Lehetőségek az iparon innen és túl – állás Debrecen környékén

Bár a keleti régiók sokáig szinte fehér foltnak számítottak az álláspiacon, a mostanra fellendülő fejlődés miatt ma már egészen más az összkép. Erre pedig az egyik legjobb példa Debrecen és környéke, ahol jelentős számú és kellőképpen színes álláslehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére.

Forrás: profession.hu

Ütemes fejlődésben

Bár hazánk területi szempontból az európai összehasonlításokban sem számít nagynak, ez a méret is elegendő ahhoz, hogy a bizonyos területek tekintetében észrevehető különbségekről beszéljünk. Ebből a szempontból az elérhető álláslehetőségek és a munkaerőpiac által kínált opciók kifejezetten fontosnak számítanak, hiszen ez alapjaiban határozza meg egy-egy régió életkörülményeit. E tekintetben eddig sajnos az volt elmondható, hogy a keleti, északkeleti régiók erőteljes lemaradást mutatnak.

A lehetőségek hiánya egyben azt a kedvezőtlen jelenséget is magával hozta, hogy a munkaerő lassanként elkezdett elvándorolni ezekből a térségekből, így még nehezebb helyzetbe taszítva az ott élőket és egyben a vállalkozásokat is. Az utóbbi évek, évtizedek azonban nagyot fordítottak a széljáráson és mára bátran állíthatjuk, hogy ezek a régiók is megkezdték a gazdasági és társadalmi felzárkózást. Ebben pedig nagy szerepe van a multinacionális cégek megjelenésének és a befektetői kedv növekedésének.

A leglátványosabb fejlődés talán Debrecen városában figyelhető meg, mely eddig is a térség és az ország egyik fontos központjának számított gazdasági és oktatási értelemben egyaránt. Az utóbbi években azonban még meredekebb fejlődést konstatálhattunk, mely a gazdaságon is nyomot hagyott. A városban eddig is jelenlévő nemzetközi cégek mellé ugyanis giga beruházásokon keresztül újabbak érkeztek és érkeznek, mely a munkaerőpiacra is hatással lesz. Így tehát az állások debreceni Profession kínálata is egyre szélesebb.

Forrás: profession.hu

Pozitív tendenciák

A korábban lemaradást mutató régiók fejlődése nem csak a helyi lakosság, hanem az ország egészének gazdasága szempontjából sem elhanyagolható tendencia. A megvalósuló beruházásokon keresztül ugyanis hazánk gazdasági értéke is növekszik, a helyi és környékbeli lakosok pedig egyértelmű, pozitív változást érzékelhetnek az életkörülményeikben, illetve az elérhető munkalehetőségekben. Egy állás Debrecen területén eddig is remek opciót jelentett a környékbeli lakosok számára, a több lehetőség pedig még nagyobb mozgásteret biztosít.

Annál is inkább fontos ez, mert az Alföld területén továbbra is jellemzően sok kisebb-nagyobb települést és várost találunk, ahol összességében kevesebb munkalehetőség adott. Az állások berettyóújfalui Profession kínáltát böngészve például egészen valós képet kaphatunk a Debrecen környéki kisebb városok lehetőségeiből. Bár itt is elérhetők álláshelyek, a mezőgazdasági vállalkozások pedig jellemzően hatékony munkáltatónak számítanak, karrier szempontból egy állás Debrecen városában kedvezőbbnek tűnik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a környékbeli lakosságnak szükségszerűen a vármegye központjában kell munkát vállalniuk, hiszen sokak számára például egy állás Berettyóújfalu területén is megfelelő feltételeket kínál. Tény azonban, hogy a Debrecenben felbukkanó multicégek jóval több álláshelyet teremtenek és kifejezetten széles rétegek számára képesek munkát és stabil megélhetést garantálni. Emellett pedig természetesen jó néhány állás Debrecen más területein is elérhető.

Egy fontos város

Ahogy említettük, Debrecen a hazai összehasonlításokban is kiemelt szerepet tölt be, erre pedig még inkább ráerősít az utóbbi években tapasztalható fejlődés. Nem csoda tehát, ha a környékben élők életében még inkább központi jelentősége van, mely sok esetben egyet jelent a városban elérhető munkalehetőségekkel. A gyarapodó ipari szereplők egyre több és több munkahelyet teremtenek, ám sok állás Debrecen egyéb cégeihez, intézményeihez köthető.

A város a hazai oktatás tekintetében is élen jár, hiszen számos gimnáziuma mellett itt működik az ország egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem. Ezek a helyek jellemzően erős munkaerőpiaci szereplőnek számítanak, hiszen rengeteg embert képesek alkalmazni, a társadalom kifejezetten széles rétegéből válogatva. Sok állás tehát Debrecen oktatási életéhez kötődik, mely helyi és környékbeli álláskeresők számára egyaránt érdekes lehet.

A régió pozíciójából fakadóan általában sok szó esik még a külföldi munkavégzésről is, elsősorban a környékbeli települések esetén. Egy állás Berettyóújfalu környékén például könnyen jelenthet egyet a határon túli karrierrel. A térségben tapasztalható fejlődés azonban egyre inkább elhomályosítja ennek jelentőségét, hiszen egyre több és több állás Debrecen feltörekvő szektoraiban létesül, mely a környéken élők számára is bőven kínál lehetőségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek