Egy városi kilátó, amiről talán még nem is hallottatok

Aki már járt fent a rákosszentmihályi, városi kilátóban, az osszon meg velünk szép fotókat kommentben. Akik pedig még nem jártak Budapesten ezen a részén, egyszer iktassanak be egy látogatást, mert egészen más oldaláról lehet rálátni innen a városra. 

Amint már említettük, nem egy új látványosságról van szó, hiszen a kilátó 2017-ben nyitott meg a látogatók előtt Rákosszentmihály kertvárosi környezetében. Az építményt egy közpark veszi körül, ahol szökőkút, pihenőpadok és sétány vár minket, valamint három egész alakos bronzszobor, melyeket a reformáció 500. évfordulójának alkalmából állított a helyi önkormányzat. A Reformátorok terén Kálvin János, Luther Márton és Bocskai István köszönti a látogatókat, és R. Törley Mária tervei alapján készült szökőkutat állják körbe.

Forrás: @Diemo_HARTMAN / Twitter

A 16. kerületben járunk. A 17 méter magas kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok viszfel. Innen csodálhatjuk meg Budapestet. A távolban láthatjuk a Budai-hegységet, a Pilist, a Naszály és a Gödöllői-dombság vonulatait, sőt tiszta időben akár még messzebbre is ellátni. Az építmény acélszerkezetes és az esti órákban teljes díszkivilágításban pompázik, ahogy a környezete is.

Érdekesség, hogy a Kertvárosi-kilátó, a Citadellával azonos magasságban épült.

A téren üzemel egy kávézó, az említett sétány pedig a közeli református templom mellett  húzódik - innen eljuthatunk a Havashalom utcai parkig és a hozzá kapcsolódó Sashalmi sétányhoz is.

A parkban találni játszóteret, sportpályákat, gördeszkapályát, kutyafuttatót, nyilvános vécét, csobogót, rengeteg kiülős, kifekvős zöldterületet és egy 822 méter hosszúságú, 11 méter szintkülönbségű, fás, ligetes futópályát is.

Forrás: ©Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

A rákosszentmihályi kilátót az Örs vezér tere felől lehet megközelíteni a legkönyebben. Mehetünk a gödöllői HÉV-vel (Sashalom megálló) vagy a Rákosi úton haladó 144, 174, 244-es buszjáratokkal (Batthyány utca vagy József utcai megállók), de a Bosnyák térről is indulhatunk; ekkor válasszuk a 277-es buszt és a Budapesti úti megállónál szálljunk majd le.

Forrás: XVI. kerület - ittlakunk.hu; epiteszforum.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek