A lakosság harmada megy csak nyaralni idén

Egy friss felmérés szerint a magyar háztartásoknak csak 35%-a tervez nyaralást. A többség a Balatonra megy, de azért Horvátország és Románia is népszerű. Aki otthon marad, leginkább az anyagiak miatt teszi.

A Magyar Turizmus Zrt. 2005 óta minden évben megvizsgálja, hova, mennyi időre szeretne utazni a jónép május és szeptember között. A főszezon jellemzői mellett azt is próbálták kideríteni, hogy a hosszú hétvégéknek milyen szerepet tulajdonítanak az emberek. Az ország lakosságának nemére, lakhelyére és életkorára nézve reprezentatív felmérés eredményeire nem mondanánk, hogy túlzottan meglepő dolgokat tartalmaznának: a megkérdezett háztartások alig több mint egyharmadában terveznek utazást idén nyáron, aki otthon marad, a pénz miatt teszi. A hosszú hétvégék viszont nagyon népszerűek, sokan ruccannak ki ilyenkor pár napra.

A Balaton nagyon népszerű(Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto)

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett haztártásoknak 35%-a tervez nyaralást, és csupán 7%-a nem döntött még arról, hogy idén elutaznak -e. Akik viszont már döntöttek, leginkább belföld felé veszik az irányt: a konkrét célponttal rendelkezők 72%-a tervezi, hogy itthon tölti a vakációt. Nem meglepő módon, a legtöbben a belföldi nyaralást júliusra és augusztusra tervezik, és a többség a Balatonnál piheni majd ki a munkás hétköznapokat.

Tavalyhoz képest egyre többen vannak azok, akik 4-7 éjszakás üdülést terveznek, mindezt átlagosan 102 ezer forintért haztartásonként. A becslések szerint a belföldi utazások egy főre eső költsége várhatóan 35 ezer forint lesz, ami 8000 forint körüli költést jelent naponta. Nyilván az sem okoz megdöbbenést, hogy a belföldön nyaralást tervezők döntő többségének célja az üdülés, pihenés lesz, de sokan indulnak útnak wellnesselni, vagy rég nem látott rokonokat látogatni. A külföldre utazást tervezők között egyértelműen Horvátország és Románia tarol, de persze népszerű még Ausztria, Görögország és Olaszország is.

A külföldi úti célok között Horvátország a nyerő(Fotó: Santi Visalli / Northfoto)

Az idei, hosszú hétvégével jól ellátott évre nézve – összesen 9 négynapos hétvége van 2012-ben – a megkérdezetteknek közel 14%-a mondta azt, hogy elutazik ezekben az időszakokban. A hosszú hétvégéhez kötődő utazások 81%-a belföldi, 17%-a külföldi. Ezeknek az utazásoknak az átlagos hossza – újfent nem meglepően – 3-4 éjszaka.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek