Bulik féláron, és családi akciók Siófokon

Felújított Fő térrel, és víztoronnyal, valamint vadiúj Sió Plázával készül Siófok a pünkösdi szezonnyitásra. Az idei nyár turisztikai kulcsszavai: sekély víz, nagy kedvezmények, spórolási lehetőség családoknak és bulizóknak, bicikliverseny, busakampány a horgászoknak, pezsgő és naplemente a hajón, grillpartik, tüzes borok. Siófok színesebb, mint egy esztrádműsor.

"Milyen grátisz kupont adhatunk? Kürtőskalácsra, lángosra, palacsintára, fagylaltra, vagy sült keszegre?" - fogadták az újságírókat Symbolban, a Balaton Day szakmai rendezvényen, ahol Siófok újdonságait és idei programjait mutatták be a május 25-i szezonnyitás előtt. A szénhidrátszegény turizmus hívei itt, a Balaton retro koncepcióval nem jártak jól, mindenesetre bíztató, hogy a Balaton több pontján kaphatók korszerű ételek is.

A strandkajákat a szórakozóhely előtt felállított bódéknál kínálták, a 220 éves Pinceétteremben pedig pontyhalászlével és a balatoni borválogatással készültek kóstolójegyes rendszerben.

100 ezret lehet spórolni

Fotó: Northfoto

A Siófok aktualitásait bemutató sajtótájékoztatón tíz szakember prezentált, így a víztorony felújításától a busa népszerűsítését megcélzó kampányon át a bulikra tervezett kedvezményekig jó néhány témát érintettek. Első körben arra kérték a sajtót, hogy a jövőben ne a rossz hírét keltsük a Balatonnak azzal, hogy a déli partnál sekély a víz, inkább hangsúlyozzuk, hogy ez a víz ideális a családosok számára. A kisgyerekes családok amúgy is az egyik legfontosabb célközönsége Siófoknak, a másik pedig a fiatalok, akik bulizni járnak a Balatonra.

A fejlesztések és a busakampány előtt tehát kezdük a kedvezményekkel. Barna Katalin, a 18 km-es partszakasz szolgáltatásait összefogó Siófok Nights és a Siófok Nights Family karszalagokról elmondta, a bulizók számára 3500 forintba kerül, és számításaik szerint körülbelül 100 ezer forintot lehet vele megspórolni. A családi karszalagot 5000 forintért adják és 120 ezret spórolhatnak vele a kisgyerekes szülők.

Szórakozóhelyek városszerte

"Egy diszkóbelépő áráért tied lehet Siófok - ezzel a szlogennel indítottuk el tavaly az akciót. Egy karszalaghoz 30 darab kupont biztosítunk, amelyek 50% kedvezményre jogosítanak belépőkből, fogyasztásokból" - mondta a projektvezető. A június 23. és augusztus 23. között érvényes karszalag VIP belépőt biztosít a Palace-ba, és ingyen jegyet az Aranypart és Ezüstpart közötti buszjáratra. Olyan szórakozóhelyekre pedig 50 % kedvezményt ad, mint a Captain Morgan bulihajó, a Bacardi Music Café, a hétvégenként karaokepartikkal villogó Bohém Café a Petőfi sétányon, vagy a Sió utcai Retro Klub Fáraó.

Siófok legnagyobb szórakozóhelyei közé tartozik a 21 éves Palace, és a minimalista stílusú Flört. A Coke Club is jelentős tömegeket mozgatott az elmúlt években, idén viszont nem nyit ki.

Coke Club Story
A Coke Club - egykori nevén Coca Cola Beach House - közel tizenöt éve zavartalanul működött minden nyáron a balatonparti Nagystrandon. Tavaly 150 ezer vendég fordult meg a strandon és szórakozóhelyen, idén azonban a Fonyódi Városi Bíróság ítélete alapján nem nyit ki a hely, mivel este 9 órakor be kellene fejeznie minden zeneszolgáltatást, 11-kor pedig be kell zárnia. Úgy tudni, egy magánszemély indított pert a szórakozóhely ellen az éjszakába nyúló, hangos zene miatt. A Coca-Cola Magyarország sajtóközleménye alapján a döntés ellehetetleníti, hogy a rendezvényeiket a megszokott színvonalon tartsák meg, ezért idén nem nyitnak ki. A társaság nem szeretné más helyre költöztetni a klubot. Siófok városa nem ért egyet a bíróság döntésével. Úgy vélik, az ehhez hasonló rendeletek vállalkozók tömegeit tehetik tönkre, a vendégeket pedig megfosztják a szórakozás lehetőségeitől.

 A családosok számára megtervezett kedvezménycsomag szintén 30 darab, 50%-os kedvezményt adó kupont jelent, például a Zamárdi Kalandparkba, az újonnan épült Sió Plaza játszóházába, sétahajókázásra, vagy a Galérius Fürdőbe, de a családi mozijegyet is olcsóbban lehet beszerezni vele. A rendezvényen persze hangsúlyozták azt is, hogy jelentős kedvezményeket jelent a Szép kártya is.

Szép kártya, Erzsébet utalvány
A munkavállalóknak béren kívüli jutattásként járó, kedvezményekre jogosító szolgáltatások. A Szép kártya az OTP-nél, illetve az MKB-nál elérhető elektronikus utalvány, amelyet éttermekben, nyaraláshoz, sport-, wellness- és fitnesz szolgáltatásokhoz, múzeumi belépők megvásárlására lehet felhasználni. A kártya idehaza sikeres volt, tavaly óta 550 ezer regisztrált felhasználó 28 milliárd forint értékben vette igénybe. 53% vendéglárásra, 23% szállásra és 14% szabadidős tevékenységre. Az Unió viszont eljárás keretében vizsgálja a kártyát. Az Erzsébet utalványt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki papír alapon vagy elektronikus formában, és kész étel vásárlására használható fel.

 A belföldi nyaralásból mozgalmat szeretnének csinálni

A Balatont helyenként még nem tünetmentes gyerekbetegségei ellenére is nagyon szeretik a magyarok. A Magyar Turizmus Zrt. minden évben felmérést készít a magyarok népszerű úticéljairól. Idén 100 utazni vágyó magyar közül 41 a Balatont részesíti előnyben. A magyarok több mint fele idén belföldön nyaral, és már márciusban elkezdte az előkészületeket.

"Azt remélem, hogy a hazai üdülés is olyan mozgalom lesz hamarosan, mint az, hogy szeretünk hazai termékeket vásárolni"- mondta Hoffmann Henrik a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke, majd kitért a legújabb, városi fejlesztésekre. Több mint 6 milliárd forintos beruházással újították fel a városközpontot, mostantól az új Főtér fogadja a vendégeket. Feltuningolták a 100 éves Víztoronyot is, amelynek a legfelső szintjén kialakítottak egy forgó kilátóteret. Tavaly megújult a Jókai park melletti szabadtéri színpad is, ahol hétvégente lesznek előadások. A város többi látnivalója az Oulu park, a 16 ezer négyzetméretes területű Millenium park, a Jókai Park, a kikötő a Sió-zsilippel, és a vasútállomás.

Ha rossz az idő, ott a Sió Plaza

Fotó: Sisy, Indafoto

Ha a mazsorettekre meg a koszorúzásokra nem térünk ki, a nyár folyamán olyan programok lesznek Siófokon, mint a New Orleans Jazz Fesztivál július 13. és 15. között a Fő téren, a Siófolk fesztivál július 27. és 29. között a Hajóállomáson, vagy ugyanott a Bor és kenyér ünnepe augusztus 17. és 20. között. További programok itt.

Ha rossz az idő, Siófokon van néhány, nem kiemelkedően érdekes múzeum: a Kálmán Imre Emlékház, vagy épp a Vízgazdálkodási Múzeum. A kisgyerekes családoknak jó B-terv lehet a Tojásmúzeum, vagy a Kálmán Imre sétányon található Ásványmúzeum, amelyik az ország legnagyobb magángyűjteménye mintegy háromezer ásványával. Júniusban pedig megnyílik a Sió Plaza, az ultimate szórakoztató központ esős napokra.

Az északi bicikliutak szebbek, a déliek gyorsabbak

A balatoni biciklitúrák egyre népszerűbbek, jó néhány szervezett túra létezik, de azok kedvéért, akik egyéni túrát terveznek, megosztunk pár tapasztalatot. "Mi az északi parton kezdtük a túránkat, ami lényegesen nehezebb útvonal, mert nagyon sok az emelkedő, de sokkal szebb, és vadregényesebb, mint a déli. Az út átmegy a szép Tagore sétányon Füreden, láthatjuk a Szigligeti várat is, néhány kivételtől eltekintve jó helyre tervezett útvonalak vannak Északon. Tihanynál kicsit zavart, hogy a bringaút a forgalmas főútra van terelve, de mint később kiderült, ez a déli part egyes szakaszaira is jellemző"- mondja Katalin, aki hat fős baráti társaságával öt nap alatt, kényelmesen biciklizte körbe a tavat Almádiból indulva.

"Biciklis pihenőhelyek, éttermek, büfék, borospincék bőven nyíltak a bringaútvonalak mellett. Badacsonynál több pincét is vágigjártunk, az utak mentén kajáltunk, bulizni pedig Siófokra mentünk. A nagybátyám nyaralója Széplakon van, így szállásra nem kellett költenünk. Amúgy pedig sátrat vittünk és kempingekben szálltunk meg, ahol éppen ért minket az este. Sehol sem foglaltunk előre helyet."

Idén is lesz Tour de Pelso, pezsgő és aranyhíd

A túrák mellett a bicikliversenyek is népszerűek. Idén is lesz Tour de Pelso, amelyik 10 éve indult el először Siófokról 180 nevezővel. Tavaly már kétezren bringáztak a Balaton körül. Az idei verseny június 2-án lesz, amikor is 200, 76 és 25 km-es versenyek indulhatnak a biciklisek. A sajtótájékoztatón kihirdették a Balaton Zöld Szalagja elnevezésű versenyt is, amelyik az első elektromos hajókkal megrendezett regatta lesz. A verseny június 24-én indul Balatonkeneséről.

A balatoni sétahajózást időről-időre új ötletekkel próbálják feldobni. "160 éve azt a feladatot látjuk el, hogy minél több hazai és külföldi vendég érkezzen. Megújított programunk például a gyerekhajó, ahol kalózjátékkal ás bohócműsorral várjuk a kisgyerekes családokat. Pároknak szól a naplemente túra, amelyik felhasználja a kicsit giccsesnek tartott aranyhidat. A lebukó nap fényében nincs jobb, mint egy jéghideg pezsgőt elfogyasztani egy hajó fedélzetén"- mondta Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A szolgáltatások közt vannak grill partik, esküvőre bérelhető járatok, bórkostolós hajóutak, és persze buliutak is. "A grillpartikat összeköthetjük jó, tüzes balatoni borokkal, közben a tihanyi táj szépségeiben gyönyörködhetünk."

Legyen menő a busa!

A horgászturizmusra is szeretnének erősebben koncenztrálni Siófokon. "Tavaly indult az Egye ki a busát a Balatonból! kampányunk, amelynek célja a busaállomány csökkentése. Mindnekinek ajánlom, kóstolja meg, finom hal" - mondta Füstös Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A busa betelepített halfaj, Kínából hozták be, és a halgazdálkodásban dolgozók szerint ha állománya nem csökken, akkor az őshonos, balatoni halak állománya látja majd a kárát. A busa nem különösebben népszerű a magyarok körében, ezért a busakampányban azt is hangsúlyozzák, hogy telítetlen zsírsavakban gazdag, egészséges húsú hal, és nem drága.

Szállás tippek az Ongo alapján

Hotel Residence


"Jó hotel, normális személyzet, közepes ár" -foglalta össze tapasztalait Somaeszter, aki három fős családjával, munka miatt utazott Siófokra. A hotel épülete nem nyűgözte le, de a szoba felszereltségével és a szolgáltatásokkal elégedett volt. "Az étterem rész jó, bár nem olcsó, a wellness részleg szintúgy tip-top. A medencék, szoli, szauna, gőzkabin, stb... továbbra is ingyen használható. A wellness részlegen többféle szolgáltatást is felajánlanak - mi talpmasszázson voltunk. Istenien esett." A hotel egy másik vendég, Plumcake beszámolója alapján is jó minősítést kapott.


Hotel Ezüstpart


A szocialista designban megőrzött hotel Kislepke szerint jó választás néhány napra. "Mivel egész elfogadható az ára, senki ne gondoljon csilivili szobákra, de az ágy nem szakad le senki alatt és a kilátás mindenért kárpótol. A fürdőszoba kicsit siralmas, de elviselhető ha nem angolkisasszonyok vagyunk. Mindezek ellenére én imádok itt megszállni, mert ha rossz az idő, csak lemegyek az első emeletre ahol van egy nagymedencés uszoda, gyerekpancsoló medencével és szaunával ami ingyenes benne van az árban."


Hotel Panorama


A szocialista idők belsőépítészeti nyomait őrző, de már felújított szálloda jó benyomást kelt Zacky74 beszámolója alapján. Ők egy retro csomagot vettek igénybe, nem a szezonban, és azzal elégedettek voltak. A szálloda személyzete fiatal, kedves, a wellness szekció színvonalas, az ételek elfogadhatóak. "Az étkezések flottul mentek. Vacsinál svédasztalos ellátás 2 típusú leves, 4 fajta főétel különböző köretekkel és desszertből is jutott 2 különböző estére. A reggeli pedig a szokásos felvágottas, rántottás, virslis, müzlis változat. Volt tej, kávé, tea, gyümölcslé - nem porból kevert."


Club 218 Apartmanház


A 218 apartmanból álló komplexum az Aranyparton található, ingyenes strandkapcsolattal. Kalled jó választásnak tartotta felszerelt konyhája, kényelmes szobája, szép panorámája miatt. "A parkolással nem volt gond, az épület mélygarázsában apartmanokként egy férőhely biztosított, melyet biztonsági szolgálat őriz.
A vendégeket egy fedett wellness részleg várja, amit az apartmanokban nyaralók térítésmentesen használhatnak." Az apartmanok önellátóak, de a közelben jó néhány étterem van.
Szállások, amelyeket gondoljunk át!
A megjelentetett beszámolók alapján néhány, siófoki szállás rosszabb minősítést kapott. Ezek természetesen szubjektív élmények.


Hotel Azúr


Lelakott szobák, és bútorok, kedvetlen személyzet, büdös strandtörölköző - 071002Napsugar tapasztalatai alapján a hotel ár-érték arányban gyengén teljesített. "A kisgyermekemnek első este nem tudtam mit adni vacsorára, a teljes svédasztal tartalma fűszeres volt, még nekem is, ezt jeleztem is, másnap megnyílt a gyereksarok. Krumplipüré és csibefalatok, következő este spagetti. Bababarát szálloda? Minden étkezésnél vittem az asztalunkhoz az etetőszéket, a pincérek nézték, és takarítottam le az előttünk étkezett gyermek morzsáitól a széket." Néhány további, hasznos info: wifi csak a bárban van ingyen, a szobában felárért lehet igénybe venni.


Part Hotel


Annak ellenére, hogy a hotel közelében van a Palace, nem a diszkó zaja miatt érezte zaklatottnak magát Erababa11 a hotelben, hanem mert egy nagy csapat, táborozó kamasz szállt meg a szomszédban. Ez azonban nem a szálloda alap szolgáltatása, így rátérünk az ételekre. "A szobához járt reggeli is, ami svédasztalosnak volt hirdetve, gyakorlatilag pedig a konyhapultra pakoltak ki. Volt 2 fajta pékáru, néha friss, néha nem, hajszálvékonyra szelt párizsi, szalámi, sajt, uborka. Vaj levár, müzli volt még a menü és ezt kakaóval, tejjel vagy teával lehetett leöblíteni. Kicsit unalmas volt minden nap." A szobák egyébként rendben voltak, akik tehát az ételekre érzékenyebb, gondolja át ezt a szálláslehetőséget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek