Elindult a keresőcsapat: Tudják, hol van Suhajda Szilárd hegymászó

Tegnap írtunk róla, hogy a magyar hegymászó műholdas nyomkövetője szerda óta nem küld jeleket. Suhajda Szilárd közösségi oldalán tegnap este azt írták, hogy tudják, hol van a hegymászó, ezért hajnalban indul érte a keresőcsapat - adta hírül az MTI. 

A hegymászó nyomkövetője szerda óta nem küld jeleketForrás: Facebook/Suhajda Szilárd

A bejegyzésben azt írták: a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre. 

A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

A tájékoztatás szerint a magyar háttércsapat - akik azóta megfeszített erőkkel dolgoztak a hegymászó felkutatásán és támogatásának megszervezésén - csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy csütörtök reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már csütörtökön, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A cél a Mount Everest volt, oxigénpalack és nehezékek nélkülForrás: Facebook/Suhajda Szilárd

"A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban" - idézték Legindi Tímeát, az expedíció kommunikációs munkatársát, Suhajda Szilárd feleségét. A közleményben jelezték: azt nem tudják, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki "tiszta mászással" eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek