Tömegek a Múzeumok éjszakáján

Idén is népszerűnek bizonyultak a Múzeumok éjszakája rendezvényei. Több százan keresték fel a pápai múzeumokat, és megtelt a Pannon Csillagda is.

Pápán az Esterházy kastélyba több százan váltottak jegyet a Múzeumok éjszakáján, hogy részt vegyenek a XVII-XVIII. századi időutazáson, kézműves csokoládét készítsenek egy manufaktúrával, megkeressék a kastély kincsét, meghallgassák a koncerteket, megcsodálják a barokk táncokat. Már este tíz körül hétszáz látogatót regisztráltak - mondta az MTI-nek egy szervező.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divat- és textiltervező hallgatóinak diplomamunkáit mutatták be MOME Diploma 2012 divatshow címmel a Magyar Nemzeti
Galériában. Galéria: Tömeg a Múzeumok éjszakáján
Koszticsák Szilárd / MTI

 A szokatlanul nagy érdeklődés valószínűleg annak is köszönhető, hogy a városban több napos játékfesztivált tartanak, és a látogatók egyik programról a másikra vonultak. Nemcsak az Esterházy kastélyt keresték fel, de több százan a Kékfestő múzeumot is, amely romantikus fáklyafénybe burkolózva várta a vendégeket.

Másfajta, csendesebb, bensőségesebb este volt Bakonybélben, a Pannon Csillagdában, ahol szintén teltházzal mentek a programok: legalább kétszázan voltak kíváncsiak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelyének titkaira. Bakonybél, a Bakony rengetegének közepén megbúvó kis település a legkevésbé fényszennyezett, így a csillagok megfigyeléséhez kiváló helyszín; szombaton az időjárás is kedvezett a látogatóknak, akik örömmel próbálták ki az obszervatórium nagy teljesítményű távcsöveit.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szakembereinek segítségével távcsöves bolygófigyelésen vesznek részt az érdeklődők a balácapusztai római kori villagazdaságnál a Múzeumok éjszakáján.
Galéria: Tömeg a Múzeumok éjszakáján
Nagy Lajos / MTI

 Az Európában is egyedülálló planetáriumban lenyűgöző filmet vetítettek a fekete lyukakról; Kiss László csillagász-fizikus, az MTA doktora, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgató-helyettese pedig érdekes, színes, humoros előadásaiban vezette be a szakma rejtelmeibe a hallgatókat.

A megyei Laczkó Dezső múzeum ezen az éjszakán a balácai római villagazdaságba invitálta a múzeumbarátokat; változatos, látványos programmal jövő hét végén rukkolnak elő, Szent Iván éjjelét ünnepelve a Múzeumok éjszakájával.

Érdeklődők szemlélik amint Munkácsy Mihály alteregója (Czumbil Örs a Napsugár Bábszínház művésze) festi a művész Zongoralecke című alkotását Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban a Múzeumok éjszakáján.
Galéria: Tömeg a Múzeumok éjszakáján
Rosta Tibor / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek