Plüssállatnak is beillene a veszprémi kispanda

Új, ritka jövevénnyel bővült a veszprémi állatkert. Franciaországból kapott párt a vadaspark vörös macskamedvéje, alias kispandája.

Újabb kispanda került a veszprémi állatkertbe, a Franciaországból érkezett hím a vadasparkban élő nőstény párja lesz. Hétvégétől már láthatóak is lesznek a nemrég átépített és megnagyobbított kifutóban. A kispanda, más néven vörös macskamedve állatkertekben ritkán bemutatott, kihalástól veszélyeztetett faj. Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója, kedden az MTI-nek elmondta: a veszprémi intézmény szakmai munkája jelentette a garanciát arra, hogy immár a második kispanda jöhetett Veszprémbe. 

Képünk csak illusztráció, nem ő érkezett Veszprémbe
Galéria: kispanda
Fotó: Northfoto

Az egy éves hím kispanda a nemzetközi fajmegmentő program keretében került Veszprémbe. Az állat 2000 kilométeres út megtétele után Franciaországból, a Trégomeur Zooparkból érkezett. A hosszú úton a Veszprémi állatkert szakemberei gondoskodtak a rendkívül értékes jövevény biztonságáról. A hím a vadaspark nagy népszerűségnek örvendő kispanda nőstényének, Kontyőnek lesz a párja. Az állatkertben azt remélik, hogy a sikeres összeszoktatás után a szaporodóképes tenyészpár nagy szerepet játszik majd a kihalástól veszélyeztetett faj megmentésében.

Az állatkert szakemberei szaporulatban reménykednek
Galéria: kispanda
Fotó: C40 / Northfoto

A macskamedve név a kínai nyelvből származik, a kis jelző az óriáspandától való megkülönböztetés céljául szolgál. Ezek az állatok a Himalájában és a Kína délnyugati részén lévő mérsékeltövi erdőkben élnek. Éjjel aktívak, táplálékukat főként bambusz, különféle gyümölcsök, gyökerek, rovarok alkotják. A nőstény 112-158 napig tartó vemhesség után 1-4 utódot hoz a világra. A fiatal állatok egyéves korukig maradnak anyjukkal, utána önálló életet kezdenek. A vadonélő példányok a 13 éves kort is megérhetik.

Egyébként, aki nem akar Veszprémig utazni, az a Budapesti Állat- és Növénykertben is leshet vörös pandát. Eddig akárhányszor arra jártunk, a fák lombjai közül kukucskált a jószág. A kifutójánál ezért érdemes a fák lombját vizsgálgatni, jópofa ahogy szembenéz az emberrel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek