Újabb wifis vonatkocsikat ígér a MÁV

A magyar InterCity vonatokon ingyenesen netezhetnek az utasok, a szeptember óta tíz kocsiban működő szolgáltatás egyre népszerűbb. A MÁV-START hamarosan újabb kocsikba telepít wifit. Külföldön a legtöbb vasúttársaság csak az első osztályon utazóknak ad ingyen internetet, a többiek percdíjért wifizhetnek.

Egyre többen használják az InterCity vonatokon elérhető ingyenes wifit, a MÁV-START további vonatain készül kiépíteni a népszerű szolgáltatást. A cég közleménye szerint tavaly szeptember, a szolgáltatás bevezetése óta dinamikusan, havonta 30-40 százalékkal nőtt az adatforgalom a vonatokon.

Fotó: Rikken/sunshine / Northfoto


A cég adatai szerint az első négy hónapban több mint 510 GB volt az adatforgalom. Eddig 240-en voltak a legtöbben, akik egyidejűleg csatlakoztak a rendszerre, átlagosan pedig naponta 150-en interneteztek. Az egy kocsiban wifit használók eddigi legnagyobb száma 30 fő volt. A legtöbben péntekenként és vasárnaponként utaznak az érintett a vonatokon, így ezeken a napokon a legnagyobb a szolgáltatás igénybevétele is. Ehhez a fedélzeti internetezők háromnegyede laptopot, netbookot, a többi utazó okostelefont használ.

Vezeték nélküli internetelérésre jelenleg tíz InterCity kocsiban van lehetősége az utasoknak, ezek a járművek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar viszonylatában, a Délibáb InterCity, a Borsod InterCity, a Kócsag InterCity és a Sajó InterCity szerelvényekben közlekednek. A wifielérést biztosító kocsikat kívülről nagy matricával jelölték meg.

A kérdéses kocsikban az ülőhelyek mellett 230 voltos csatlakozó is található, ennek segítségével menet közben is tölthetők az eszközök. A vezeték nélküli internet-hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ami a cég szerint elsősorban levelezésre, portálok olvasására elegendő.

A MÁV-START Zrt. 2011 novemberi kérdőíves felméréséből kiderült: a szolgáltatást igénybevevők 44 százalékának nincs mobilinternet-hozzáférése és más vonatokon is szívesen használna vezeték nélküli internetet. További bővítésként – az utasigényeknek megfelelve – a MÁV-START Zrt. az InterCity hálózatán közlekedő járművein tervezi az ingyenes wifiszolgáltatás elindítását és ehhez kapcsolódódva konnektorok kiépítését.

Számos európai vasúttársaság, például a Thalys is ingyenes wifiszolgáltatást nyújt első osztályú utasainak. A másodosztályú wifi többnyire fizetős, bár például az angol East Coast vasúttársaság 15 percet ad ingyen a másodosztályú utasoknak is, a Grand Central vonatain pedig minden utas ingyen netezhet. Az óránként 300 kilométerrel száguldó német ICE vonatokon a Deutsche Telekom fizetős mobilinternetjét használhatják az utasok.

Ön wifizne a vonaton?
Igen, de nincs - 176
Igen, használom - 30
Nem járok vonattal - 33
Vonatozok, nem wifizek - 5
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek