Megismétlődött a katasztrófa: erős földrengés rázta meg török-szír határtérséget

Alig ocsudott fel a világ a török-szír határon történt katasztrófális földrengés híreiből, hétfőn újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Jordániában, Izraelben, Egyiptomban és Libanonban is érezték, írja az MTI.

A Hatay tartományban lezajlott erős ikerföldrengés után a helyiek igyekeznek a törmelékek között igyekeznek menteni a menthetőtForrás: Anadolu Agency via AFP/Elif Ozta14rk Ozgoncu

A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt. Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány korábban megrongálódott épület összedőlt.

Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt.

A CNN Türk hírtelevízió úgy tudja, Hatay tartományban az emberek pánikszerűen az utcákra rohantak, és az egész térségben áramkimaradások voltak.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint az újabb földrengésnek három halálos áldozata és 213 sérültje van.

Lütfü Savas, Hatay polgármestere a Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol az omlásveszélyes épületektől.

Északnyugat-Szíriában legalább 42 ember sérült meg, ahogy pánikszerűen próbáltak kimenekülni az épületekből. Sokan háztetőkről, illetve erkélyekről ugrottak le, de leeső törmelék és téglák is sérüléseket okoztak a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. A brit emigrációban működő szervezet úgy tudja, a kormányerők uralta Aleppo al-Midan és adzs-Dzsamilíja városrészeiben megrongálódott házak omlottak össze.

Friss fotó az újabb földrengésről és annak pusztításáról a Pazarcik településenForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatih Kurt

A február 6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek. Ennél a szörnyű természeti katasztrófánál a magyar mentőscsapatok is besegítettek a mentésbe, bátor keresőkutyákkal érkeztek a helyszínre.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek