Megdőlt a melegrekord, szerdán jégeső jön

Április végén nyári meleggel köszöntött be a négy napos hétvége. A hőség miatt több balatoni strand is kinyitott a hétvégére és megkezdődött a fővárosi strandszezon. Kedden Budapesten megdőlt a melegrekord: az új rekord 32,9 Celsius fok.

A nagy meleg miatt kinyitott a keszthelyi strand a hosszú hétvégére: a levegő vasárnap 30, a víz 17 fokos volt, írja az MTI. Belépőjegyet nem szedtek, de nem is üzemelt a strand, csak a kapukat nyitották ki. Agárdnál a Velencei-tó partján is rengetegen hűsöltek, bár a hideg vízbe kevesen merészkedtek.

UV-fénymérőt ad egy látogatónak egy UV ellenőr a fővárosi Aquaworld strandján.(Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Vasárnap elkezdődött a strandszezon Budapesten, elsőként a Gellért és a Dagály fürdő nyári medencéit, valamint a Palatinus strandot nyitották meg. Az Aquaworldben UV-ellenőrök jártak, akik azt vizsgálták, hogy a strandszezon kezdetén a lakosság mennyire tájékozott a nap káros sugárzásával kapcsolatban.

Strandolók fürdenek a Gellért Gyógyfürdő szabadtéri medencéjében.(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Kedden ismét Budapesten volt a legmelegebb: az új fővárosi és országos napi melegrekord 32,9 Celsius-fok – közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. Május elsején a fővárosban 1934 óta nem volt 29,2 foknál melegebb, de az országos rekord is 1977 óta volt 30,4 fok. Reisz András azt mondta: kedden a legmagasabb hőmérsékletet Budapesten, a II. kerületben mérték, de országszerte sokfelé volt 31-32 fokos meleg.

Fotó: Páth Dániel

Szerdán még marad a meleg idő, a hét második felében azonban már az évszaknak megfelelő idő várható. Szerda délutántól több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, és jégesőre, viharos széllökésekre, porviharra is lehet számítani – mondta a meteorológus.

A négynapos hosszú hétvége minden napján megdőltek a fővárosi és az országos melegrekordok. Szombaton Újpesten 30,5,, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 31,3 Celsius-fok volt. Vasárnap a budapesti napi melegrekord 30,4 fok volt, az országos csúcshőmérsékletet, 30,6 fokot Győrben mérték. Hétfőn Újpesten volt a legmelegebb, így az április 30-ai budapesti és országos melegrekord egyaránt 32 Celsius-fok lett.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek