A Budai Vár panorámája vetekszik a Niagarával

A budapesti Hilton azon tíz, világszerte ismert szálloda közé tartozik, ahonnét a legszebb a kilátás. A Budai Vár panorámája tehát van olyan szép, mint Las Vegas felülről, a Niagara vízesés, vagy a mexikói Cabo San Lucas tengerpartja - legalábbis a a TripAdvisor felhasználói szerint. Ennek örömére fellépcsőztünk a Hilton tetejére és körbenéztünk.

A TripAdvisor márciusban összeállítást készített azokról a szállodákról, ahol véleményük szerint a világ legszebb kilátását élvezhetik a vendégek. A tíz, nemzetközi szálloda listájának ötödik helyén szerepelt a budapesti Hilton, olyan hoteleket megelőzve, mint a mexikói Cabo San Lucas tengerpartján található Riu Palace, vagy a szintén prémium díszletek közt fekvő hongkongi Intercontinental. A Hiltont megelőző szállodák közt pedig olyanokat találunk, mint a Las Vegas-i Cosmopolitan, a Niagara vízesés közvetlen közelében épült Marriott, vagy a Grand Hotel Arminta az olaszországi Sorrentóban.

Kötetlen panorámafigyelés az elnöki lakosztályból

A budapesti szálloda vezetőségét meglepte az összeállítás. Mivel úgy gondolják, ez a szereplés nemcsak a Hilton szálloda, hanem egész Budapest számára komoly vonzerőt jelenthet, a turisztikai szakma néhány képviselőjét és pár újságírót meghívtak a hotel negyedik emeletén található elnöki lakosztályába egy laza panorámanézésre, majd megmutatták a vendégek elől elzárt tetőteraszt is.

Fotó: Travelo, Northfoto

A lakosztály éppen a Parlamentre néz, és az ablakból a Halászbástya terasza is jól látható, de többen nagy figyelmet szenteltek a Margitsziget fölötti felhőknek is, amelyek állítólag már sejttették a húsvéti hidegfront érkezését.

Nem tudni, ki osztotta meg a képet

"Nem tudjuk, melyik vendégünk készített fotót és osztotta meg a TripAdvisor oldalán, de a kép alapján úgy véljük, ezen az emeleten szállhatott meg, egy dunai oldalra néző szobában" - tippelt a szálloda igazgatója, Árvai Zoltán. A szálloda épületéhez kapcsolódó dominikánus templomudvarból, vagy a földszinti ICON étteremből is jó fotók készülhettek volna.

"Amellett, hogy az oldalnak 40 millió regisztrált felhasználója van, azért is megtisztelő, hogy rákerülhettünk egy ilyen nívós listára, mert egy olyan, véleményalkotó fórumról van szó, ahol az utazók egymás tapasztalataira építenek, nem pedig a szállodai marketinggel találják szemben magukat" - véli a szállodaigazgató, bár azt hozzá kell tennünk, nemrég épp azért érte kritika a Tripadvisort, hogy nem tesz eleget a - többnyire a szállodák személyzete által felrakott - hamis felhasználói vélemények kiszűréséért. Az oldal azonban még így is meglehetős pontossággal ad képet a trendekről.

Szállodák, ahol a legszebb látványra ébredhetünk
Íme a TripAdvisor listáján szereplő, tíz hotel.
Cosmopolitan Las Vegas, Nevada
Niagara Falls Marriott, Niagara vízesés, Ontario
Grand Hotel Aminta, Sorrento, Olaszország
Traders Hotel, Kuala Lumpur, Malajzia
Hilton Budapest
Fairmont Chateau Lake Louise, Banff Nemzeti Park, Alberta
The View Hotel, Monument Valley, Utah
InterContinental Hong Kong
Riu Palace Cabo San Lucas, Mexikó
Trump SoHo, New York

Legutóbb egy kuvaiti stáb járt a tetőn

A lakosztályból a tető felé szűk folyosókon és vaslépcsőkön indultunk el, és a szálloda vezetősége volt a leglelkesebb, mert nagyon ritkán járnak a hatodik emeletnél feljebb. Mint azt a hotel pr-igazgatója a Travelónak elmondta, legutóbb a kuvaiti királyi tévé operatőrét és riporterét kísérték fel a tetőre forgatni. Hozzátette, Kuvait és Magyarország közt van egy közös kapocs, mindkét országban pusztítottak a tatárok, de a kuvaitiak tatárok iránti ellenszenve erősebb.

Odafent kellemes meleg volt, különösen azokban a sávokban, ahol a konyha szellőzőjéből áramló meleg levegő éri a vendégeket. A tetőről a Mátyás templom egy része látható, a Világörökség részét képező Budai Várnegyed csaknem egésze, és még jó néhány budai és pesti kerület. "Budapest különleges város, ahol a történelmi látnivalók olyan, nagy koncentrációja jellemző, ami más országokban nem olyan gyakori" - folytatta az szállodaigazgató, hozzátéve, mégsincs kellően elismerve a főváros. Ár-érték arányban szerinte Budapest jól teljesít, legyen szó szállodákról, éttermekről, tradíciókról vagy szolgáltatásokról, de vannak hiányosságok.

Kellene egy London Eye-kaliberű látnivaló

"Amit például Londonban láthatunk, hogy van néhány újonnan épült, emblematikus látnivaló, mint a London Eye, az hiányzik Budapestről. Sok szó esett már a Dunaparton átívelő gyaloghídról. Egy ilyen, vagy ehhez hasonló, modern, az egész világon megjelenni képes, turisztikai értékkel bíró látnivalóra még nagy szükségünk lenne" - véli Árvai Zoltán.

A tetőt egyébként nem tervezik megnyitni a vendégek előtt, ha elindulna egy esetleges panorámaturizmus, mert az óriási befektetést és fejlesztéseket igényelne, és a szálloda azt sem tervezi, hogy az utazási site összeállítására építse saját marketingstratégiáját. Csupán hírleveleiben említette meg az ötödik helyezést. "Mi a Hilton lánchoz tartozó összes szálloda sikerének örülünk. Amikor George Clooney főszereplésével az Egek ura (Up in the Air) című filmet bemutatták, ahol a szereplők a Hiltonban szálltak meg, akkor mi itt, Budapesten zártkörű vetítést tartottunk a szakmai partnereinknek."

Fotó: Travelo, Northfoto

Több száz éves épületek közt a négycsillagos Hilton 1977 elején nyílt meg. Északi szárnya a XIII. századi, Szent Miklós dominikánus kolostor maradványai fölé épült, déli szárnyát pedig egy jezsuita kollégium fala díszíti, amelyet az 1770-es évek végén építettek. A szállodában 322 szoba van, és 21 terem, amelyeket rendezvényekre, konferenciákra és esküvők helyszínéül szoktak használni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek