Költés okosan bankkártyával, külföldön is!

Ha Európán kívülre utazunk, Ázsiába, Ausztráliába, vagy Amerikába, érdemes jeleznünk a bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a kártyát külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer, szokatlan helyről észlelve tranzakciót, letiltsa a kártyánkat.

De erre a bejelentésre nincs feltétlenül szükség, ha Európában maradunk, csak az a fontos, hogy a bankunkban, vagy a netbankban engedélyezzük a kártyánknál a külföldi használhatóságot is, valamint állítsunk be rajta egy, a célországnak megfelelő limitet.

Tájékozódjunk indulás előtt

Ha a limitellenőrzés megtörtént, járjunk utána annak is, hogy az adott országban mennyi az ATM-es készpénzfelvét költsége. Pénzfelvételnél érdemes figyelembe venni, hogy annak díja fix-e vagy az összeg nagyságától függ-e. Ha ránk az előbbi igaz, akkor érdemesebb egyszerre nagyobb összeget kivenni. Utazás előtt még itthon arra is rákereshetünk térképen, hogy kint hol találunk olyan automatát, illetve bankfiókot, ahol felvehetünk készpénzt.

Nagyon fontoljuk meg, hogy használunk-e ATM-et külföldön, durva rejtett költségei tudnak lenniForrás: Shutterstock.com

De a felvételnél sokkal jobb, ha alapból a kártyánkkal fizetünk, ha nincs nálunk elég készpénz, vagy apró. Mielőtt azonban belépünk egy boltba, nézzük meg, hogy a kártyán található védjegy/logó ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban. Ha a kártyánk forintszámlához rendelt, akkor a fizetésnél az aktuális deviza eladási árfolyamon váltja át forintunkat.

A telefonos fizetésnél is kód van, és ellenőrzés, de legalább nem kell elővennünk a bankkártyánkatForrás: Shutterstock.com

Ennél a résznél érdemes megemlíteni az olyan bankfüggetlen rendszereket, mint a Revolut - ez egy a sok olyan lehetőség közül, melynek köszönhetően nem merülnek fel kezelési költségek és az átváltás is középárfolyamon történik. A rendszer lényege, hogy a bankkártyánkat hozzárendeljünk az applikációhoz, amin belül létre tudunk hozni egy virtuális bankkártyát. A számlánk és a virtuális kártya között pénzt tudunk áthelyezni, így külföldi használatkor a telefonunk segítségével, már erről a bankfüggelteln kártyáról tudunk fizetni. Limittúllépés nincs, mert csak annyival gazdálkodhatunk, amennyit ráraktunk. 

Érdemes még megemlíteni, hogy az applikációban láthatjuk mit és hol költöttünk, sőt azt is láthatjuk, hogy az eurós költség mennyi volt magyar forintban.

Készüljünk fel a váratlan helyzetekre

Elutazásunk előtt ellenőrizzük, hogy a bankunk ügyfélszolgálati telefonszámát elmentettük-e a telefonunkba, hogy bármely probléma esetén azonnal segítséget tudjunk kérni. Célszerű a telefonos ügyfélazonosító kódunknak is utánanézni. Amennyiben a számlán lévő pénz bizonyos hányadának indokolatlan zárolása tapasztalható, haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot az intézménnyel.

Miért költünk többet külföldön?

A szakértők szerint főleg azért, mert érzelmi alapon megyünk nyaralni, utazni. Szeretnénk ilyenkor jól érezni magunkat, olyanokat vásárolni, amit otthon nem engednénk meg, de amire jó lesz később visszaemlékezni.

Nyaraláson a legtöbben lazábbak vagyunk, ha pénzköltésről van szóForrás: Shutterstock.com

Nyaraláskor könnyebben lecsúszik egy koktél, a legtöbben gyorsabban döntünk egy ebédről, egy programról. Hiszen erre az utazásra spóroltunk, gyűjtögettünk, akkor minek vinnénk haza magunkkal a pénz. Ez persze nem általánosítható, hiszen minden utazó máshogy kezeli a pénzét, máshogy áll hozzá a pénzköltéshez. De a legtöbben egy kicsit lazábban kezelik ilyenkor a költségeket.

Forrás: Bors magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek