Bukhatják pénzüket a nem kártyás Malév-jegy vásárlók

Százezrek bukhatták Malév-jegyüket a légitársaság leállása miatt, közülük csak azok kaphatják biztosan vissza pénzüket, akik bankkártyával vásárolták a jegyet. A kártérítésre elkülönített kétmilliárd forint a külföldön rekedtek és az alternatív útvonalon utazók kártérítésére van. Aki nem kártyával vette a jegyét, várhatja a felszámolást, de nem remélhet tőle sok jót.

Eddig több tízezer károsult jelentkezett a Malévnál a légitársaság február eleji leállása miatt, a Malév arra számít, hogy a beérkező kárigények száma eléri majd a több százezret - mondta Karsai Györgyi, a légitársaság vezető jogtanácsosa az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának hétfői ülésén.

Fotó: Budapest Airport

Az ülésen Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta: a szövetség szakmai bizottságai elkészítették azt az eljárást, amelynek alapján az összes bankkártyával fizető ügyfelet kártalanítani fogják a bankok, írja az MTI. Korábban arról volt szó, hogy csak a lejárt jegyek árát adják vissza, most azonban bejelentették, hogy valamennyi Malév-jegyvásárlót kártalanítják. Az ügyfelek néhány héten, de maximum három hónapon belül a bankkártyával kifizetett teljes összeget vissza fogják kapni a kártyát kibocsátó banktól. Becslések szerint a károsultak mintegy harmada fizetett bankkártyával.

A bankok ugyanakkor nem térítik meg az utasok egyéb követeléseit, például a járattörlések miatt más társaságoknál vásárolt repülőjegyeket vagy a szállásköltséget. Az EU-s szabályozás értelmében járattörlés esetén 250-600 eurós kártérítés jár az utasoknak, valamint jegyárvisszatérítés és szükség esetén szállás is – ezeket azonban a Malévtól kell követelniük az utasoknak.

A Malév ügyvédje szerint a károsultak mintegy 50 százalékát ki tudják fizetni a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által, az elszámolási rendszerben befagyasztott összegekből, az utazási irodákon keresztül. Hozzátette: a szövetség ugyanis a leállást követően azonnal felfüggesztette az elszámolási rendszerben a légitársaságot, az ott szereplő összegeket pedig befagyasztotta. Az Index szerint azonban nem érdemes sokat remélni a Malév felszámolásától, mivel egyrészt alig maradt vagyona a társaságnak, másrészt az utasok kártalanítása csak a sokadik helyen szerepel az eljárásban.

Ön mivel vásárol repülőjegyet?
Bankkártyával - 177
Készpénzzel - 26
Átutalással - 33
PayPallel - 10
Nem veszek repjegyet - 41

Az utazási irodában vagy közvetlenül a Malévtól jegyet vásárlók – akik nem bankkártyával vásároltak, és el sem indult a járatuk - nem remélhetnek pénzt abból a kétmilliárd forintból sem, melyet a kormányrendelet irányzott elő a Malév-utasoknak. Ebből ugyanis azok költségeit fogják fedezni, akik a Malév leállása dacára eljutottak más módon a kívánt helyszínre, valamint azokét, akiket külföldön, hazautazás előtt ért a Malév-csőd, írja az Index.

Már nincs pekingi járat sem

Szintén hétfői hír, hogy márciustól megszűnik a Hainan Airlines pekingi járata, így tovább csökkent a Budapestről közvetlen járattal elérhető célállomások száma. Már nem juthatunk el közvetlen járattal Montenegróba, Koszovóba, Macedóniába, de Szerbiába vagy Bosznia-Hercegovinába sem, írta korábban az Index. Zágrábbal is megszűnt a közvetlen kapcsolat, és senki nem közlekedik Budapestről Odesszába és Szentpétervárra, vagy a szíriai Damaszkuszba, a libanoni Bejrútba és a jordániai Ammanba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek