"Minden merevre fagyott", leállították Európa legforgalmasabb repülőterét

Az isztambuli repülőtér – ahol az egyik terminál teteje beomlott a nagy hó alatt, de személyi sérülés szerencsére nem történt – ideiglenesen felfüggesztette a Közel-Keletről és Afrikából Európába és Ázsiába tartó járatok indítását – írja az ndtv.com.

Zajlanak a munkálatok az isztambuli repülőtérenForrás: Anadolu Agency via AFP/Iga/Handout

Az isztambuli repülőtér tavaly több mint 37 millió utast szolgált ki, ezzel a világ egyik legfontosabb légi csomópontjává vált, de egyelőre váratlanul ért mindenkit ez a mennyiségű hó és a zord időjárás. "A kedvezőtlen körülmények miatt a repülés biztonsága érdekében ideiglenesen minden járatot leállítottunk" – áll a repülőtér közleményében. „Minden merevre fagyott" – tették hozzá.

Az első hó miatt ugyanakkor nem mindenki szomorkodott: a gyerekek vidáman hóembert építettek, szánkóztak Isztambul ősi terein, a turisták pedig szelfiket készítettek. A hóhelyzet azonban komoly gondot okozott Törökország legnagyobb városának és 16 millió lakosának: az autók egymásba csúszva álltak a meredek, ónos esővel borított utcákon, az autópályák pedig parkolókká változtak.

Gyerekek élvezik a szánkózást Isztambul egyik kerületébenForrás: AFP/Yasin Akgul

A bevásárlóközpontok is korán bezártak, az élelmiszer-kiszállítási szolgáltatások leálltak, mert a beszállítók nem tudtak átjutni a havon. A katonaság, a tűzoltók és a rendőrség a kora esti órákban megkezdte az elakadt autósok kiszabadítását. Kostas Lagouvardos, az Athéni Nemzeti Obszervatórium kutatási igazgatója elmondta, hogy a fővárosban 1968 óta nem volt még két ilyen kemény tél egymás után. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek