Olaszország egyik legfinomabb exportcikke bajban van!

Semmi sem hasonlít az igazi Prosciutto di Parma ínycsiklandó ízéhez, amelyet világszerte pármai sonkaként ismernek, és amely Olaszország egyik legízletesebb exportcikke. De most komoly bajban van a sonkagyártás!

Olaszországban a sonkagyártás során a pármai sonkát kétszer sózzák, sós disznózsírral megkenik, majd állandó hőmérsékletű helyiségekben érlelik - illusztrációForrás: Wikipedia/Kazuhiko Teramoto

Baj van Olaszországban, sonkaföldön!

Az évi 1,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító, védett státuszú olaszországi csemegét a helyiek is nagy becsben tartják – kizárólag az északi Emilia Romagna régióban előállított, olasz sertéscombból, sóval és levegőn pácolt húst lehet hitelesnek minősíteni.

A turisták özönlenek is a régióba, amely az egyéb epikuroszi finomságokról, például a balzsamecetről és a parmezán sajtról is nevezetes, hogy a legízletesebb falatokat a származási helyükön kóstolhassák, ami persze a sonkatermelők által szervezett gasztronómiai túráknak is több bevételt hoz.

De „sonkaföldön" bizony nincs minden rendben. A felmelegedő éghajlat és a sertéseket sújtó vírusok terjedése nagy gondokat okoz az olasz sertéshúsnak. A végeredmény pedig az, hogy a pármai sonka egyre ritkábban kerül az asztalokra.

Semmi sem hasonlít az igazi Prosciutto di Parma ínycsiklandó ízéhez - illusztrációForrás: Wikipedia/Luca Dea

Ókori hagyományok

Ellentétben sok erősen gépesített húsfeldolgozó iparággal, a pármai sonkagyártást a történelem és a hagyományok itatják át.

A pármai sonka pácolásának módszere még az ókori római időkből maradt fenn, amikor a húst helyi sóval tartósították – meséli Stefano Borchini, aki a Parma városa melletti Langhirano falucskában tanulta apjától az eljárást.

Az itáliai sertés hátsó lábát a maestro salatore, vagyis a sómester levágja, megsózza, és legalább egy hétig hűtőkamrában hagyja, hogy megkezdődjön az a legalább 400 napig, de akár 3 évig is eltartó érési folyamat, hogy a húsból a legjobban érlelt pármai sonka legyen.

A keményedési folyamat utolsó fázisait az érlelő helyiség ablakainak ki- és becsukásával lehet szabályozni, nehogy a sonkát tönkretegyék a téli éjszakai fagyok. „Csak húsra, sóra, időre és levegőre van szükség" – mondja Borchini.

A sonkák minőségét végül lócsontból készült tűvel tesztelik - illusztrációForrás: Wikipedia/Udo Schröter

Éghajlatváltozás és sertéspestis

Az utóbbi időben azonban olyan fenyegetések ütötték fel a fejüket, mint az ember által előidézett éghajlatváltozás, illetve az olyan betegségek, mint az afrikai sertéspestis, melyek külön-külön is kihívást jelentenek a sonkaipar számára. Néhány évvel ezelőtt a vállalkozásoknak már klímaberendezéseket kellett beszerelniük az érlelő helyiségekbe, mert a levegő nem hűl le úgy, mint régebben.

Ugyanakkor a rendkívül fertőző afrikai sertéspestis, ami a sertések számára végzetes lehet, szintén hatással volt a termelésre. Bár emberre nem jelent veszélyt, a vírust emberek is terjeszthetik. Ez pedig szigorú ellenőrzésekhez vezetett Olaszországban és azon kívül. Borchini szerint a korlátozások és ellenőrzések miatt körülbelül 8%-kal csökkent a sertéscomb, ennek következtében pedig drasztikusan megemelkedtek a költségek.

A tökéletes prmai sonkához húsra, sóra, időre és levegőre van szükség - illusztrációForrás: Wikipedia/User:BMK

Fájó szabályozások

120 kilométerre Parmától északra, Lombardia északi régiójában található Alberto Cavagnini farmja, amelynek húsüzemében sertéshúst állít elő olyan termékekhez, mint a pármai és a San Daniele sonka. Cavagnininek azonban több mint 2000 állatát kellett leölnie, miután az év elején kimutatták a vírust, amelyet egy vaddisznó terjesztett el. A kormány megköveteli az összes állat megsemmisítését azokon a farmokon, ahol kimutatták a vírust.

A vírus 2021-es kimutatása óta összesen több mint 200 000 állatot öltek le Lombardia régióban, az elmúlt két hónapban pedig közel 90 000 sertést. Noha lassan úrrá lesznek a helyzeten, de egyes sertéshústermelők számára már így is késő.

Csaknem egy tucat sertéstelepet kellett bezárni Olaszországban a vírus kitörése óta. Ez pedig a nemzetközi piacokra támaszkodó termelők számára is elkeserítő a dolog, mivel az Európai Unió szabályozása tiltja a sertéshús exportját a sertéspestis „vörös zónájának" régióiból.

Az elmúlt évben több ország is betiltotta az olasz sertéshús exportját: Kína, Japán és Tajvan teljesen bezárta a piacot az afrikai sertéspestis miatt, míg más országok, például Kanada, az Egyesült Államok, Brazília elismeri az európai rendszert a regionalizációs tilalmakkal, attól függően, hogy hol észlelték a vírust.

Nézd meg, hogy készül a pármai sonka:

 

 

Ezek is érdekelhetnek