Sárkányszemet ettünk az Andrássy úton

Degeszre ettük magunkat Budapest legújabb thai éttermében, a Kaeng Som Tom Yumban. Erre biztatjuk olvasóinkat is: bár a hely az Andrássy úton található, az árak kifejezetten rendben vannak.

Két hónapnyi próbaüzem után csütörtök este egy remek vacsora keretében végre megnyitott Budapest legújabb és legnagyobb thaiföldi étterme, a Kaeng Som Tom Yum. A Lucullus BT által szervezett nyitóünnepségen a különleges thai ízek mellett thaibox bemutatóval, és thai karaokéval is szórakoztatták az újságírókat. Sőt, fűszeres csokit is lehetett kóstolni a chocoMe jóvoltából.

mimi / Travelo

 

Mi az a Lucullus BT?
A Lucullus Baráti Társaság immáron kilencedik éve hozza el a világ konyháit a magyar asztalokra. Hitvallásuk, hogy a különböző kultúrákhoz a legrövidebb út a konyhaművészetükön át vezet – tudtuk meg Turóczi Gábortól, a társaság alapítójától és elnökétől. A legkülönbözőbb helyek fogásainak (legyen szó Trinidad-tobagói, Feröer-szigeteki, vagy most éppen a thai ízekről) bemutatására létrejött Lucullus BT az eddig megrendezett közel 120 vacsora mellett például főzőkurzusokat indít. Sőt, azt is fontosnak tartják, hogy külföldön jó hírét vigyék a magyar ízeknek. Erre a célra hozták létre az extrém szakács projektet, aminek keretében főztek már paprikás csirkét az északi sarktól kezdve egy albán betonbunker tetejéig, rengeteg médiamegjelenést generálva. Így legalább már olyan helyeken is tudnak mondani legalább egy magyaros fogást, ahol azt sem tudják, merre keressék kis hazánkat a térképen.

Az Andrássy út elején – a 2-es szám alatt – található étteremet egy thai-magyar házaspár álmodta meg azzal a céllal, hogy a finom és izgalmas, ám itthon meglehetősen alulreprezentált thai konyhát népszerűsítsék. Kiss Attila, és felesége Su nem csak az ötletért, de a hely kivitelezésért is nagyban felelős. Például még a lépcsőket is ők maguk csiszolták – tudtuk meg a tulajdonosoktól.

Persze csütörtök este nem csak a hangulatos, látványkonyhával ellátott étterembelső és a kedves kiszolgálás vett le minket a lábunkról. A Kaeng Som Tom Yum Thaiföldről származó – három női és két férfi – szakácsa olyan klasszikus és különleges ételeket készített nekünk, mint a sertéshúsos arany batyu (golden bag), a garnélarákos-gombás Tom Yum leves, a mogyorós-babcsírás Pad Thai, vagy a kókuszos-tápiókazselé sárkányszemmel. Ráadásul, ahogyan Deák Ildikó üzletvezetőtől megtudtuk, ezek a fogások tényleg így készülnek a thai otthonokban is. A tulajdonosoknak nagyon fontos, hogy a tradicionális, házias ízekkel ismertessék meg a magyarországi ínyenceket.

mimi / Travelo

 A legjobb pedig, hogy mindezt elég barátságos áron teszik (az Andrássy úthoz képest pedig pláne). A thai konyhával most ismerkedőknek szívesen ajánlanám például az egyszerre erős és citrusosan pikáns Tom Yum levest 860 forintért, második fogásnak pedig a Pad Thai nevű tésztaételt 1790 forintért. Árpilistól pedig kibővített étlappal várnak, ha a bevezető fogások után még jobban rákapnánk a thai ízekre. Ilyen árakon (és minőségben) a környéken nem valószínű, hogy jobbat találunk, ha valami egzotikusra vágyunk.

Thai konyha gyorstalpaló
A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki – jellemzik a thai konyhát a Lucullus BT blogján. A legősibb módszer a grillezés: ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús vagy hal (Nam Phrik). Jellegzetes ételük még a jamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, de a curry fűszerkeverék, a citromfű, a kaffir lime, a gyömbérek családjába tartozó galangal, valamint az édes pálmacukor, a mogyoró és a kókusztej használatával készült ételek is jellemzőek.
A kínai konyhából eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen. A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett – olvasható a Lucullus.blog.hu-n.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek