Tényleg para a pára a repülőgép kabinjában? Szakértő válaszol

Néhány héttel ezelőtt a TikTok felhasználó, Savannah Gowarty közzétett egy videót, amelyen köd és páralecsapódás látható egy belföldi amerikai járaton. A videót több mint 13,1 millióan nézték meg, és a meghökkent kommentelők azt találgatták, hogy mi történik.

A legnagyobb problémát a pánik okozhatja ilyenkor, mivel az utasok könnyen összetévesztik a párát a füsttel. Bármi, ami az utasok számára ismeretlen dolog időnként szorongást kelthet. Ilyen a pára, vagy a megmagyarázhatatlan zajok, amelyekkel kapcsolatban az utasok azt vélik felfedezni, hogy a motorból jönnek és rendellenesek – mondja Rich Henderson amerikai légiutas-kísérő.

És hogy mi okozhatta a TikTok videón elhíresült ködöt a repülőn?

@savinnyc Nothing better than being on a 4hr flight back to new york soaking wet and cold #flying#plane#vacation#pilot#fyp♬ Paper planes M.I.A - songs for u &lt3

"Amikor egy repülőgép a földön várakozik indulás előtt, utasterének levegőjét hűvösen tartják akár egy külső földi légkondicionáló egységből, akár a repülőgép saját ellátásából" – magyarázza az FAA szóvivője a CNN-nek.

"Mindkettő hideg levegőt biztosít (általában sokkal hidegebbet, mint a környezeti hőmérséklet), ami átmenetileg harmatpontig csökkentheti a repülőgép utasterének levegőjét, páralecsapódást, ködöt okozva.

Indrani Roy klímatudós, aki a University College Londonban dolgozik, azt magyarázza, hogy a repülőgép fedélzetén a környezet is tökéletes feltételeket teremt a páralecsapódáshoz az utastérben. Ez az oka annak, hogy a kabin felülete és az emberek is nedvesek lesznek olykor, a levegőben pedig pára gomolyog és ködösnek tűnik a kabinbelső levegője. Páralecsapódás akkor következik be, amikor a levegőben lévő vízgőz érintkezik bármilyen hidegebb szilárd felülettel, és a repülőgép belsejében rengeteg ilyen felület van. A kabinbeli köd azonban általában rövid életű, mivel a lehűtött levegő gyorsan a harmatpont fölé melegszik" - hangsúlyozza Roy, és hozzáteszi, hogy sem a pára, sem az ebből eredő páralecsapódás nem ad okot a riasztásra.

Ilyen a sokak számára riasztó jelenség egy repülő kabinjábanForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 ThamKC/Shutterstock. No use without permission./Thamkc

„Többnyire csak zavarban vannak az utasok a jelenséget illetően. De ha egyszer elmagyarázzuk nekik, hogy miről van szó, elég gyorsan megértik, és nem aggódnak többé. Az utasok általában a humoros oldalt is látják, szerencsére. Ezért azzal szoktam viccelődni, hogy olyan, mintha egy '80-as évekbeli videoklipben lennénk, amikor bekapcsolják a ködgépet. Ez általában elég hamar megnevetteti az embereket, és már önmagában oldja a feszültséget - teszi hozzá Henderson.

Szóval a repülőgép utasterében néha megjelenő köd miatt nem kell aggódni, tekintsük egy lehetőségnek, hogy felszínre hozzuk a bennünk rejlő old school popsztárt.

Sőt, még amiatt sem kell aggódnunk, hogy a jelenség tönkreteszi a frizuránkat, mivel a köd általában nagyon gyorsan feloszlik" – teszi még hozzá az FAA szóvivője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek