Csodabogyós barlangtúra és skeet a Balatonnál

Kincskeresés, csúszás-mászás és egy sportlőtér is várja, ha hajlandó feltápászkodni a fürdőlepedőjéről a balatoni vakáció során. Aktív pihenés a Balatonnál, második rész.

 Balaton-parti tespedés ellen kampányoló sorozatunk első részében a múzeumokat és a táplálkozási lehetőségeket vettük sorra a nyugat-balatoni régióban. Mivel eléggé Keszthely-centrikus lett az az epizód, most kicsit igyekszünk azokra a programokra fókuszálni, amiket a környékbeli kisebb településeken, Gyenesdiáson és Balatongyörökön próbáltunk ki. A Travelo csapata ugyanis egy májusi hétvégét töltött a környékbeli lehetőségek feltérképezésével. Mit kínál a Balaton a strandoláson kívül?

Geocaching, skeet, nordic walking

A nyugat-balatoni régió ilyen divatos nevű időtöltéseket is kínál a parton döglés, a múzeumok és eszem-iszom mellett. Persze megfogalmazhatjuk úgy is, hogy lehet sokat kirándulni, és még agyaggalambra is lőhetünk, csak nem hangzik annyira bulinak. Pedig az.

Tourinform Gyenesdiás
8315 Gyenesdiás, Kossuth Lajos u. 97.
Tel/Fax: 83/ 511-790
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu

 Vegyük fel a túracipőket (jelen sorok írójának sajnos ez kimaradt, jelentem, vékony talpú vászoncipőben igyekezni egy kiadós eső másnapján a Festetics-kilátó felé nem valami remek) és irány a Keszthelyi-hegység! Mi a gyenesdiási Tourinform iroda fiatal és nagyon lelkes munkatársaival néztünk egy kicsit körül erre. Érdemes egyébként hozzájuk fordulni akkor is, ha egyénileg vágnának neki a túrázásnak. Kaptunk például tőlük egy nagyon hasznos sétatérképet, aminek a túloldalán egy tucat útvonal közül választhatjuk ki a nekünk szimpatikusat. A látnivalókat, a menetidőt, a nehézségi fokozatot és persze a távolságot is jelöli a térkép, így biztosan sikerül olyat választani, amiben örömünket leljük.

Klassz táblák segítenek a tájékozódásban
Galéria: Balatoni programok 2
Fotó: mimi / Travelo

Aki nincs túl jó kondiban, mégis egy egészen kicsit kirándulgatna, annak azt a sétát ajánljuk, amin mi is részt vettünk. Ha autóval érkezünk mondjuk Keszthelyről (mi így tettünk, lusta disznók vagyunk) érdemes a sportlőtérnél hagyni a járművet, és onnan felsétálni a Nagymezőhöz, ahol remek piknikezési lehetőségek is vannak. Ha kerékpárral érkeztünk volna, mi a Nagymezőnél kötöttük volna ki a paripát. Innen vezet egy kellemes ösvény a Festetics-kilátóhoz, illetve a Nagymezőre visszatérve, onnan pár percnyire egy érdekes holdbéli tájnak tetsző képződményt, egy felhagyott bányát is megnézhetünk. Nekünk inkább szomorú látványt nyújtott, de azért érdekes egy ilyet is megnézni közelről.

Kincskeresés és lövöldözés ugyanitt

Szintén a gyenesdiási Tourinform irodában lehet beszerezni a GPS-eket egy jó kis geocachinghez. Ha emlékezetünk nem csal, hatvan darab kincses ládát helyeztek el a hegység területén, amelyekben érdekes információkat rejtettek el a környékről. A Tourinform irodából harmincezer forint kaució lecsengetése ellenében vihetjük magunkkal a készüléket, a nekünk megfelelő túraútvonalat a GPS-ekre telepített térkép és egyéb infók segítségével választhatjuk ki, és kezdődhet is a kincskeresés! Akinek van saját kütyüje, a www.gpsturistautak.hu holnapról tudja leszedni a koordinátákat és a helyszínek leírásait.

Indulhat a kincskeresés!
Galéria: Balatoni programok 2
Fotó: mimi / Travelo

Ha már úgyis a sportlőtérnél hagyattuk Önökkel a kocsit, ajánlunk gyorsan ide is egy programot: keddenként és péntekenként 9-18 óráig a Lövészklub tagjai vezetik be a sport rejtelmeibe a kicsiket és nagyokat. Velünk is megpróbálkoztak, lőhettünk volna légpuskával mókás kis fémállatokra elefánttól struccig, illetve bukónyúlra sörétes puskával, de mi túlzottan széplelkűek voltunk ahhoz, hogy fegyvert fogjunk a kezünkbe. Persze, ha Önök ennyire nem mimózák, állati jól fognak szórakozni (ahogyan tette azt csoportunk többi tagja is). A keddi és pénteki napokon skeet-en, vagyis agyaggalamb-lövészeten lehet részt venni, de előzetes bejelentkezés után a többi lehetőséget is szívesen megmutogatják.

Túrázzon a naplementében, csússzon-másszon cseppkőbarlangban

Tourinform Keszthely
8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 30.
Telefon/Fax: +36-83-314-144
Email: keszthely@tourinform.hu

 Bár a régióban töltött hétvége alatt nekünk csak a fentieket volt időnk kipróbálni, nem csak ezek a lehetőségek vannak a környéken. Keszthelyen például kedden, csütörtökön és szombaton Diás-sziget túrát tartanak, illetve Naplemente túrára is indulhatunk szombat esténként ugyanitt. Gyenesdiáson péntekenként van gyalogtúra a Keszthelyi-hegységben, Balatongyörökön pedig igény szerint nordic walkingolni lehet szervezett keretek között. De Györökről indul ennél érdekesebb kirándulás is: profi barlangászok segítségével fedezhetjük fel a különleges, szintén a Keszthelyi-hegységben található, Csodabogyós-barlangot.

A kevésbé bátraknak inkább a Festetics-kilátó meglátogatását javasolnánk barlangtúra helyett
Galéria: Balatoni programok 2
Fotó: mimi / Travelo

Azt jó tudni, hogy nem egy tömegturizmus számára megnyitott cseppkőbarlangot kell elképzelni. Néhol négykézláb vagy hason csúszva kell közlekedni, és a barlang nincs kivilágítva. Persze adnak barlangászoverallt, védősisakot, nagy fényerejű fejlámpát, és ha gondunk akad, mindenben segítenek a szakképzett túravezetők. Ettől függetlenül azért nem mindenkinek ajánlanánk jó szívvel ezt a programot. Még az alap túra is olyan elnevezésű helyeket tartalmaz, mint a szülőlyuk, amin áthaladni valószínűleg annyira nem gyerekjáték. De akinek bejönnek az ehhez hasonló kalandok, ki ne hagyja!

Sorozatunk záró részében a helyi közlekedés alternatíváit mutatjuk be földön, vízen, levegőben. Emellett a régió aktuális rendezvényeinek kínálatáról is szót ejtünk, és azt is megtudhatják, hogy kicsoda az igen fájdalmas nevű Bala Toni. Maradjanak velünk.

Hasznos telefonszámok
Az alábbi elérhetőségeken tudja az egyes programokat egyeztetni, az árakról érdeklődni, illetve jelentkezni is rájuk.
Diás-sziget túra Keszthelyről 10 és 13 órás indulással: +3630/664-0404
Naplemente túra Keszthelyről 19.30-as indulással: érdeklődés a helyi Tourinformnál
Sportlőtér, Gyenesdiás: +3630/976-9995
Gyalogtúra Gyenesdiásról: 83/511-790
Nordic walking Balatongyörökről: +3670/264-59-19, arvaigabor@t-online.hu
Csodabogyós barlangtúra: +3630/306-6050

 Minisorozatunk első részét itt olvashatják el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek