A nyuszitartás illemtana és egy igaz történet a nyuszitenyésztésről

A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy élő nyuszival lepik meg gyermeküket. Egy tapsifüles sok örömmel jár, de mielőtt otthonunkba fogadjuk, fontos tudnunk, hogyan kell gondoznunk a kis kedvencet. A Fanny magazinban a nyuszitartás és tenyésztés hogyanjáról Koczka Szabina, kosorrú nyúl tenyésztővel készült beszélgetés.

Az apró, pihe-puha szőrű, kosorrú törpe nyuszik csordultig vannak szeretettel, állítja Koczka Szabina tenyésztő. Tudja, milyen beleszeretni a fajtába, de arra kér mindenkit, bármilyen nagy is a csábítás húsvétkor, hirtelen felindulásból ne szerezzünk be élő házi kedvencet. Ez az első és legfontosabb szabály!

Unikornis nyuszi - egyik füle még fent, a másikat már lehúzta a gravitációForrás: Fanny magazin

Szabina 14 év körül lehetett, amikor először találkozott a törpe nyulakkal. "Az egyik osztálytársammal bementünk a gazdaboltba, ő mutatta meg a nyuszikat. Szerelem volt első látásra!" - mondta lelkesen a Koczkásfülű Törpenyúl Tenyészet tulajdonosa. "Nem sokkal később anyukámék megleptek két kis szőrpamaccsal, Kefírrel és Mazsolával, kettő oroszlánfejű törpenyúllal. Azt hittük, mindkettő lány, de kiderült, hogy az egyik fiú, hisz elkezdte fedezni, hajtani a másikat. Nem sikerült az akciója, nem születtek kisnyuszik. De addigra már kitaláltam, hogy szeretnék ezzel foglalkozni. A szüleim támogattak benne már akkor is. Vettünk egy másik fiút, és teljesen amatőrként, gyerekfejjel belefogtam a tenyésztésbe. Iskola mellett rendeztem az állatokat, hasonló mennyiségű állományom volt, mint most."

"Sokat kutattam az interneten, mit, hogyan kell csinálni, a másik segítségem a különféle tankönyvek voltak, hiszen mezőgazdasági iskolába is jártam" - magyarázta. "Persze a legtöbb tudás saját tapasztalatból származik. Már születésükkor meg tudom mondani, hogy melyik kisnyuszi milyen nemű. Mindig mellettük vagyok amikor világra jönnek, akár egy szülésznő. Tudni lehet, hogy melyik napra várható az esemény, az ellésnek is megvannak a konkrét jelei. Jobb esetben csak itt vagyok, nézem, drukkolok. De olykor fizikai segítségre is szükség van, vagy törölgetem, élesztgetem az újszülött nyuszikat."

Védett helyen vannak a nyuszik, de van lehetőségük szaladgálni, játszani is - fontos számukra a mozgásForrás: Fanny magazin

Szabina hét és fél évig foglalkozott tenyésztéssel, de miután az egyetem miatt elköltözött otthonról, megváltoztak a körülményei és fájó szívvel felszámolta az állományt. Hét év szünet után, 2021 decemberében kezdett neki újra.

Nyuszitartási 1x1

Amint ő is említette és be is mutatta a saját története által, nyuszikat nem lehet csak úgy hobortból, felkészülés nélkül magunkhoz venni. Figyelni kell rá, hogy tágas legyen a nyúl helye. Ha lakásban tartjuk, és nem úgy mint Szabina, akinél egy fedett, biztonságos nyuszi birodalom van a családiház hátuljánál, akkor a ketrec a legmegfelelőbb megoldás, de legyen legalább 120x50 cm-es és alul, felül nyitható.

A ketrecet olyan helyre tegyük, ahol nem éri kedvencünket közvetlen napfény vagy huzat, de ne legyen túl meleg helyen sem. Mivel igen fejlett a hallása, ne tegyük közel a tévéhez, hangszóróhoz, mert megijed a zajoktól. A szaglása is jól fejlett, különböző illatokat jóval erősebben érzékelik, ezért a konyhában sem lesz jó helye. Mivel éjjel aktív, kaparhat, hangoskodhat, így ha a hálószobánkba tesszük, megzavarhatja a nyugalmunkat.

Az etetésükre is oda kell figyelni, mivel rendkívül érzékeny az emésztőrendszerük. Ezért mielőtt hazavisszük, kérdezzük meg, mit fogyasztott korábban, és csak fokozatosan térjünk át másik táplálékra, ha kell. Arra is vigyázzunk, hogy a táp fehérjetartalma kisebb legyen, mint a rost tartalom, amiből az ideális minimum 20 százalék.

Nagyon intelligens állatok, ezért szükségük van a figyelemre és a játékokra - népszerű játékszer az alagútForrás: Fanny magazin

Elsődleges táplálékuk a széna, ezért ebből biztosítsunk korlátlan mennyiséget. Figyeljünk a minőségre, legyen penész- és pormentes, lehetőleg vastag szálú. A széna mellé kis mennyiségben, fokozatosan adhatunk zöldséget, például fehérrépát, spenótot, édes paprikát, kevés sárgarépát. Gyümölcsöt viszont csak keveset kapjon, mert a magas cukortartalom miatt hizlal, nagy mennyiségben hasmenést okoz. Miután megmostuk a zöldséget és gyümölcsöt, töröljük le róla a vizet, mert nedvesen szintén árthat nekik. Ha van kertünk, adhatunk nekik friss füvet, gyomot, sárgarépalevelet, de egyszerre csak kis adagot, mert felfúvódást okozhat. Először fonnyasszuk meg, majd ha az emésztőrendszere már hozzászokott, frissen is odaadhatjuk neki.

Szabina is beszámolt a tapasztalatairól, ami a húsvéti nyúlvásárlást illeti. Őt is sokan keresik meg húsvét előtt, hogy nyuszit vásároljanak, de megválogatja a gazdikat. Nem adja el őket, senkinek, akin nem érzi az igazi törődést. "Sajnos ünnepek után sok kirakott nyulat lehet látni az utcákon, ráadásul a rossz táplálással két nap alatt is beteggé lehet tenni, ami a nyuszi életébe kerülhet."

Mindegyik nyuszinak más személyisége vanForrás: Fanny magazin

A beszélgetés közben Szabina be is mutatta a nyulakat, például Wayoming-ot, a legszebb nőstényt, és Szemir-t, a legszebben zümmögő, vagyis udvarló bakot. A gazdira váró Yummy különlegessége pedig az volt, hogy az egyik füle még állt, a másikat viszont már lehúzta a gravitáció. Még csak hét hetes, nincs elkésve semmiről, magyarázta Szabina, majd hozzáteszi, hogy ilyenkor olyan viccesen néznek ki, hogy unikornisnak hívja őket. Az egy-másfél kilósra növő nyuszikat főleg Budapestről vásárolják tőle, méghozzá nagyrészt 20 és 40 év közöttiek.

Befejezésképpen még az egy fontos dolog: hogy ha nem tenyésztésbe szeretnénk belefogni, mint Szabina, akkor a lakásban tartott nyusziknál ajánlott az ivartalanítás, mert a folyamatos ivarzás a későbbiekben méh gyulladáshoz, daganatos betegségek kialakuláshoz vezethet. Így ezzel nem csak a nyulunk élete hosszabbítható meg, hanem sok esetben az agresszív viselkedést is megelőzhetjük, megszüntethetjük. Ha még több információra lenne szükségetek a felelős nyuszigondozással kapcsolatban, keressétek fel Szabina oldalát, ahol minden kérdésre választ kaphattok.

Forrás: Fanny magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek