Több halálos áldozatot is követelt a trópusi vihar a Fülöp-szigeteken

Több tucat ember halt meg a Fülöp-szigeteki földcsuszamlásokban és áradásokban, és több ezren menekültek el, mikor lecsapott a Megi trópusi vihar – olvasható a The Guardian oldalán.

A parti őrség evakuálja a helyi lakosokat az elárasztott otthonaikbólForrás: AFP/Handout

Legkevesebb 24 ember vesztette életét földcsuszamlásokban és áradásokban a Fülöp-szigetek középső és déli részén, miután a Megi trópusi vihar heves esőzést okozott és megzavarta az utazást a húsvéti ünnepek előtt.

Több mint 13 ezren menekültek menedékhelyekre, amikor az árvíz elöntötte a házakat, mezőket, elzárta az utakat és több háztartásban is elment az áram.

„Tegnap olyan erős esőzések voltak, hogy több mint 24 órán keresztül megállás nélkül esett" – mondta egy helyi lakos. Egy 26 éves tanárnő családjával együtt egy szállodába menekült, miután arra ébredt, hogy otthonukat sárlavina borítja. A Fülöp-szigeteki parti őrség és a rendőrség munkatársai embereket mentettek ki otthonaikból az elárasztott Abuyog városában, és csónakokra fektetett hordágyakon vitték el a lakókat.

Több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát az áradások miattForrás: AFP/-

A Megi trópusi vihar – a Fülöp-szigeteken helyi nevén Agaton – az első nagyobb vihar, amely idén elérte az országot. Több kikötő működését kellett felfüggeszteni, és közel 6000 embert rekedt a szigeten az év egyik legforgalmasabb utazási időszakának kezdetén. A Fülöp-szigetek februárban nyílt meg újra a teljesen beoltott turisták előtt, miután feloldották a legtöbb Covid-19-korlátozást. A Fülöp-szigeteken a húsvét a belföldi turisták egyik legnépszerűbb ünnepe. 

Évente átlagosan 20 vihar sújtja a Fülöp-szigeteketForrás: AFP/Handout

Négy hónappal ezelőtt a Rai szupertájfun pusztított a szigetországban, amely több mint 400 halálos áldozatot követelt. A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tájfunok egyre gyorsabban erősödnek, ahogy a világ melegebbé válik az ember által okozott  klímaváltozás miatt. A Fülöp-szigeteket – amelyet a leginkább kiszolgáltatott nemzetek közé sorolnak – évente átlagosan 20 vihar sújtja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek