Majális a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

Majális a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

Az idén is felállítják a tavasz, a szerelem és a termékenység jelképét, a májusfát a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban. Páll István, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: május 1-jén ezúttal rendhagyó programmal várják a majálisozni vágyó látogatókat, hiszen az ünnepnapon egy halászattal és halászati eszközökkel kapcsolatos kiállítást nyitnak meg a skanzenben. Sőt, a tiszai halászlé elkészítését is megszemlélhetik az érdeklődők, és meg is kóstolhatják a finom ételt.

A májusfaállítás valamikori történetét a Margaréta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel a 11 órakor kezdődő egész napos program nyitányaként. A pántlikákkal, selyemkendőkkel és vörösboros-üveggel díszített 10-15 méter magas májusfát, csakúgy, mint régen, a szeretett lány háza előtti kerítésnél állítják fel. A fa szerelemvallomásként arra utal, hogy azon a portán élő, eladósorban lévő lánynak már van hódolója.

Május elseje persze egykor nem csak a szerelmesek májusfaállításáról, illetve a majálisról, a közös erdei kirándulásról és vidám mulatozásról szólt a falvakban. Időjárásjelző és termésjósló is volt a nap, a népszokás szerint ha éjjel esett az eső, majd meleg, tiszta időt hozott a nap, akkor bő termésre számíthattak a gazdálkodók. Hűvös, esős idős nap esetén közepes termést várhattak a földeken, ha viszont hideg volt, netán fagyott is éjjel, akkor a terméskilátások nagyon rossznak ígérkeztek az év során.

A múzeumfaluban a májusfaállítás után nyitják meg az Ősi mesterségünk: a halászat című kiállítást. Radóczi János, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezető-igazgatója nyitja meg a halászati eszközöket bemutató tárlatot, és eleveníti fel a vízi mesterség régi és mai fogásait. Halásztevékenységeket, így például halászhálókötést, sárhajó-faragást és haltartó bárka készítést is láthatnak a skanzen látogatói. A gyerekek pedig halászathoz kapcsolódó régi játékokat próbálhatnak ki.

A rendezvényen megfőzik a híres tiszai halászlevet, aminek elkészítési fortélyait végigkísérhetik az érdeklődők, hogy otthon ők is megfőzhessék a különlegességet. Kóstolás is lesz, a skanzenbe belépő első száz vendég ízlelheti meg a tiszai halászok legkedveltebb eledelét.

A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu majálisát természetesen kulturális program is kiegészíti május 1-jén, a Vadrózsa Tánccsoport szórakoztatja a felnőtteket, míg a gyermekek a Burattino Bábcsoport vásári komédiáját nézhetik meg.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek