Időutazásos fényfesztivál lesz Pécsett világsztárokkal

Római katonák, pogány papnők, ó- és középkori harcosok, Zrínyi serege, nagyszabású korabeli felvonulás és divatshow, zsonglőrök, tűztáncosok, 5 méteres sárkányok, külföldi sztárfellépők és még több tucat látványos érdekesség várja a Pécsre látogatókat július 1. és 3. között a Zsolnay Fényfesztiválon. Na meg éjszakai fényfestés minden mennyiségben és felületen az egész belvárosban!

Több külföldi produkció, köztük világhírű előadók is érkeznek a fesztiválra, mint például a háromszoros Grammy-díjra jelölt Natalie Imbruglia, aki a '90-es évek egyik legnagyobb slágere, a Torn című dal előadója. Fellép továbbá napjaink egyik legkeresettebb világzenei énekesnője, Buika is!

Galéria: Fényfesztivál világsztárokkalForrás: Travelo

Ahogy leszáll az éj, egy másik világba csöppen a fesztivál közönsége, ahol a képzelet veszi át a főszerepet. Fényárba borul a pécsi belváros, az álló és mozgó fényfestészeti remekek, fényépítmények és fényinstallációk által. Esténként a nemzetközi építészeti fényfestő verseny döntőjét láthatja a közönség pécsi Székesegyház homlokzatán és tornyain, mely egyedi, monumentális látványt kínál.

Galéria: Fényfesztivál világsztárokkalFotó: Marcin Oliva Soto

Napközben szó szerint megelevenedik a 2000 éves Pécs múltja a nevezetes történelmi helyszíneken, köztereken és eldugott utcácskákban egyaránt. Az időutazáson láthatók lesznek római kori szokások, életképek, a pogány többistenhit és az ókereszténység találkozása, lovas solymász bemutatók, müezzin, fegyveres produkciók, háremhölgyek, középkori leányrablás és rabszolgavásár, valósághű csatajelenetek. A látogatók tanulhatnak ókori játékokat, olimpiai versenyszámokban mérhetik össze tudásukat, Vesta papnők jósolnak nekik. A Zsolnay Fényfesztivál alatt a történelmi korok megidézésén túl Pécs mediterrán utcáit újcirkuszi és utcaszínházi produkciók töltik meg élménnyel. Kiemelkedik közülük a 18 fős, antwerpeni Theater Tol utcaszínházi-légtornász előadása. Angyalok szíve című éjszakai show-juk nélkülözhetetlen kelléke lesz egy 60 tonnás daru, amely a szereplőket emeli a magasba, de lesznek bőven látványos fény és pirotechnikai elemek is. Belgiumtól Argentínáig a világ több szegletéből érkeznek zsonglőrök, tűztáncosok, akrobaták és kötéltáncosok, akik hol páratlan ügyességükkel, hol kacagtató humorukkal varázsolják el a közönséget. Muruya, a hatalmas hajú „tangó lady" táncol a szinte láthatatlan vékonyságú kötélen, miközben az őrület és a józanész között is egyensúlyozik. Az utcai forgatagban még az is előfordulhat, hogy 4,5 méter magas sárkányokba vagy 6 méteres plüssmajomba botlik valaki!

Zenéből sem lesz hiány: több hazai és külföldi fellépő ingyenes koncertjén vehetnek részt a látogatók, érkeznek utcazenészek többek között New York-ból, Olaszországból és Máltáról is! Elsőrangú világzenét játszik a TRIBALI, míg a Fantomatik Orchesra 15 évvel ezelőtt az első olyan olasz zenekar volt, amely az amerikai típusú rezes utcazenélés újjáéledő trendjéhez csatlakozott, olyan zenekarok előtt játszottak mint a Genesis vagy a Morcheeba. A magyar előadók közül kiemelkedik a Hot Jazz Band, a Kerekes Band és a Hollóének Hungarica régizene együttes.

Galéria: Fényfesztivál világsztárokkalForrás: Travelo

Július első hétvégéjén duplán megéri Pécsre látogatni: a fesztivál ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy a ZsÖK NKft. Infopontjain, amivel megtekinthetők a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

A lenyűgöző hangulatú, háromezer fős szabadtéri színpad világsztárokat felvonultató koncertjei, a mediterrán hangulatú utcákon felépülő új cirkuszi és utcaszínházi produkciók, a városlakók bevonásával létrehozott közösségi fényalkotások életre szóló élményt varázsolnak a pillanatokból, amelyeket együtt élhetünk át július első hétvégéjén, hiszen idén Pécs a nyár fénypontja!

Információ:

www.zsolnayfenyfesztival.hu

www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

Beharangozó film:

https://www.youtube.com/watch?v=FFrXFdgToWA

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek