Az egészségmegőrzés jó üzlet a magyar szállodák szerint

Egyre bővül azoknak a wellness szállodáknak a száma Magyarországon, amelyek orvosi felügyelet alatt zajló Medical Wellness szolgáltatásokat is kínálnak. A lényeg a betegségmegelőzésen van, amelynek az igényét szeretnék elterjeszteni a magyar emberek közt, akiknek nem a prevenció a harmadik nevük.

A magyar termálnagyhatalom gyógyvizeit jó ideje nemcsak a betegek számára hirdetik a szállodák, egyre inkább terjednek a gyógyvizet egészségmerőrző szerepére irányuló kampányok.

A bükfürdői Greenfield Hotel Golf & Spa sajtóközleményben számolt be a Medical Wellness fejlesztésére tett törekvéseiről. A szálloda nemrég újította fel termálkútját és termálvízrendszerét. Kaisinger András a ház igazgatója a víz előnyös hatásairól számolt be.

A Greenfield medencéje(Fotó: Travelo)

A bükfürdői víz növeli az ellenállóképességet

Eszerint a szálloda alól, 718 méter mélyről feltörő büki víz nátriumban, káliumban, kálciumban, magnéziumban, kloridban és hidrogén-karbonátban gazdag, a benne rejlő összetevőknek köszönhetően fellazítja a letapadt izmokat, erősíti az immunrendszert és növeli az ellenállóképességet.

A szálló igyekszik többet nyújtani a hagyományos értelemben vett wellness vagy akár gyógyszállodáknál. A frissítő masszázs, a különböző szépészeti és kozmetikai kezelések, sportprogramok, keleti mozgásgyakorlatok és meditációs programok mellett szakképzett orvosok segítenek megtervezni a személyre szabott terápiát. A lényeg az egészségtudatos életforma kialakításán és a betegségmegelőzésen van.

Bükfürdői víz
A múlt század második felében a kőolajfúrásoknak köszönhetően számos helyen fedeztek fel termál- és gyógyvizet. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg, az átlagérték Európában 33 m/°C, míg Magyarországon 20 m/°C, tehát ez azt jelenti, hogy hazánkban relatív kisebb mélységből hozható a felszínre a termálvíz. A nálunk található több mint ezer termálkút egy része ráadásul gyógyvíznek minősül. Ez utóbbiak közé tartozik Bükfürdő is, hiszen a büki gyógyvíz alkalmas a legtöbb mozgásszervi betegség kezelésére, de hatásos urológiai és nőgyógyászati panaszok ellen is. Ivókúra formájában pedig gyomor- és bélrendszeri problémák esetén is alkalmazzák. Az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, a Büki Gyógyfürdő mellett néhány helyi szálloda saját kúttal is rendelkezik.

Több, mint a négyrekeszes galvánfürdő újracsomagolva

Néhány évvel ezelőtt, a margitszigeti Danubius hotelben egy konfertenciát szenteltek arra, hogy újságíróknak bemutassák a Medical Wellness lényegét. Némi előítélettel ültem be az elődásra, arra számítva, hogy a gyógyfürdők hagyományos, gyógyászati kezeléseit szeretnék a mai divatnak megfelelő marketinggel újra népszerűsíteni. Arra gondoltam, hogy amit eddig négyrekeszes galvánfürdőként vagy a súlyfürdőként ismertünk, ezentúl trendi, gyógyhatású wellness kezelésként mutatkozik be.

Danubius Health Spa, Margitsziget(Fotó: skandinavhaz / Indafotó)

Ennél azért többről van szó. A Medical Wellness irányzat Németországból indult, azzal az igénnyel, hogy orvosi háttérrel tudják alátámasztani a wellness szolgáltatások minőségbiztosítását. 2007-ben, Berlinben összehívtak egy konferenciát, ahol a turizmus, az egészségügy és a gazdasági szektor résztvevői határozták meg, hogy a Medical Wellness olyan, gyógyászati eljárásokat jelent, amelyek az életminőség tartós javulását segítik. Itthon a betegségek gyógyítása támogatott, de a betegségmegelőzés nem, így aztán minden, egészségmegtartó kezelés egyéni büdzsé kérdése.

A betegségmegelőzés három lépése

A konferencián a meghívott orvosok elmondták, hogy számukra az a nagy kihívás, hogy a betegségmegelőzést a magyar emberek elemi igényévé tegyék. Az egészégmegőrzésnek egyébként három fázisát különböztetik meg egymástól.

Az elsődleges prevencióban a sport, a pihenés, az egészséges táplálkozás a mérvadó, hogy a betegségek ne is találjanak meg minket. A második lépés a MW hívei szerint már jelentősebb, mert itt kapnak hangsúlyt az állapotfelmérő módszerek, amelyek tüneteket még nem okozó, kialakulás előtt álló betegségekre hívják fel a figyelmet. Persze érthető, hogy ez luxus azoknak, akik épp a napi túlélésért küzdenek. A harmadlagos prevenció pedig azt jelenti, hogy a már kialakult betegségeknél törekszenek arra, hogy a tünetek ne romoljanak tovább.

Nem olyan, mint egy orvosi kivizsgálás

A konferencia után körbevezettek bennünket az orvosi részlegen, ahol a MW kezelések előtti állapotfelmérés zajlik. Az ottani orvosok gyakran alkalmazzák a vércsepp analízist, amelyből következtetnek arra, hogy a páciens mennyire stresszes, mennyi méreganyag van a szervezetében, mennyire dehidratált, és mik azok az elváltozások, amelyek a későbbiekben problémát okozhatnak. Szintén előszeretettel használják az érfalak rugalmasságát vizsgáló szerkezetet, amelyek lerakódásokra hívják fel a figyelmet és azzal meghatározható az érrendszer és a szív állapota.

Ehhez hasonló diagnosztikai módszereket más szállodákban is használnak. A Medical Wellnessben általában hangsúlyozzák, hogy a tünetek feltárása nem kellemetlen a páciens számára, ne úgy képzeljük el, mint egy orvosi kivizsgálást, itt mégiscsak a wellness és a jó élmények a mérvadóak.

Erősödik a verseny

Orvosi felügyelet alatt zajló wellness kezeléseket az ország jó néhány szállodájában végeznek. Csak néhányat említve az országos mezőnyből, a Kerepesen található Vis Vitalis szálloda már a nevében is viseli a Medical Wellness Hotel titulust. Kezeléseik közé az állapotfelmérés és az orvosi felügyelet alatt végzett terápiák tartoznak.

A hajdúszoboszlói Hotel Atlantis is Medical Wellness szálloda, ahol a gyógyászati részlegen sokoldalú szolgáltatást találhatunk, reumatológiai szakrendelést, orvosi gyógymasszázst. A hagyományos gyógykezelések közül itt is megtalálható az elektroterápia, a jó öreg hidrogalván kezelés, a víz alatti ultrahang kezelés, és a termo terápiák, mint az iszap, vagy parafangó kezelés.

Hotel Atlantis Hajdúszoboszló(Fotó: hotelatlantishajduszoboszlo.hu)

A parádfürdői Erzsébet Park Hotel mofetta kezelést kínál a MW szekciójában. Érrendszeri betegségekkel, mozgászervi és reumatológiai panaszokkal küzdő pácienseknek ajánlják a széndioxidból álló gázas medencét. A vulkanikus tevékenység nyomán feltörő gáz értágító, immunerősítő hatású, és állítólag 54 féle betegséget gyógyít.

A hévízi Hotel Fit Hévíz a terápiás részlegen a hagyományos hévízi gyógykezeléseket alkalmazzák, például iszapkezelést és emellett alternatív masszázsokat kínálnak. A szintén hévízi Hunguest Hotel Helios ugyancsak a helyi gyógyvízre építi wellness arzenálját, tehát főleg a reumatikus és mozgásszervi betegségek gyógyítására irányulnak a szolgáltatásaik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek