Virágszőnyeg vár Alcsúton

Többszázezer virághagymát és több száz fát ültettek el az arborétum területén és felújították a dísztavat is. A mintegy 200 millió forintos beruházást uniós pénzekből finanszírozták Alcsútdobozon. A krókuszok, tulipánok és nárciszok virágszőnyegében egészen tavasz végéig gyönyörködhetnek a látogatók.

A vagyonkezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park 197 millió forintot nyert a park felújítására, amelynek elsődleges célja az az idős faállomány élettartamának növelése, a bemutatható fajok számának növelése, valamint a park látogatható részeinek bővítése volt - mondta el az MTI-nek Solymár András, az arborétum szakmai vezetője.

A Habsburg-kastély romja

Fotó: torobala / Indafot



A növényállomány megújítása során a korábban elhanyagolt részeket a magoncok és sarjak ritkításával újra látogathatóvá tették. A park teljes területén több száz fát (díszfák, örökzöldek, vadgyümölcsök) és 3150 darab cserjét ültettek el figyelve arra, hogy azok termései megfelelő táplálékul szolgáljanak az ott élő madaraknak.

Létrehozták az Alcsúti virágpompát, amely az egy hónap múlva induló hóvirág virágzásával indul és egészen tavasz végéig eltart majd. Mintegy 6000 négyzetméteren összesen 360 ezer virághagymát (krókuszok, tulipánok, nárciszok) ültettek el a park különböző pontjain, írja az MTI.

„A pályázat másik része a dísztó felújítása volt. A tómederben iszapkotrás történt, a kőből kirakott partfalat újrarakták, illetve a hiányzó köveket pótolták – hangsúlyozta Solymár András.

Öreg platán

Fotó: Twinreni / Indafotó



Emellett denevérodúkat, madárodúkat és madáretetőket is kihelyeztek a parkban. A látogatók kényelmének fokozása érdekében, az üzemeltető Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia finanszírozásában padokat, szemeteskukákat helyeztek ki a turistaösvények mellé. Új parkoló és fogadóépület épült a korábbi hátsó bejáratnál, amely 2011 szeptemberétől az Alcsúti Arborétum főbejárata lett.

Alcsútdoboz az utóbbi időben főleg annak kapcsán szerepelt a hírekben, hogy Orbán Viktor itt, és a szomszédos Felcsúton töltötte gyermekkorát. Azonban turisták számára is számos érdekes látnivalót kínál a település, mely 1950-ben Alcsút és Vértesdoboz összevonásával keletkezett. Mindkét településen szép későbarokk református templomot találunk, valamint áll még a régi Habsburg-istálló és uradalmi épület, melyben ma iskola működik.

A II. világháború előtt Alcsút volt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központja. Az arborétum eredetileg József nádor alcsúti kastélyának 70 holdas parkja volt. A Pollack Mihály által tervezett kastély épületéből sajnos már csak romok maradtak, az angolparkban azonban még áll a Babaház, a Gloriette és a Medveház. Autóval érdemes a kanyargó hátsó úton Etyek felé menni, így végighajthatunk a 170 éves platánsoron is.

Látogatói információk:
Alcsúti Arborétum
8086 Alcsútdoboz
Téli nyitvatartás: Szerdától-vasárnapig 10:00 – 16:00-ig
Tavaszi nyitvatartás: Szerdától vasárnapig 10:00 – 18:00 óráig
Belépőjegy 700 forint (kedvezményes: 450 forint)
Kutyát nem lehet bevinni az arborétum területére.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek