Zseniális magyar helyek lapos és dagadt bukszához

Az M7-es vonzáskörzetén kívül eső Magyarország sok meglepetést tartogat. A rengeteg, sajátos hangulatú, és természeti csodákkal eleresztett magyar vidékek közül hármat mutatunk be bővebben: az Őrséget, a Fertő-tó környékét és a Káli-medencét.

Őrség

A kikapcsolódás a wellnessturizmus egyik kulcsszava, de a kikapcsolódásról alkotott fogalmaink sokat változhatnak, ha egyszer az Őrségben is járunk. A városi embereknek szürreális élmény az a fajta közvetlenség, és kedvesség, ahogyan egy helyi ember fogadja a vadidegen pestit. Elsőre meglepő lehet, hogy ha a horgászathoz kérünk tanácsokat egy hegyhátszentjakabi hobbihorgásztól, akkor beinvitál a házába, kávéval, vagy pálinkával kínál, megmutatja a villantógyűjteményét, és még talán a baromfiudvart is.

Őriszentpéter, faház(Fotó: Tóth Emese / Indafotó)

 Őrségben azért is tartják fontosnak a vendéglátást, mert munkalehetőségekben korlátozott régióról van szó, így aki teheti, a turizmusból próbál némi jövedelemhez jutni. Számíthatunk is rá, hogy azért a hajdinás gombalevesért, és dödölléért, amit az étteremben kapunk, vagy azért a kecsketejért, amivel a kecskefarmok kínálnak, valóban odateszik magukat. A szervezett programokat is próbálják emlékezetessé tenni. Akinek tehát az Őrségben eszébe jut, hogy hiányzik az internet, az nem tudta átadni magát a hangulatnak eléggé.

Vadása-tó: mesterséges paradicsom

Az ország nyugati kapuja rengeteg látnivalót tud felsorakoztatni, de most csak néhányat említünk. Hegyhátszentjakabot mindenképp látni kell, és a határában fekvő Vadása-tavat. A mesterséges tavat a Vadása patak felduzzasztásával hozták létre, és azóta is tizenkét forrás táplálja. A keleti részénél mélyebb a víz, a nyugati part tagoltabb. A tó egy részét országos horgászengedéllyel lehet használni, és attól elkülönítve jelölték ki a strand területét. A közelben felszerelt kemping található, valamint étterem.

Vadása-tó(Fotó: vtibor / Indafotó)

 A tó az Őrségi Nemzeti Park része, amelyik a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét is magába foglalja. A nemzeti parkban jó néhány tanösvény található, ezek közül most csak kettőt említünk. A Felsőszeri tanösvény az Őrség építészetét mutatja be, a Fürge cselle tanösvány pedig a Kerca-patak menti élővilágot, köztük a lepkéket.

Az Őrségben lehet lovaskocsival is közlekedni. A Dobokay Lovasudvarban például szekértúrára is be lehet fizetni, de a legjobb közlekedési eszköz a bicikli. Ami pedig a szállást illeti, az apartmanok, vagy esetleg családi házak közül érdemes választani, mert ezek adják vissza a legjobban a régió hangulatát.

Travelo tippek családosoknak
Hegyhátszentjakabtól 41 km-re, a Kerka-holtág melletti területen található a szécsiszigeti bivalyrezervátum, amelyet annak idején génmegőrzési céllal hozott létre a Kerka-mente Natúrpark Egyesület.
A zalai kisvasutas kirándulások minden évszakban hangulatosak. Ezzel a járművel megközelíthető a Budafai arborétum, a Mároki kápolna, a pákai templom, és a Szécsiszigeti Szapáry kastély is.
Magyarszombatfán található az Őrségi Vadászati Kiállítás. Az erdőben élő állatok közül a látható többek közt a róka, fácán, borz, nyuszt, egerészölyv, a szalonka és a különféle bagylok. A nádasok élővilágát is bemutatják, valamint a vadászok öltözékeit, eszközeit.
Felsőszenterzsébet egyetlen látnivalója az Ózon Biofarm, amelyik kifejezetten naturális élmény, az állatok, kecskék, birkák, szarvasmarhák szabadon kószálnak. Az egész falunak körülbelül 14 lakosa van, úgyhogy itt az állatok vannak többségben.

 Fertő-tó

Az utóbbi években elterjedt a Fertő-tó körüli biciklitúrák kultusza. Amellett, hogy csónakázni, sőt, szörfözni is jól lehet Közép-Európa harmadik legnagyobb taván, a környék legtöbb látnivalóját valóban biciklivel lehet a legjobban elérni. Összegyűjtöttünk néhány állomást, amelyet érdemes útba ejteni. A mörbischi határátkelőn túl az osztrák oldalon is rengeteg, szép helyet érinthetünk, de most inkább a magyarországi látnivalókra koncentrálunk.

Fertő-tó(Fotó: zsebybaba / Indafotó)

Fertőrákos

Sokan döntenek úgy, hogy itt teszik le az autót, szállnak meg a helyi panziókban, majd másnap innen indítják a túrát. De mielőtt nekivágnánk a bicikliútnak, a fertőrákosi Kőfejtőt érdemes megnézni. A lajtamészkő monstrum keletkezése 10-12 millió évre vezethető vissza, és egyik különlegessége, hogy még cápafogakat is fel lehet fedezni fosszíliái közt.

A közelben a Mitrasz szentély is érdekes látnivaló már csak a Fertő- Hanság Nemzeti Park szépsége miatt is.

Fertőszéplak

A Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál egetrengető látnivalók nincsenek, esős napra ajánlott a Vasúti Lámpamúzeum.

Nagycenk

A nagycenki kastélyt, és parkjában található, a világörökség részét képező hársfasort ajánlott útba ejteni a HIdegségből érkezve, majd innen haladhatunk Fertőboz felé. Annak ellenére, hogy a két falut kiépített kerékpárút köti össze, kicsit trükkös ez a szakasz, vigyázni kell a gumikra. Útközben található az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriuma, de azt nemigen lehet biciklivel megközelíteni.

Fertőboz

Ezzel a települést egy ok miatt érdemes számolni: a Gloriette-kilátóról szép a Fertő-tavi panoráma.

Balf

A tókerülő túrák másik, jelentős kiindulópontja, Sopron településrésze. Az itteni, kéntartalmú gyógyvizet már a középkortól kezdve használják, ez a fajta víz a hurutos gyomorpanaszokra a legjobb, de jó néhány más betegség kezelésére is használják. Balf nem híres tömeges gyógyturizmusáról, de különleges hely. Aki Balfról Fertőrákos felé szeretne biciklizni, érdemes tudnia, hogy ezen a szakaszon az országúton kell megtenni körülbelül 10 kilométert, nem túl kényelmes körülmények között, végig emelkedő úton.

A kerékpárút állomásai
Balf, Fertőrákos, Fertőmeggyes-Mörbisch, Rust, Oggau, Donnerkirchen, Purbach, Breitenbrunn, Jois, Neusiedl, Podersdorf, Illmitz, Pomogy-Pamhagen, Fertőd, Sarród, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk, Fertőboz, Balf

 Káli-medence: mini Provence a Balatonnál

Magyarországból valamiért mindig a Budapest – Balaton tengely akad be az embereknek, pedig az M7-es vonzáskörzetén kívül is vannak az országban zseniális helyek. Például egyik titkos kedvencünk, a Káli-medence, gyakorlatilag Provence magyar kisöccse.

Káli-medence(Fotó: benedeki / Indafotó)

 A Balatontól alig tíz kilométerre fekvő, mégis kevéssé ismert Káli-medence igazi mediterrán hangulatot áraszt. A környék hatalmas kövekkel teleszórt, alacsony bokrokkal, illatos vadvirágokkal tarkított kőtengerei mintha óriások játszóterei lennének. Talán Salföld határában a legszebb a Kőtenger, Szentbékkállán pedig az ingóköveket érdemes megnézni, melyekre fel is lehet mászni, ha nem vagyunk szívbajosak. Itt találjuk Kékkutat is, ahonnét a Theodora Quelle ásványvíz származik.

Tiszti kaszinó tiszti fizetéshez

Kedvenc szállásunk a köveskáli Káli Art Inn, bár csak duzzadó pénztárcával ajánljuk: egy kétágyas szoba nyáron 29900 forint, plusz reggeli. A régi tiszti kaszinó épületében antik bútorok, szépen kifényesített étkészlet és ragyogó porcelán várja a reggelizőket, vacsorázókat. Szállás a régi pajta épületében, vagy az újabb építésű, letisztult vonalú ház szobáiban, ahonnét saját teraszról nézhetjük a tájat. A vendégeknek ingyen kölcsönbiciklik járnak, de kiélhetik kreatív hajlamaikat a hordozható festőállványon, és persze van úszómedence is.

De találunk Szentbékkállán, Mindszentkállán számos panziót és vendégházat is, akár szobát keresünk reggelivel, akár kivennénk a családnak egy egész házat. Nemcsak a Balaton nyüzsgése marad el itt, de az árak is jóval kedvezőbbek ezen a békés vidéken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek