Visszaállítja a Horthy István-emlékművet Siófok

Balatonszéplakra, az egykori víztorony helyére kerül Varga Imre szobrászművésznek a fővárosi Kossuth Lajos térről eltávolított Károlyi Mihály-szobra a felújítás után, továbbá közadakozásból visszaállítják a Horthy Miklós kormányzó fiának, Horthy Istvánnak az emlékművét Siófokon a régi helyére.

A siófoki képviselő-testület döntéseiről Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), a város polgármestere tájékoztatta az MTI-t.

A polgármester beszámolója szerint a testület döntött a Károlyi-szobor helyéről, és ezt az alkotó is elfogadta. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész ragaszkodott ahhoz, hogy alkotását a szülővárosa, Siófok fogadja be. A szobor Balatonszéplakon egy lebontott víztorony helyére kerül, rendezett környezetbe.

Fotó: Huszti István / Index

Mivel az alkotás az összes elemével együtt több mint hatméteres, a magassága miatt építési engedélyt kell kérni az elhelyezésére. Ennek elbírálását érintettség okán nem a siófoki hatóság fogja elvégezni. Várhatóan néhány hónapig eltart, amíg a szobor felújításával végeznek, a szükséges engedélyt beszerzik, és felállíthatják Siófokon az alkotást - mondta Balázs Árpád. A költségeket a budapesti Kossuth tér átalakításának büdzséjéből fedezik.

A siófoki testület ülésén elhangzott, hogy Károlyi Mihály személyével nem foglalkoznak. A polgármester azt mondta, a szobor befogadásának nincs ideológiai üzenete, úgy tekint rá a város, mint egy neves művésznek, Siófok díszpolgárának embert ábrázoló művészeti alkotására, amelyet meg kell őrizni.

Siófok vezetése döntött arról is, hogy társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni az alkotást.

Fotó: Wikipedia

Balázs Árpád elmondta, azért döntöttek így, mert az Ad astra néven ismert, a "csillagok közé szálló fiúról" szóló alkotás művészetileg értékes, továbbá Horthy István is kötődött Siófokhoz. Halála után az első emlékművét is ott állíttatták fel. A második világháborúban három hónapig folytak a harcok Siófoknál, és akkor a szobor is megsérült.

Arra csak egy Karinthy Ferenc-novella utal, hogy a szobor részei a föld alá kerültek - mondta a polgármester. Hangsúlyozta, a képviselő-testület döntésének nem politikai, hanem helytörténeti szempontból van jelentősége. Kisfaludi Strobl Zsigmond Ad astra című alkotásának rekonstruálásához a mű bronzváltozata rendelkezésre áll, a Kerepesi úti temetőben ma is látható a szobrász síremlékén.

Horthy Miklós idősebb fia, Horthy István kormányzóhelyettes, repülő főhadnagy 1942. augusztus 20-án Ukrajnában - tisztázatlan körülmények között - repülőgépével lezuhant.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek