Feszült figyelem kíséri a Boeing kísérleti űrkapszulájának landolását

Pár napja sikeresen útjára bocsájtották a Boeing kísérleti űrkapszuláját. A Boeing CST-100 Starliner nevű kísérleti űrkapszulája épségben megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).  – adta hírül az MTI. Az alábbi fotón, pont azt láthatjuk, ahogy a Boeing CST-100 Starliner űrkapszulája fékezőernyőkkel ereszkedik az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telep területére.

A Boeing CST-100 Starliner űrkapszulája sikeresen landolt.Forrás: NASA

Az asztronauta nélküli űrhajó, 24 óra utazás után érkezett meg, a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból történt elindulása után. Egy Atlas V típusú rakéta emelte a magasba akkor, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt. A Starliner kísérlete, 2019-ben, pont ezen a ponton hiúsult meg egy szoftverhiba miatt. Így most évek múltán, ez volt az első sikeres felbocsátási kísérlet. A Starliner az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) számára 225, a Boeing cég számára 130 kilogramm tömegű rakományt vitt az ISS-re.

A Boeing és a NASA szakemberei vizsgálják a Boeing CST-100 Starliner űrkapszulát a landolását követően az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telep területén.Forrás: NASA

Az űrhajó a tervek szerint 4-5 napot tölt el az ISS-en, és a Földre visszatérve ejtőernyő segítségével landol majd az új-mexikói sivatagban. Amennyiben a teljes kísérlet sikeres lesz, akkor a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re. Az űrsiklóprogram leállítása után ugyanis csak orosz Szojuz űrhajókkal tudták ezt megtenni, most viszont Elon Musk milliárdos cégének Falcon 9 rakétáját és Crew Dragon űrhajóját használják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek