Friss hír: Több mint 240 km/órás széllel csapott le a pusztító hurrikán Floridára

Szerda éjjel az Ian nevű hurricán elérte Florida partjait Cayo Costa szigeténél, Fort Myers és Cape Coral közelében. A maximális tartós szél nagyjából 241 km/ órás (4-es kategóriájú) volt, amikor a délnyugati parthoz ért. Több mint 2 millió lakos maradt áram nélkül, míg Florida nyugati partja mentén kötelező kijárási tilalmat rendeltek el.

Aki tudott, menekült a vihar elől, de később már a kijárási tilalom is érvénybe lépettForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Joe Raedle

Később a vihar fokozatosan 1-es kategóriájú hurrikánná gyengült, és 145 km/órás maximális tartós széllel bombázta a lakókat, illetve heves esőzést is zúdított a szárazföldre, így a figyelmeztetések továbbra is érvényben maradtak.

A National Hurricane Center "életveszélyes viharhullámra, katasztrofális szelekre és áradásokra figyelmeztetett a Floridai-félszigeten", így milliók evakuálását rendelték el.

Eközben Kubában a lakosok áram nélkül maradtak, szintén az Ian hurrikán miatt.

Mára, csütörtökre,a hurrikán maximális tartós szélsebessége 120 km/órás sebességűre esett vissza. Ugyanakkor a National Hurricane Center szeirnt Florida keleti partján 6 méteres viharhullám is előfordulhat.

Úgy tűnik, eddig még nem jelentettek halálos áldozatot a hurrikán miatt, de szerdán a vihar sújtotta hely közelében lévő tisztviselők azt mondták, hogy a károk nagymértékűek lehetnek, és még nem tudják, hogy mennyire katasztrófális a helyzet, mivel továbbra is erős szél fúj.

Egy ember élőben közvetítette az Ian hurrikán széllökéseit a floridai Punta GordábanForrás: AFP/Ricardo Arduengo

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy pusztán egy hurrikán kategóriájára való odafigyelés gyakran elfedi azt, hogy az ilyen viharok valójában milyen pusztítóak és életveszélyesek lehetnek – különösen, hogy az éghajlatváltozás miatt a hurrikánok egyre esősebbek és intenzívebbek is – írja nbcnews.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek