Kicsinyített egri vár Gárdonyban

Kicsinyített egri vár Gárdonyban

Az egri vár kicsinyített mását építették fel Gárdonyban, a Gárdonyi Géza emlékház szomszédságában. A látványos rönkvárat a várvédők és az ostromló seregek csatájával veszik majd birtokukba a gyerekek péntek délután - tájékoztatta az MTI-t a gárdonyi turisztikai egyesület közhasznú non profit szervezet menedzsere.

Somossy Eszter közlése szerint a félezer négyzetméter területen felépített vár izgalmas élményeket kínál a gyerekeknek. Építésénél igyekeztek hűek maradni az Egri csillagok hősei által védett vár alaprajzához. Felépítették a regényből jól ismert Dobó-bástyát, a föld- és a tömlöcbástyát, az ágyúdombot és a főteret.

A föld alatt - mintegy 50 méter hosszan - a várat csillag alakban behálózó, a régi kazamatákat idéző labirintust alakítottak ki, és nem maradt el a gyilokjáró kialakítása sem. A várlátogatók "terepszemléjét" 9 méter magas kilátó teszi lehetővé. A rönkvár játszóházaknak, rendezvényeknek ad majd helyet. A műsoros programok megtartását a Dobó-palota helyén felépített 30 négyzetméteres színpad teszi lehetővé.

A kicsinyített egri vár felépítése csak egyike azoknak a turisztikai látványosságoknak, amelyeket az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 250 millió forintos európai uniós támogatás révén valósított meg a gárdonyi önkormányzat. A 490 millió forint összértékű program keretében befejeződött az agárdi temetőben álló, műemléki védettséget élvező Nádasdy-obeliszk felújítása, a hét végén már várja a turistákat a különböző nevezetességeket összekötő tematikus turisztikai ösvény, és májusban átadják a közönségnek az Agárdi Gyógy-és Termálfürdő új gyermek-, valamint külső wellness- és élménymedencéjét.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek