Felbocsátás után pár perccel felrobbant a SpaceX űrrakétája

A SpaceX űripari vállalat, mely Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában van, április 20-án csütörtökön sikeresen elindította a legújabb nemzedékhez tartozó Starship rakétát, de az néhány perccel az indítás után, 39 kilométeres magasságban felrobbant, maradványai a Mexikói-öbölbe hullottak - írták az MTI/Reuters közös hírében.

A SpaceX Starship felemelkedéskorForrás: AFP/Patrick T. Fallon

A kétfokozatú, a New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel, és kilencven percet töltött volna az űrben, majd a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhant volna a Csendes-óceánba.

A SpaceX vezetői a történtek ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta elrugaszkodott a Földtől. A Twitteren közzétett közlemény szerint az űreszköz "nem tervezett gyors szétválása" következett be, amelynek vizsgálják az okait. Az indítás közvetítéséből kiderült, hogy a hordozórakéta az űrhajóval a maximális megterhelési szakaszát sikeresen megtette, ezután a hordozórakéta leválása következett volna, ami azonban nem történt meg.

A SpaceX a Twitteren közölte: a következő tesztrepülésre már néhány hónap múlva sor kerülhet.

Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal az, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra. A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

A Starship mostani próbarepülését eredetileg hétfőre tervezték, de a visszaszámláláskor műszaki hiba miatt leállították az indítást. Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek