Rémült emberek menekültek az utcákra - földrengés volt Pakisztánban és Afganisztánban

Erős földrengés rázta meg kedden este Pakisztánt és Afganisztánt. A pakisztáni fővárosban, 6,8-as erősségűre tették a földmozgás erejét, melynek epicentruma az észak-afganisztáni Badahsán tartományban volt 187,6 kilométeres mélységben. 

Többen megsérültek az erős földrengésben - éjjeli életkép a pakisztáni PesavarbólForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Hussain Ali

Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés. A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt.

Muzaffarábádban, Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének székhelyén a szemtanúk beszámolói szerint rémült emberek rohantak az utcákra, sokan közülük a szent szövegekből idéztek.

Sokan az utcákra menekültekForrás: AFP/Aamir Qureshi

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földlökéseket ezer kilométeres körzetben érezték Pakisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Türkmenisztán területén, de még az indiai fővárosban, Újdelhiben is. 

A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések. 2022 nyarán az afgán-pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek