Éjszaka erős földrengés rázta meg Marokkó területét, sok az áldozat

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra.

Marrakesh utcáin a földrengés utánForrás: AFP/Fadel Senna

Az előzetes adatok szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományban okozott óriási pusztítást. A legfrissebb adatok szerint 632-re emelkedett a földrengésben elhunyt emberek száma Marokkóban a korábban közölt 296-ról. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

A hatóságok "minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez" - tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény.

A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott. Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az emberek az utcákon éjszakáztak, nagyobb biztonságban érezték magukat kint, mint a házaikbanForrás: AFP/Fadel Senna

Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. De készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is. A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy az emberek szombaton adjanak vért a sérültek számára.

Földrengéstörténet

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott.

1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember - a város lakosságának egyharmada - halálát okozta.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek