területére" – mondta el Linczmayer Balázs, a Mini Club Hungary elnöke. „A belépést egy gyors internetes regisztrációhoz kötjük, amit a Miniclub.hu honlapon tehetnek meg a látogatók, akik ezután válthatnak napijegyet a helyszínen" – tette hozzá.

A szombati nap folyamán az autócsodák mellett színes programok is várják a vendégeket: lesz Minis esküvő, Mini verseny és autófelvonulás is, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják a Mini formájú vízibicikliket is. Emellett a helyszínre látogat a 74 éves finn raliversenyző legenda, Rauno Aaltonen is, aki a kisautó legfényesebb, és egyben utolsó győzelmét aratta a Monte Carlo Rallye-n 1967-ben. Május 27-én, vasárnap a kemping határain kívül is lesznek programok, 15 órakor a 71-es főút balatonfüredi szakaszán szlalom versenyben mérik össze tudásukata Mini tulajdonosok.

Monte Carlo Rallye, 1967
Galéria: Mini Világtalálkozó
(Fotó: National Motor Museum / Northfoto)

"Nagy várakozás előzi meg a találkozót, amely rendezési jogát korábban egy kelet-európai klub sem nyert el. Európa minisei több ezer kilométert tesznek meg azért, hogy hazánkba utazzanak, így talán még fontosabb az, hogy jól érezzék magukat Balatonfüreden. Bízom benne, hogy az ígéreteinket valóra tudjuk váltani, és hűen tudjuk képviselni a magyar kultúrát hazánk idei egyik legnagyobb nemzetközi autós eseményén" – zárta gondolatait Linczmayer Balázs.

A részletes programot a Miniclub.hu honlapon találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek