Kutyázzon, sárkányhajózzon a Népszigeten!

A Népszigeten lehet csapatépítő hajózni, hekkezni, kecskéket etetni, és élni is lehet ott, szimbiózisban az esetleges áradásokkal. Azok, akiknek a Népsziget a szívügye, úgy tartják, ez az utolsó olyan zöld terület a fővárosban, amivel még lehetne kezdeni valamit.

"A Népsziget a főváros ékszerdoboza lehetne, erre minden adottsága megvan" - mondta Berezvay Balázs ingatlanfejlesztő, aki az elmúlt két évben olyan közösségi aktivitásokat szervezett a félszigeten, mint a szervezett szemétszedés.

Nemrég végignéztük a jobb sorsra érdemes budapesti és az északi agglomerációhoz tartozó szigeteket, és a cikkünkre érkezett reakciókból kiderült, a Népsziget többeknek a szívügye. Egy olvasónk beszámolója alapján a hely sokkal érdekesebb, mint amilyennek néhány séta alkalmával mutatkozik, így most bemutatjuk rejtett értékeit.

Nincs ebben az árban még egy ilyen szuper hely

Galéria: Grillezzen, sárkányhajózzon a Népszigeten!Fotó: Páth Dániel / Travelo

"Tíz éve a Népszigeten lakom. Nálunk is többször felmerült már, hogy elköltözzünk, de egyszerűen sosem találtunk az általunk megfizethető kategóriában ilyen szuper helyet" - írja olvasónk, akinek fő érvei közé tartozik, hogy a sziget közel van a városhoz, nem úgy a kertvárosi, vagy Budapesten kívüli, nyugis helyek, ahonnan órákig tart beautózni. Mellette szól még, hogy van kert, kedvesek a szomszédok és szép a dunai panoráma. Az árvízzel persze számolniuk kell, volt, hogy áradás idején néhány hétig nem tudták használni a házukat, mert nem volt áram, de olyan még nem fordult elő, hogy a víz befolyt volna a házba.

Az egykor Szúnyog-szigetként és Csigás-szigetként is emlegetett hely valójában félsziget, az 1830-as években kapcsolták Újpesthez egy földnyelv építésével. Keleti oldala gyárterület, a Ganz daru- és hajógyárának ad helyet, a nyugati oldal pedig szabadstrand, most ezen a részen találhatók a sportközpontok, büfék, egyéb létesítmények. Régebben kemping is volt a szigeten, de az árvizek miatt elköltöztették.

Ahol kecskék vannak, nem kell fűnyíró

Az egyik legismertebb hely a Vízművek területén létesült Állatpark, amely már a nyolcvanas évek vége óta létezik. "Néhány évvel a park megnyitása előtt gyomirtás volt, sajnos a sziget még azóta is viseli a vegyszeres eljárás nyomait. Az ötletem az volt, hogy be kell hozni kecskéket, ők majd elvégzik a gyomirtásokat és ha ott vannak, füvet nyírni sem kell" - mondta Soltész János, akit a Vízművek azzal bízott meg, hogy gondoskodjon a füves területről.

"88-ban néhány kecskével indultunk, mára már nagy a park, vannak egyéb állatok mellett teknősök, kacsák, libák, papagájok. Hétvégente 300-500 látogató jön el hozzánk, sokszor óvodás csoportok, iskolás osztályok, akiket beengedünk, hogy az állatokat megsimogassák és játékos módon közelebb kerülhessenek a természethez. A vendégeinknek mindig elmondjuk, ne dobják el a háztartásukban megmaradt, száraz kenyeret, és a konyhai maradékokat is hozzák ki az állatoknak."

Kecskés Jani és a civilek

 

Galéria: Grillezzen, sárkányhajózzon a Népszigeten!Fotó: Páth Dániel / Travelo

A farm rajongói klubjában Kecskés Janiként is emlegetett Soltész János elmondta, az Állatpark az utóbbi években több civil szervezettel működött együtt, például a természetvédő Levegő Munkacsoporttal, és a rászorulók oktatásával foglalkozó és a beilleszkedésüket segítő Rügyecskék Alapítvánnyal, így tudtak gyerektáborokat is szervezni. "A kecskéinknek pedig amellett, hogy a látogatóknak tetszik a farm, nagy haszna van. Amikor például a strand oldalán elkélne a fűnyírás, kiengedjük őket és lelegelik."

Ha már az állatoknál tartunk, olvasónk szerint a népszigeti kutyaiskola az ország legjobbjai közé tartozik. Itt a Tükör módszer szerint képzik a kutyákat, amelynek lényege, hogy a kutya viselkedését a gazda habitusa határozza meg, az állat tükröt tart elénk. A kutyaiskolában a gazdát tanítják meg elsősorban arra, hogyan hozhatja ki a legtöbbet az állatból. "Itt nem a kutya betöréséről vagy terrorizálásáról beszélünk, hanem az állat természetes kommunikációjára építve fejezzük ki vezetői szerepünket. Ezért persze meg kell dolgoznunk, ezt ki kell érdemelnünk" - írják honlapjukon.

Csapatépítő sárkányhajózás

A másik legforgalmassabb hely a szigeten a KSI kajak és kenuiskolája, ahol amellett, hogy a sportoló fiatalokat edzik, szabadidős evezési lehetőségek is vannak. A szakosztály 2012-től sárkányhajózással is foglalkozik. Úgy tartják ugyanis, hogy a 12 embert is befogadni képes kenuban nemcsak hangulatos evezni, hanem csapatépítő jellege is van, ezért azt várják, hogy az elövetkezendő években egyre inkább elterjed majd az iskolák, cégek körében is, mint közösségi szabadidős sport. Mint azt az egyesület egyik edzője elmondta, nyaranta gyerektáborokat is tartanak. Augusztusra már lezárult a táborszezon, sárkányhajózni viszont továbbra is lehet.

A partra nyaranta sokan érkeznek mindenféle sporttevékenységtől függetlenül is. "Tavasztól ősz végéig a Népszigeten jelentős tömegek vannak lent a parton, a legtöbben napoznak, horgásznak, sőt, a homokos részen sokan bemennek fürdeni." Úszni egyébként Budapest belterületén tilos, pénzbüntetést kell fizetniük azoknak, akiket a vízirendőrök elkapnak. Bográcsozni, grillezni, piknikezni viszont szabad a parton.

Jól csúszik a hekk és a sült kolbász

Galéria: Grillezzen, sárkányhajózzon a Népszigeten!Fotó: Páth Dániel / Travelo

A Sziget, a Hawaii, vagy a Partizán büfében hétköznap is van némi forgalom, ugyanis a Váci úti irodaházakban dolgozók gyakran kiautóznak ebédelni. Rajtuk kívül az angyalföldiek és újpestiek járnak ki. "Ezeknek a helyeknek megvan a saját törzsközönsége, akik az átlag magyar strandkajákat, a hekk-sültkolbász-sör vonalon nyomják. Bort biztos, hogy nem ajánlott a Sziget sörözőben kérni. De ki az, akinek sosem csúszik le egy hekk vagy sültkolbász?"

Az irodisták ebédszünetébe néha belefér a népszigetes kitérő, a kijutás nem tart sokáig. Autóval a Váci útról a Komp utcánál lekanyarodva a legkönnyebb kiutazni, gyalog, vagy biciklivel a gyaloghídon, vagy az Északi összekötő vasúti hídon keresztül érdemes kimenni. A BKV hajó a Marina part sarkán, a Meder utcánál megáll, ahonnan a gyaloghídon át be lehet sétálni, de azt ilyenkor érdemes számításba venni, hogy a hajó a legráérősebb közlekedési eszköz. A Petőfi híd pesti hídfőjétől a Római partig nem sokkal kevesebb, mint két óra a menetidő.

A szemétszedési akció egy csoda volt

A Népszigeten elkelne néhány nagyobb beruházás, hogy jobban nézzen ki, és persze a rendszeres szemétszedés. Több, közösségi, szemétszedő akció volt már a szigeten, de a környékbeliek szerint ezek lehetnének gyakoribbak. "Az egy csoda volt, amikor a tavaszi szemétszedést le tudtuk bonyolítani. A XIII. kerületi önkormányzat a segítségünkre volt, kaptunk zsákokat, eszközöket és rengeteg önkéntes kijött. Néhány óra alatt körülbelül 1000 zsák szemetet szedtünk össze" - mondta Berezvay Balázs, aki a tavaszi akciót szervezte a KSI-vel együttműködve.

A szemétszedésben időnként a Menhely Alapítvány éjszakai menedékében megszálló hajléktalanok is részt vesznek. Nagy problémát jelent viszont, hogy a szigeten újra felhalmozódik a hulladék, ugyanis akik strandolni, grillezni érkeznek, többnyire nem viszik magukkal a szemetüket. A megkérdezettjeink szerint lepukkantsága ellenére a Népsziget egy kincs. Úgy tartják, ez az egyetlen, olyan, összefüggő zöld terület, ami a városon belül van, rengeteg adottsággal bír, de még nem tudták kellően kihasználni.

Címlapkép: Manóvezér, Indafoto

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek