Egy zarándokút mellbevágó élmény

Meghatározó pillanat volt, amikor volt drogosok beszéltek arról, hogyan változott meg az életük - emlékezett vissza medjugorjei élményeire egy tapasztalt zarándok. Hazánkban is bővítik a zarándokutak számát, de még messze vagyunk attól, hogy a magyar Caminót tömegek járják végig.

"Többféle okból indulnak el az emberek zarándokútra. Van, aki gyógyulásért imádkozik, van, aki a családjáért, van, aki saját magával szeretne békébe kerülni. Mindegyikükben közös, hogy olyan dologról van szó, ami túlmutat a saját erejükön, és keresik a kapcsolatot a természetfölöttivel, vagy Istennel, ki miben hisz" - mesélte Teréz (40), aki már több mint húsz alkalommal indult el különféle zarándokutakra.

Zarándok a Hira barlang közelében, Mekka felett. A muszlimok hite szerint ebben a barlangban jelent meg Mohamed prófétának Gábriel arkangyal, hogy Isten szavait ismertesse vele - ennek írott változata a Korán.(Fotó: Mohammad Kheirkhah / Northfoto)

A spirituális turizmus népszerűsége nőtt az elmúlt évtizedekben. Jó ideje már nemcsak vallási közösségek és civil egyesületek szerveznek zarándokutakat, hanem néhány utazási iroda ajánlatai közt is szerepelnek belföldi és hazánkból induló, nemzetközi zarándokutak.

Zarándoklat
A zarándoklatok teljesítése a legősibb vallási hagyományok közé tartozik. Már az antik vallásokban is említik a zarándoklatokat Delphoiba, vagy Eleusziszba. A zsidó férfiaknak az ószövetségi törvény írta elő a jeruzsálemi zarándoklatot, és ugyanúgy más vallásokra is jellemző, hogy Buddha, illetve Mohamed földi életének helyszíneit keresik fel a hívők. A vallási indíttatású utazás mindig valamely szent helyre tart, amelyről az hit él az emberekben, hogy Isten megjelenenésének, megnyilatkozásának helyszíne, és ahol a szeretete erősebben megnyilvánul. A hívő emberek szerint Isten létét és közelségét a szent helyen jobban meg lehet tapasztalni.


Aki tud minket fogadni, oda megyünk

Teréz egy meghatározó, bosznia-hercegovinai élményét emelte ki, amellyel nagy általánosságban a keresztény zarándokutak jellemzőit is leírta. Az utak, amelyeken részt vett, rendszerint egyházi szervezésűek, de ez mindössze a hazai hívek toborzását és a buszos utazás lebonyolítását jelenti. "Szállást nem szoktak előre lefoglalni, hanem érkezés után aki tud minket fogadni, oda megyünk, és van úgy, hogy a programok is a helyszínen dőlnek el."

Medjugorje: zarándoki panorámaForrás: Travelo

Medjugorjét négyezernél nem sokkal többen lakják, de a kisváros évente körülbelül egymillió zarándokot fogad. Temploma a Szent Jákob templom, szakrális helyek még a Krizevac hegy és a Podbrdo, a Jelenések hegye. A településről szóló elbeszélések harminc év óta tartó Szűz Mária-jelenésekről számolnak be, aki a békét, a megtérést, az imádság és a hit fontosságát hirdeti.

Arról beszélnek, hogyan változott meg az életük

"Különleges kisugárzású hegyről van szó, úgy tartják, itt az ég a Földdel összeér. Amikor nagyon sok zarándok összegyűlik és közösen imádkozunk, az elképesztően erős élmény. A zarándokút számomra arról szól, hogy a hitem megerősödik."

Teréz szerint a zarándokok számára az is "mellbevágó élmény", amikor a drogosok házába, a Cenacolo-közösségbe látogatnak el. "Egy különleges elvonónak is nevezhetjük, olyan fiatalok élnek ott, akik szabadulni szeretnének a függőségüktől. Szigorú napirend és szabályok szerint élnek, ami értelmet ad a napjaiknak, rengeteget imádkoznak. Amikor egy ilyen fiatal beszél arról, hogyan változott meg az élete, az megindító és hiteles."

Czestochowa: Áldás a szívbeli tervekre
"Czestochowa legfőképp azok számára jelent életre szóló élményt, akik az év bármely szakában, főleg a nagy katolikus ünnepek idején látogatnak el ide" írta lengyelországi élménybeszámolójában Mamszi az Ongo oldalán. A Fekete Madonnáról híres zarándokhelyre lengyelek és az európai katolikusok életük során többször is ellátogatnak, mert a legenda szerint az ikon isteni áldást ad a szívből jövő tervekre. "Ezért ha valaki például gyereket vár vagy szeretne, ide jön el, ha megszületett a babája, elhozza ide, amikor csak tudja, leróni háláját. De ide jönnek a mozgássérültek is, arra gondolva, hátha megszűnik betegségük. És mielőtt két fiatal összeházasodna is, hagyomány szerint, sokan eljönnek ide áldást kérni kapcsolatukra."


A magyar Camino 18-20 nap alatt végigjárható

Habár a zarándoklatok teljesítése vallási hagyomány, nem csak vallási okokból indulnak el az emberek zarándokútra. A spanyolországi Szent Jakab-utat például turisták százezrei járják végig szezononként, részben önismereti célból, fontos kérdésekre választ keresve, részben pedig divatossága miatt.

Zarándokok Lourdes-ban. Az évente a városba látogató ötmillió zarándok közül 700 ezren fiatalok.(Fotó: Clemens Rikken /sunshine / Northfoto)

Az Esztergomtól Máriagyűdig húzódó, 420 kilométer hosszú, úgynevezett Magyar Camino is hasonló okok miatt jött létre. "Az útvonal átlagosan 18-20 nap alatt teljesíthető, végigjárása nem könnyű feladat, időnként erőre, türelemre van szükség. Ez a fajta elmélyülés segít a testi, lelki, szellemi megújulásban" - tudtuk meg Rumi Mónikától, a Magyar Zarándokút Egyesület munkatársától.

Ez, a hazai zarándokút egyelőre nem tartozik a mainstream spirituális túrák közé, a tavalyi, március végétől november közepéig tartó szezonban 320-an váltották ki a zarándokútlevelet, amellyel igénybe vehették az útmenti, egyszerű zarándokszállásokat. A terep fele hegyvidék, fele pedig alföldi síkság. Az útvonal átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken. A résztvevők közül sokan vallási okok miatt, az útbaejthető szakrális helyekre koncentrálva vágnak neki a távnak, másik részük pedig, ezoterikus kifejezéssel élve, saját belső középpontját keresve.

A főbb állomások
A Magyar Camino fő útvonala: Esztergom-Dobogókő-Pilisszentiván-Pilisszántó-Budapest-Szigetszentmiklós-Dabas-Ráckeve-Dunavecse-Kilimajor-Kalocsa-Fajsz-Szekszárd-Ófalu-Pécs-Máriagyűd.

 

A Mária út fejlesztés alatt

Az ismertebb, hazai kezdőpontú zarádokutak közé tartozik a Budapest és Mátraverebély-Szentkút között 180 kilométeres távon, illetve a Mátraverebély és Mariazell között 760 kilométeren át húzódó Gyöngyök útja, azaz a Via Margaritarum. Az utat egyébként bárhol el lehet kezdeni, nincs hivatalos kiindulópontja.

Mariazell temploma(Fotó: Northfoto)

A már hagyományosnak számító zarándokutak mellett újak is megjelentek. A Mária út gyűjtőnéven emlegetett, nemcsak magyarországi útvonalakat érintő zarándokút-hálózat egy része még kiépítés alatt áll, önkéntesei a spiritualitás és a vallási hagyományok mellett egy harmadik célt is megfogalmaztak. Eszerint minél több emberrel meg szeretnék ismerteni Közép-Európa vallási és kulturális értékeit.

Népszerű európai zarándokhelyek

"A nem hazai zarándokhelyek közül a magyar utazók számára a legkedveltebbek többek közt Lourdes, Fatima és Czestochowa" - mondta Jutasi Zsuzsa az MSE Tours munkatársa. Az utazási iroda tizenöt éve szervez zarándokutakat a Szentföldre lelki vezetővel, később pedig a Mária-jelenések európai és magyar helyszíneivel bővítették az ajánlataikat. Mint elmondta, a hagyományos, keresztény zarándokutak az idősebb korosztály számára a legvonzóbbak, de mostanra már a fiatalabb korosztály körében is jellemző, hogy különféle lelki okokból útra kelnek.

Lourdes: Hit és üzlet
"Lourdes azóta nevezetes, amióta 150 éve e helyen egy Bernadette Soubirous nevű leánynak több alkalommal megjelent Szűz Mária egy barlangban, amelynek nyomán egy forrás is fakadt"- írja a legismertebb franciaországi zarándokhelyről Foximaxi az Ongo oldalán. "A legérdekesebb: minden este tömeges fáklyás felvonulás van, a hívek énekelnek - van hangulata. A betegeket kis kocsikban tolják apácák, minden jól szervezett az állandó hatalmas tömeg ellenére. A misék reggel 9-kor kezdődnek, több nyelven (ottjártunkkor olasz nyelven) és megkezdődik a sorbanállás a nevezetes barlangsziklánál. Mindenki hoz vizet a csodás forrásból, lehet kapni vitatható ízléssel készített, de autentikus helyi vízgyűjtő flakonokat. Mint minden híres kegyhelyen, itt is némi bazári feeling érezhető - az árusok szeretnek a hitből üzletet csinálni."
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek